NHL:n palkkakattoaikana jokainen säästetty dollari on tie menestykseen. Yksinkertaisesti: NHL:n GM:ien tavoite on hommata rajatulla budjetilla niin hyvä joukkue kuin vaan mahdollista.

Montreal Canadiensin GM Marc Bergevin teki viime kauden alussa mahdollisesti tietämättään yhden NHL:n viime vuosien parhaista hankinnoista poimittuaan Calgary Flamesin hyökkääjän Paul Byronin siirtolistalta mukaan joukkueensa miehitykseen.

Kukaan ei odottanut 175-senttiseltä ja 73-kiloiselta neloskentän alivoimaspesialistiltä mitään mullistavaa.

Byron pelasi kuitenkin loistavan 2015-16-kauden Montrealissa tehden 62:ssa ottelussa tehopisteet 11+7=18, jonka ansiosta hän ansaitsi peräti kolmen vuoden jatkopahvin legendaarisen seuran kanssa.

27-vuotias Byron tienasi uuden sopimuksensa ansiosta noin 1,2 miljoonaa dollaria kautta kohden. Kaikki olivat tyytyväisiä.

Byronista odotettiin 2016-17-kaudella tuttuun tapaan kolmannen tai neljännen kentän rouhijaa, joka taistelee, puolustaa ja pelaa alivoimaa. Kaikki edellä mainitut asiat tapahtuivat, mutta kanadalaishyökkääjä antoi kaikkien yllätykseksi aivan uusia ulottuvuuksia pelistään tällä kaudella.

Byron pamautti maanantain vastaisena yönä Ottawa Senatorsin verkkoon kauden 20:nnen maalinsa. Kyllä, hänellä on nyt saman verran maaleja kuin esimerkiksi Jonathan Toewsilla, Jack Eichelillä ja David Krejcillä.

Byron on päässyt pelaamaan tällä kaudella Montrealin kärkikentissä ja jopa ylivoimalla. Tuulennopea kanadalaishyökkääjä saa peräti 15:01 minuuttia peliaikaa ottelua kohden.

Nöyrä ja työteliäs Byron ei itsekään uskonut, että hänestä tulisi maalipyssy NHL:ään.

– En uskonut, että minusta tulee 20 maalin mies NHL:ssä. Olen kulkenut pitkän matkan sen saavuttamiseen, kertoo Byron Montrealin Twitter-tilillä.

Montrealin GM Bergevin hieroo takuulla käsiään yhteen ilmaishankintansa takia, koska tällä kaudella 71:ssä ottelussa tehopisteet 20+17=37 tehnyt Byron on NHL:n halvin maalintekijä hinta-laatusuhteeltaan.

1,2 miljoonaa dollaria tienaavan Byronin jokainen maali ”maksaa” Montrealille 58 333 dollaria.

Vertailuna: 28 maalia tällä kaudella iskeneen Aleksandr Ovetshkinin yksi maali maksaa Washingtonille 340 659 dollaria, eli lähes kuusi kertaa enemmän. NHL:n maalipörssiä johtavan Sidney Crosbyn jokainen maali maksaa Pittsburgh Penguinsille 217 500 dollaria.

Byronin maalin hintoja lähelle pääsee vain Columbukselle 33 osumaa tällä kaudella tehnyt hyökkääjä Cam Atkinson, jonka yksi maali on 106 060 dollarin arvoinen.

Liian suurta ajatusta pelaajan maalin ”arvoon” tuskin kannattaa laittaa, mutta tilastona se on hyvin mielenkiintoinen ja suuntaa antava.

Byronin kolmevuotinen sopimus osoittautui Montrealille todelliseksi jättipotiksi ja se tulee ehdottomasti antamaan seuralle yhden lisämahdollisuuden koota vahvemman joukkueen nyt ja tulevaisuudessa.

NHL

@NHL
20 goals. First time in his career. Well done, Paul.