© Kuva: Getty Images

NHL-goonin toiminnasta raju avautuminen – ”Olisi pitänyt antaa loppukauden mittainen pelikielto”

NHL:ssä syntyi kohua tällä viikolla Winnipeg Jetsin ja Pittsburgh Penguinsin välisestä kohtaamisesta.

Siinä joukkueet tasoittelivat tilejään joukkueiden edellisen kohtaamisen jäljiltä.

Isoin poru syntyi kuitenkin Tom Sestiton tekemisistä.

Sestito on tullut tutuksi isokokoisena tappelijana, jolla pelilliset avut ovat hyvin rajalliset.

Jetsiä vastaan Sestitolle merkattiin peliajaksi 1:02, mutta siinä ajassa hän ehti ottaa ensin myllyt Jetsin Chris Thorburnin kanssa, minkä jälkeen hän taklasi rajusti Tobias Enströmin päin laitaa.

Enström matkasi taklauksen jäljiltä sairaalaan ja on hyvä poissa pelikentiltä.

Sestito sai teostaan neljän ottelun mittaisen pelikiellon.

Se ei ollut tarpeeksi Pittsburgh Post-Gazetten toimittajan Paul Zeisen mukaan.

– Jos NHL olisi ollut yhtään perillä, Sestitolle olisi annettu loppukauden mittainen pelikielto, Zeise täräytti kolumnissaan.

– Ja jos menen vielä askeleen edemmäs: NHL:n olisi pitänyt sakottaa Penguinsia siitä, että he nostivat Sestiton ylös ja pistivät hänet jäälle. Se olisi antanut selkeän viestin koko NHL:lle siitä, että on aika jättää goonit historiaan, Zeise jatkoi.

Varsin suorasanaisessa kolumnissa Zeise antoi palaa Penguinsin päätöksestä ottaa Sestito mukaan Jets-otteluun. Taustatarkoituksena Penguinsilla oli ottaa Sestito mukaan suojelemaan venäläistähteä Jevgeni Malkinia, joka oli taklannut kyseenalaisesti Jetsin kapteenia Blake Wheeleriä päähän joukkueiden helmikuun kohtaamisessa.

Malkin kuitenkin ehti ottaa painit Wheelerin kanssa, mikä jätti kyseisen nokittelun taka-alalle.

– Onneksi Sestiton kaltaisia kavereita nähdään vähemmän ja vähemmän, mutta se, että heitä on edelleen olemassa vuonna 2017, on naurettavaa. Naurettavaa oli myös se, miten Penguinsin päävalmentaja Mike Sullivan yritti perustella Sestiton nostoa.

Sullivanin mukaan Sestiton tarkoituksena ”ei ole loukkaannuttaa ketään”.

– Hän pelaa kovaa ja tuo fyysisen elementin joukkueeseemme, Sullivan sanoi Sestitosta Winnipegissä.

Zeisen mukaan Penguinsissa on pelaajia, jotka pystyvät pelaamaan kovaa ja tuovat fyysisen elementin mukaan peliin. Sen lisäksi heillä on hänen mukaansa taitoa pelata itse peliä. Näistä esimerkkeinä hän käytti Ian Colea ja Chris Kunitzia.

– Sestiton tehtävä on yrittää satuttaa ihmisiä. Hänen suurin taitonsa on lyödä muita pelaajia naamaan. En tiedä sinusta, mutta edellisen kerran kun minä löin jotain, minun tavoitteenani ei ollut vältellä loukkaantumisia.

– Penguinsin tulisi hävetä sitä, että heillä on Sestiton kaltainen kaveri organisaatiossaan. On täysin naurettavaa, miten he ottavat hänet mukaan samaan joukkueeseen, jossa on maailman parhaita pelaajia. Ei hänen tulonsa tee peliä turvallisemmaksi Penguinsin tähdille, koska kun hän tulee mukaan peliin, molemmat joukkueet ymmärtävät, ettei tässä ole tarkoitus silitellä päitä, Zeise käy läpi.

– Kaikista ironisinta tässä on se, että Penguins on yksi niistä joukkueista, jotka ovat johdattaneet NHL:ää pois synkiltä ajoilta taidon ja nopeuden kautta. Yhä useammat joukkueet etsivät pelaajia, joilla on nopeutta, sen sijaan, että he etsisivät isoja ja fyysisiä pelaajia. Tästä tulos on se, että NHL on tuotteena paljon parempi mitä se oli 5-6 vuotta sitten. Yhä useampi ja useampi joukkue yrittää toistaa tuota kaavaa, mitä Penguins, Chicago Blackhawks ja Tampa Bay Lightning ovat tehneet.

Zeise onkin mielissään nykysuunnasta, johon hänen mukaansa kovanaamat eivät kuulu.

– Jääkiekossa on paljon vähemmän tappeluja, mikä on hyvä juttu. Ei jääkiekko tarvitse tappeluita ollakseen viihdyttävä. Se on paljon parempi peli ilman niitä. Peli on luonnostaan fyysinen, mutta fyysisyys ja goonit eivät ole sama asia. NHL:n on aika muuttaa goonien status ”harvalukuisista” muotoon ”sukupuutossa”.

» NHL:n tulokset, taulukot ja uutiset löydät erikoissivultamme!