Miten NBA-pelaajan pojasta tuli NHL-tähti? – ”Joe Sakic sanoi, että sinun pitää opetella luistelemaan”

© Kuva: Getty Images

Columbus Blue Jacketsin puolustaja Seth Jones pelaa uransa parasta kauttaan. Jones on tahdissa uransa ennätyspisteisiin, kun 36 otteluun hän on tehnyt 7+13 tehopisteet. Yhdysvaltalaispuolustajan huikeaa kautta kuvaa myös valinta NHL:n tähdistöotteluun.

Seth Jonesin isä Popeye Jones oli meritoitunut NBA-pelaaja. 203 senttimetriä pitkä Popeye pelasi 11 kautta NBA:ssa. Suurin kysymys on miten huippukoripalloilijan poika aloitti jääkiekon, ja onnistui pääsemään siinä lajin huipulle. Isä-Jonesilta löytyy selitys siihen miksi kaikki hänen kolme poikaansa aloitti jääkiekon koripallon sijaan.

– Minun vanhin poikani, Justin, tuli yksi päivä kotiin koulusta. Hän sanoi tavanneensa pojan, joka pelaa jääkiekkoa. Menimme kauppaan, koska Justin halusi jääkiekkovarusteet. Isänä, joka kasvoi pienessä kaupungissa pelaten koripalloa ja baseballia, en tiennyt mitään jääkiekosta, kertoo entinen koripalloilija Popeye Jones Theundefeated.com-verkkolehden toimittajalle Marc J. Spearsille.

– Olin urheilufani. Katsoin urheilua ja yritin oppia siitä. Jääkiekko vaikutti hauskalta ja kiinnostavalta. Ajattelin, että olisi hienoa Justinille kokeilla jääkiekkoa, ja Seth tuli mukaan myös.

Popeye Jones edusti 1999-2000-kaudella NBA-joukkue Denver Nuggetsia, joka pelasi samalla Pepsi Center stadiumilla kuin Colorado Avalanche. Kauden aika isä-Jones otti yhteyttä Coloradon supertähteen Joe Sakiciin ja kysyi häneltä neuvoja jääkiekosta kiinnostuneille pojilleen.

– Kerroin, että poikani ovat kiinnostuineita jääkiekosta, eikä minulla ole mitään hajua mitä tehdä. Hän (Sakic) katsoi minua ja näki kuinka pitkä olin. Joe ei ollut iso kaveri. Hän sanoi, ”Kun sinua katsoo, heistä tulee myös todella pitkiä. Pidä huoli, että he oppivat luistelemaan.”

– Sanoin pojilleni: ”Joe Sakic sanoi, että teidän täytyy opetella luistelemaan. Teidän pitää olla loistavia luistelijoita.”

Seth Jonesista kehittyi 193 senttimetriä pitkäksi mieheksi erinomainen luistelija, ja siitä hän voi varmasti kiittää Sakicia ja hänen isänsä aktiivisuutta kehittää pojistaa parempia kiekkoilijoita.

– Siitä lähtien he laittoivat kaiken keskittymisensä luisteluun. He osallistuivat luistelukouluun, jossa pystyttiin keskittymään yksityiskohtiin, teränkäyttöön ja kehittymään paremmaksi luistelijaksi. Jos katsot Sethiä nykypäivänä, näet sen. Hän on loistava luistelija kokoisekseen, jatkaa Popeye Jones.

Rakkaus lajiin syntyi Colorado Avalanchen kautta

Rakkaus jääkiekkoon sinetöitiin vuonna 2001, kun Colorado Avalanche onnistui pääsemään Stanley Cup-finaaliin ja voittamaan New Jersey Devilsin seitsemännessä ottelussa. Seth Jones oli vain kuusi vuotta silloin, mutta hän muistaa silti villin tunnelman Pepsi Centerillä.

– He voittivat Stanley Cupin 2001-vuonna ja olin paikan päällä ottelussa. Se oli Ray Bourquen ensimmäinen mestaruus, ja Sakic antoi pokaalin hänelle. Se sai minut rakastamaan peliä. Minun veljeäni Justin ja Caleb halusivat myös pelata, joten me kaikki innoistuimme samaan aikaan.

Isä-Jones sanoi, että hän ei ikinä yrittänyt tuputtaa poikiaan pelaamaan koripalloa ja mitään muutakaan urheilulajia. Hän toivoi kuitenkin salaa, että he saisivat samanlaisen intohimon urheiluun, kuin hänelläkin on. Vaikka Seth Jones oli nuorena erinomainen koripallossa, teki hän heti alusta asti selväksi, että hän haluaa pelata jääkiekkoa.

– Pelasimme aina koripalloa autotiellä tai kuntokeskuksessa, mutta heillä oli aina intohimoa tai rakkautta pelata jääkiekkoa. En ikinä painostanut heitä mihinkään. Kerran kysyin, ”Haluatteko pelata koripalloa vai jalkapalloa?”, Seth sanoi ”Ei.”

Seth Jones vaihdettiin Nashville Predatorsista Columbukseen viime vuoden alussa ja se oli nuorelle tähtipelaajalle shokki. 22-vuotiaasta Jonesista on kehittynyt Columbuksen johtava puolustaja, ja hänen huippuesityksensä ovat yksi osasyy miksi Columbus löytyy NHL:n kärkipaikalta. Jones allekirjoitti viime kesänä kuuden vuoden ja 32,4 miljoonan dollarin jatkosopimuksen Columbuksen kanssa, joten yhdysvaltalaispuolustajan tulevaisuus on turvattu pitkäksi aikaa.

– Ammattiurheilija on etuoikeutettu tekemään elantonsa urheilemalla, tekemään paljon rahaa ja elää hyvä elämä. Takaisin antaminen on todella tärkeää, päättää Popeye Jones.