Hehkutetussa lauantain seiskapelissä Tampereella näkyi pahasti se, miten edellisiltana molemmat joukkueet olivat painineet pitkän maraton-kamppailun.

Tappara kasasi itsensä paremmin ja löi ottelun pakettiin heti avauserässä.

Pelin jälkeen eteen tuli melko erikoinen hetki.

Hallin lehtereillä haastattelut olivat jo käynnissä, kun katsomojen puolella kannustus sen kuin jatkui. Kiittivätkö Tappara-fanit taistelusta vai mitä? Sitä ei pystynyt näkemään.

Päävalmentaja Jussi Tapola antoi kommentit, minkä jälkeen hän ohjeisti pelaajia mennä kiittämään fanejaan vielä uudelleen.

Ensin pelaajia valui pukukopista hallin puolelle, mutta yhtä nopeasti heitä alkui valua takaisinpäin.

Tapparan fanit olivat jo lähteneet.

Mökää pitivät Ilveksen kannattajat. He, jotka ovat todistaneet jos jonkinlaista viime vuosien aikana. Talousvaikeudet ovat koetelleet ja omistajakuviot ovat herättäneet enemmän kuin isoja kysymysmerkkejä.

Tämä kevät oli faneille mahtavaa aikaa. Sitkeä Ilves tuli, nousi pudotuspeleihin mukaan ja löi siellä Ässät 1. pudotuspelikierroksella. Sitten vastassa oli Tappara, jonka piti olla voittamaton isoveli.

Ilves oli järjestellä jymy-yllätyksen. Yksi maali kuudennessa pelissä olisi muuttanut kaiken. Nyt se meni Tapparalle ja niin meni myös seitsemäs peli.

Ilveksen pelaajat tulivat ja kiittivät omiaan. Kiitos oli hyvin kaksisuuntaista. Pelaajat löivät kaiken likoon. He olivat tekemässä Tampereen paikallissarjasta niin upeaa, mitä se oli. Fanit täyttivät hallin joka kerta ja Tampereesta tuli kiekkohuuman päämaja.

****

Tappara oli ahtaalla, eikä tippuminen jäänyt kauaksi. Seiskapelissä kirvesrinnat kuitenkin päättivät jättää kysymysmerkit unholaan.

Pöytään lyötiin suoritus, mihin Ilves ei pystynyt vastaamaan.

Tappara pisti jalan kaasulle alkuhetkillä, minkä jälkeen riitti peruspeli ja tiivis puolustaminen.

Kirvesrinnoilta ei ole nähty vielä parasta.

Siksi on äärimmäisen vaikea ennustaa, mitä välierissä on luvassa.

Viime kevään finaaleihin Tappara lähti melkoisen henkisen ulospuhalluksen jälkeen. Kärpät oli ollut sille the vastustaja, joka oli kaatanut sen parina keväänä putkeen seiskapeleissä.

Viime keväänä seiskapeli meni Tapparalle ja finaalipaikka oli heidän.

HIFK oli finaalisarjan alussa parempi. Tappara jäi vielä välieriin, eikä se saanut konetta jylläämään kuin vasta kolmannessa ja neljännessä pelissä.

Mutta sitten paremmuudesta ei jäänyt mitään epäselvyyttä.

Tällä kaudella runkosarjassa Tappara oli suvereeni. Jo syksyllä kirvesrintojen peli näytti enemmän kuin valmiilta, eikä joukkue ollut heikko. Uusia avainpelaajia astui esille ja kaikki näytti hyvältä.

Puolivälierissä Ilves oli sille yllättävän paha vastus. Runkosarjassa Tappara ei kokenut vastoinkäymisiä, nyt koki.

Siitä samasta puhui myös kirvesrintojen päävalmentaja Tapola. Tämä oli se kokemus, minkä Tappara tarvitsi.

Mestaruuteen ei voi marssia tuosta noin vain.

IFK taas on niin monimutkainen tarina, että sen edesottamuksia pitäisi avata aina kirjan verran. Pelillisesti Antti Törmäsen luotsaama joukkue on mennyt eteenpäin. Otteisiin on tullut huomattavasti enemmän tasaisuutta, jos vertaa runkosarjaan.

Hyvää peliä ei aina seuraa aivan umpisurkea peli.

IFK on osoittanut heräämisen merkkejä.

Tappara on silti ennakkosuosikki tulevaan sarjaan. Kirvesrintojen potentiaali on hurja ja kun koko arsenaali pääsee lentoon, yhdistettynä mestarimaisen tiiviiseen viisikkopeliin, on sitä äärimmäisen vaikea voittaa.

Sitten taas oma kysymys on se, että pääseekö Tappara lentoon? Oliko Ilves-sarja esimerkki siitä, että kaikki ei ole hyvin? Vai palataanko välierissä taas arkeen?

Tuota sarjaa ei ratkaista sillä, mikä IFK:n päivän kunto on. Tapparan hyvyys ja huonous määrittelee sen, onko yllätykselle paikkaa vai ei.

****

Välierissä kohtaavat Helsinki ja Tampere sekä Kuopio ja Jyväskylä.

Kumpihan näistä kerää suuremman huomion?

Tasapuolisuus on aina kiva juttu ja sitä on syytä tavoitella. Raaka realiteetti on se, että seuraavan parin viikon ajan Helsinki ja Tampere ovat framilla.

IFK on Liigan seuratuin joukkue, Tappara tulee perässä.

Hyvä kysymys on se, että kummassa sarjassa pelataan parempaa jääkiekkoa?

Voi olla hyvinkin niin, että tuossa kysymyksessä KalPan ja JYPin sarja voi olla se, joka kannattaa kirjoittaa vastauskohtaan.

Yllättävä vastaus, mutta tähän on olemassa kaikki elementit.

KalPa oli vahva puolivälierissä. Kuopiolaiset olivat monta askelta Pelicansia edellä. Sulamispuheet menivät onneksi roskakoriin jo aikaisessa vaiheessa, eikä KalPa ole edes mikään selvä altavastaaja tulevissa välierissä.

Pekka Virran (ja Sami Kapasen) valmentama KalPa pelaa erittäin hyvää jääkiekkoa. Kiekkokontrolli ja kiekkokontrolliteot ovat edelleen vahvana tukijalkana, mutta peliin on tullut kaikkien jättö, jättöjen jälkeen roima annos suoraviivaisuutta.

JYPin pelissä on pieniä eroavaisuuksia pelillisten keskeisyyksien kannalta, mutta ennakko-olettamus on helppo. Vauhdikasta jääkiekkoa, missä mennään, eikä meinata. Ja sitähän yleisö haluaa.

Tuossa parissa ollaan lähempänä 50-50 -lähtöasetelmaa kuin Tapparan ja IFK:n välillä. JYPillä on leveyden kannalta materiaalietu, mutta KalPa on saanut enemmän irti avainpelaajiltaan, jotka ovat kuumia.

On sinänsä hyvä, että kaksi ensimmäistä peliä KalPan ja JYPin sarjassa ovat eri päivinä kuin toisessa sarjassa.

Nähdään, millainen on kevään 2017 Keski-Suomen mittelö. Kuinka huikeaksi tuo taisto muodostuu pudotuspelitasolla tällä kertaa?

Eikä ole suuri vääryys, että tuosta parista toinen löytyy finaaleista. Toki KalPan kannalta edessä on iso sauma, sillä tämän kevään jälkeen moni avainpelaaja suuntaa muualle. Nyt jos joskus on KalPan mahdollisuus edetä finaaleihin.

Sillä kevään jälkeen Kuopiossa on tiedossa hirveä savotta.