© Kuva: Pekka Mäntylä

Kolumni: Liigan pudotuspelijoukkueet ryhmittäin – ”Pirun kova temppu, jos joku voittaa sen neljästi”

Liigassa pudotuspelijoukkueet ovat selvillä.

Ilves ei jättänyt enää arvuuttelulle arvaa viimeiselle kierrokselle, vaan se varmisti kymppipaikan itselleen lauantaina.

Täysin panokseton maanantain kierros ei ole, vaan siinä ratkotaan vielä isoa juttuja.

Kuka on lopulta kakkonen? Onko se TPS, KalPa vai JYP?

Entä kuka ottaa viimeisen suoran puolivälieräpaikan haltuunsa? Pelicans vai Ässät?

Eli onhan siellä vielä panosta.

Mutta ennen kuin edessä on pudotuspeliparien perkaaminen, on hyvä tarkistella isoa kuvaa. Millaisiin ryhmiin ja kategorioihin pudotuspelijoukkueet voi jaotella lähtökohtien perusteella?

Joukosta löytyy ykkösheppaa, sen todellisia haastajia, mustia hevosia, joukkueita, joiden kohdalla on vaikea uskoa mestaruuteen ja sitten se jokakeväinen kuplavitsi.

Käydäänpä läpi:

Suurin suosikki
Tappara

Kirvesrinnoista ehti syntyä harhakuvitelma, että ”hehe, hehän ovat vetäneet runkosarjan lopun ihan vihkoon”. Noh… kahdeksasta viimeisimmästä pelistä kuusi voittoa, että onko tuo nyt kovin huono saldo. 20 ottelun kuntopuntarissa Tappara on aivan kärkijoukkueita, joten se siitä kuvitelmasta. Samalla raportit kertovat siitä, että Tampereella on treenattu lujaa kevättä varten. JA! Eihän kirvesrinnoilla ole ollut edes kunnon panosta runkosarjan lopulla, kun ykkössija oli jo varmistettu. Joten painoarvo tuloksille ei ollut kovin suurin.

Tappara on ollut konemaisen vahva läpi runkosarjan. Henrik Haapala ja Veli-Matti Savinainen ovat loistaneet kirkkaina tähtinä, Jani Lajunen on ollut Liigan paras sentteri, monet nuoret pelaajat ovat menneet eteenpäin ja siirtorajalla haaviin tarttui vielä paluumuuttaja Kristian Kuusela. Tappara on ylivoimainen suosikki keväälle. On aivan älyttömän vaikeaa nähdä, että joku voisi voittaa sen neljästi yhden sarjan sisällä. Ihan oikeasti. Kirvesrinnoilla on niin paljon kapasiteettia, niin jämäkkä pelisysteemi, eikä sen tarvitse hakea oikein mitään. Ja ratkaisijoita on vähintään kolmeen ketjuun.

Suurimman suosikin kovimmat haastajat
TPS, JYP, Ilves

TPS on ollut hyvä läpi vuoden, JYP joulusta lähtien. He ovat kovia haastajia, mutta myös heidän kohdalla on syytä epäillä, että onko heistäkään ottamaan neljää voittoa Tapparalta? TPS:llä on tulivoimaa, mutta onko se NIIN vahva voittaakseen neljästi kirvesrinnat? JYP voi aiheuttaa suuria vaikeuksia ja se on kevään loppumetreillä Tapparan kovin haastaja.

Sitten on Ilves. Voi vaikuttaa hassulta, miten runkosarjan kymmenes voi olla kovimpien haastajien joukossa. Mutta. Tässä on se, että mitä jos Ilves selvittää tiensä sääliplejareista puolivälieriin, mitä jos eteen tulee Tampereen paikallinen puolivälierissä? Hurmosmainen Ilves, jolla ei ole mitään hävittävää ja vastaan Tappara, jolle kaikki muu paitsi mestaruus on pettymys. Karri Kiven joukot ovat olleet mainiossa iskussa runkosarjan lopulla ja Ilveksellä on yllätyspotentiaalia. Mitä jos Ilves viekin pari ensimmäistä kohtaamista nimiinsä? Alkavatko mestarit horjua? Noh, tämäkin on täysin jos-kysymysten värittämä kuvio. Joka tapauksessa noiden kahden joukkueiden välinen sarja olisi äärimmäisen mielenkiintoinen.

Mustat hevoset
Pelicans, HPK, Kärpät, HIFK

HPK on ollut hyvä läpi vuoden ja Antti Pennasen johdolla se on pystynyt tekemään kasvojenpesua. Kerho on nostanut hurjasti profiiliaan. HPK:lla voi käydä hyvä tuuri, mikäli KalPa valahtaa neljänneksi. Silloin Kerho on selkeä suosikki jatkajaksi. Mutta sitten taas jos neljäntenä on TPS tai JYP… silloin se saa venyä jo puolivälierissä aivan hurmiomaisesti, mikäli se meinaa jatkaa eteenpäin.

Pelicans on ilkeä musta hevonen. Lahtelaisryhmässä on vittumaisuutta, mutta myös taitoa ja aitoa lahtelaista uhmakkuutta. Pelicans on hyvin vaikea vastustaja mille tahansa joukkueelle. Mutta toisaalta se voi ihan hyvinkin tippua sääleissä Ilvekselle. Kaikki on mahdollista. Lähtökohdat Lahdessa ovat kuitenkin lupaavat. Karri Rämö on pesunkestävä tähtimaalivahti, hyökkäyksessä on kuumavireisiä liidereitä ja ylivoimalle sillä on Juha Leimun johdolla vahvaa erikoisosaamista.

Kärpät on kuitenkin vielä pahempi musta hevonen. Se on ollut yksi sarjan parhaista joukkueista jo useamman kuukauden ajan. Kärpät on löytänyt oman juttunsa. Sillä on Liigan paras maalivahti Jussi Rynnäs, se puolustaa tiiviisti ja sillä on kolme kovaa hyökkäysketjua, jotka voivat tehdä tuhoja. Eikä sovi unohtaa Lasse Kukkosta ja Mika Pyörälää, voittajia. Kukaan ei halua kohdata Kärppiä puolivälierissä.

HIFK taas on aivan arvaamaton kortti. Se voi yhtäkkiä pestä Ässät 6-0, mutta seuraavassa pelissä se voi olla täysin eksyksissä. Pahimmassa vaiheessa näytti siltä, että yltääkö IFK edes pudotuspeleihin. Runkosarjan loppuvaiheilla punapedoilta on nähty kuitenkin lupaavia suorituksia. Ja kaiken lisäksi se saa esimerkiksi Corey Elkinsin takaisin kehiin. Ykkössentterin, jonka merkitys on järkyttävän iso. Mutta haasteita IFK:lla riittää jo säälipleijareissa, varsinkin, mikäli Kärpät asettuu sille vastaan. Mutta jos se selvittää oululaisjoukkueen ja pääsee lentoon…

Riittääkö sittenkään?
Ässät

Ässät on pelannut hyvän kauden, kunniaa siitä Poriin. Pärjääkö se pudotuspeleissä? No se on todella hyvä kysymys. On helpompi nähdä syitä sille, että Ässät tipahtaa jo ensimmäisessä vaiheessa, kuin löytää syitä sille, miksi se yltäisi esimerkiksi välieriin. Ässien kärkiosaaminen on niukkaa, puolustus on hapuileva, eikä se voita yhtään sarjaa pelkillä maalivahdeilla. Ärsyttävä vastustaja Ässät varmasti on, mutta olisi iso yllätys, jos siltä nähtäisiin jotain hurjaa menestystä.

Se sulaja
KalPa

KalPan kohdalla on kyselty sitä, että milloin sen kupla puhkeaa? Milloin se palaa lähemmäs sitä oletettua tasoa? Noh, runkosarjan lopulla KalPa oli lähempänä sitä. Samalla ilmoilla on ollut jatkuvasti vitsi KalPasta ja kevään sulamisesta. Ei kukaan odota KalPalta mitään.

Kaikki ovat vain haarukat ja veitset kädessä odottelemassa sitä, että he saisivat KalPan vastaansa puolivälieriin.

Voiko Pekka Virran ja Sami Kapasen valmentama joukkue yllättää? Toki. Käykö niin? Tuskin. Tosiasia on kuitenkin se, että KalPa on ylisuorittanut läpi vuoden. Matias Myttyset ja kumppanit ovat pelanneet paremmin kuin kukaan osasi olettaa. Syksyllä KalPa oli iskussa juuri oivallisella hetkellä. Silloin, kun esimerkiksi JYP ja Kärpät painivat kovien ongelmien keskellä. KalPa otti silloin kaiken hyödyn irti ja lumipallo lähti vyörymään oikeaan suuntaan. Runkosarjan lopulla tahti on ollut enemmänkin tasoa ”ok”. 20 ottelun kuntopuntarissa se on seitsemäs. Eli ei mitään romahdusta, mutta ei mitään aivan parhaiden joukkueiden tasoa.

****

Lähtökohtien perusteella voi kyseenalaistaa sitä oletusta, että Tappara tulee ja jyrää kaikkien yli aivan leikitellen.

Tuskin näin käy, mutta tuskin kukaan voittaa sitä neljästi.

Onko siis syytä julistaa Tappara varmaksi mestariksi? No ei tietenkään. Enemmän tässä antaa painoarvoa sille toiselle skenaariolle.

Se on aivan pirun kova temppu, jos joku voittaa sen neljästi.

Siinä vaiheessa ei voi muuta kuin hattua nostaa. Vai miten se eräs suosittu sanontameme meneekään.

» Erikoissivultamme löydät Liigan ottelut, tulokset, taulukot, uutiset ja Liiga-kampanjat!