© Kuva: Juha Tamminen

SM-Liiga ottaa NHL:stä tutun säännön käyttöön pudotuspeleihin – ”Pyritään minimoimaan tuomarivirheet”

SM-Liiga on päättänyt ottaa käyttöön uuden säännön, jonka ansiosta valmentajat voivat haastaa erotuomarin päätöksen.

Liigaan tuleva valmentajien haasto eroaa kuitenkin NHL:n vastaavasta siten, että valmentajat voivat haastaa vain maalivahdin estämisen, mutta ei muuta.

– Playoffsien 1. kierroksesta lähtien valmentaja voi haastaa erotuomarin päätöksen maalivahdin häirintätilanteissa maalialueella ja maalialueen läheisyydessä. Liigassa valmentajan haasto ei koske paitsioita tai muita rikkeitä, esimerkiksi koukkaamista tai kampitusta ennen maalitilannetta SM-Liiga tiedottaa sivuillaan.

Liigan erotuomarijohtaja Jyri Rönn tarkentaa käsitettä maalivahdin häirintä.

– Maalivahtia suojaavat eri säännöt maalialueella ja maalialueen ulkopuolella. Jos maalivahti tulee maalialueen ulkopuolelle, hän ottaa riskin joutua tahattomaan pelitilannekontaktiin vastustajan kanssa. Lähtökohtaisesti tahattomat pelitilannekontaktit eivät ole maalivahdin häirintöjä. Toisaalta, jos hyökkäävä pelaaja menee maalialueelle, on riskinä, että maali hylätään ja pelaajalle tuomitaan rangaistus maalivahtiin kohdistuvan häirinnän takia, avaa Rönn Liigan tiedotteessa.

Liigaan tulevassa valmentajan haastossa on vain pieniä muutoksia NHL:n ja SHL:n vastaavaan nähden.

– Olemme valmistelleet tätä mahdollisuutta jo pidemmän aikaa. Olemme myös hakeneet asiaan tulkintoja NHL:stä ja SHL:stä, jossa haasto-oikeus on ollut jo käytössä. Nyt otamme sen käyttöön oman tekniikkaamme sallimissa puitteissa.

– Tämä on oivallinen hetki ottaa käyttöön valmentajan haasto-oikeus. Playoffseissa pelataan isoista asioista ja tilanteet tulevat erotuomareille entistäkin nopeammin. Valmentajan haasto-oikeuden käyttöön otolla pyritään minimoimaan tuomarivirheiden mahdollisuus maalivahdin häirintätilanteissa, Rönn kertoo.

Voit lukea Liigan tiedotteen klikkaamalla tästä.

» Erikoissivultamme löydät Liigan ottelut, tulokset, taulukot, uutiset ja Liiga-kampanjat!