Viime vuosina kovaa tulosta niin taloudellisesti kuin urheilullisesti tehnyt SaiPa vaikuttaisi tipahtaneen hetkessä huipulta hännille.

Takavuosina lähinnä pienenä ja sympaattisena seurana tunnettu SaiPa kiillotti kuvaansa roimasti muutaman viime kauden aikana. SaiPan tasonnoston voi nähdä kahden vahvan miehen aikaansaannoksena. Toimitusjohtaja Riku Kallioniemi tervehdytti seuran talouden ja päävalmentaja Pekka Tirkkonen vastasi joukkueen urheilullisesta tekemisestä.

Kun tähän lisättiin urheilujohtaja Antti Tuomenoksan hyvät hankinnat pelaajamarkkinoilta, niin SaiPasta kasvoi verrattain nopeasti varteenotettava kilpakumppani Liigan isoimmille ja rahakkaimmille seuroille.

SaiPa on takonut viidellä viime tilikaudella voittoa joka vuosi, yhteensä melkein 2,4 miljoonaa euroa. Keväällä 2014 SaiPa ylsi runkosarjassa komeasti neljänneksi edeten aina välieriin asti.

Viime vuonna tapahtui isoja muutoksia. Kallioniemi siirtyi Liigan toimitusjohtajaksi ja Tirkkosen tie vei neljän SaiPa-vuoden jälkeen Sveitsiin Klotenin peräsimeen. He jättivät Marko Ekin ja Ari Santasen vastuulle isot saappaat täytettäviksi.

Viime viikolla SaiPa valahti Liigan jumboksi. Alempaan pudotuspeliviivaan on matkaa yhdeksän pistettä ja väliin mahtuu neljä joukkuetta, joten haaveet playoffeista eivät ole kovin realistisia. SaiPan katsojakeskiarvo 3084 on Liigan heikoin. Seuran tavoite oli 3900 katsojaa, joten pudotus on suorastaan järkyttävä. Vielä viime kaudella sputnikkien otteita seurasi keskimäärin runkosarjassa 3818 silmäparia.

SaiPan tuskaista kautta ei voi kaataa yksin päävalmentaja Santasen niskaan tai heikkoa katsojalukemaa Ekin piikkiiin. Kapealla rosterilla operoiva SaiPa on kärsinyt avainpelaajien loukkaantumisista kohtuuttoman paljon. Äskettäin joukkueen neljä kärkipuolustajaa miehittivät sairastupaa yhtä aikaa.

Se ei poista sitä seikkaa, että SaiPan peli on ollut enemmän tai vähemmän sekaisin koko kauden. Punaista lankaa on vaikea havaita, vaikka menossa on runkosarjan viimeinen neljännes. Viime vuosilta tuttu energinen lätkä on loistanut poissaolollaan, ja sitä myöten myös katsojat ovat kaikonneet. Se taas tuo lisää haasteita seuran taloudelle jo kuluvalla kaudella.

SaiPa ei missään nimessä kuulunut kauden alkaessa Liigan suosikkien joukkoon. Seuran tavoitteena oli edetä pudotuspeleihin. Tällä hetkellä SaiPa on epäonnistumassa kaikilla mittareilla.

Selvää on, ettei tällainen tahti voi jatkua. SaiPan korpivaellus kesti monta vuotta, mutta viime vuosien hienot otteet toivat aivan uutta eloa sekä Liigaan että Kaakon kulmalle. Ekin, Santasen ja muun SaiPa-miehistön pitää saada laiva käännetyksi keinolla millä hyvänsä. Nyt keltamustat ovat jälleen vaarassa hautautua pohjamutiin.