© Kuva: Juha Tamminen

Ex-luotsilta puolustusta Patrik Laineelle – ”Se tuntuu kohtuuttomalta”

TAMPERE. Jos joku tietää hyvin sen, mitä Leijonien mukana World Cupissa viilettävä Patrik Laine pystyy tekemään, on se Tapparan päävalmentaja Jussi Tapola.

Tapolan valmennuksen alaisuudessa Laine oli yksi viime kauden isoista sensaatioista suomalaisessa jääkiekkoilussa.

Taitavan ja terävästi laukovan hyökkääjän ura ampaisi jyrkästi nousuun ja esimerkiksi keväällä Laine oli mukana miesten MM-kisoissa, tehden siellä lopulta hurjat tehot.

Odotusarvot tämän jälkeen olivat korkealla World Cupiakin ajatellen, minne Laine nimettiin mukaan myöhemmässä, toisessa ryhmässä.

Kahdessa esiottelussa Laine on tähän mennessä jäänyt pimentoon, eikä tuttuja, hyvin vakuuttavia suorituksia ole nähty.

Tapolan mielestä odotusarvot ovat liian korkealla.

– Ainakin tämän World Cupin suhteen. Ei siellä kuitenkaan taida montaa tuon ikäistä poikaa olla ja jos häneltä odotetaan sitä, että hän pystyy olemaan tuossa iässä Suomen ykkösketjun hyökkääjä tuon tasoisia vastustajia vastaan, niin se tuntuu kohtuuttomalta, Tapola sanoo SuomiKiekko-sivustolle.

– Siellä voi katsoa sitä, että nuo mukana olevat joukkueet ovat kovempia kuin yksikään NHL-joukkue, Tapola jatkaa haasteen kovuudessa.

Tapola perääkin malttia ja realismia.

– Jos noissa karkeloisa pärjää hyvin, niin pärjää NHL:ssä ihan varmasti. Ehkä Suomessa ei osata arvioida riittävän hyvin sitä, että minkälaisia vastuksia siellä on vastassa. Jos hän ei pysty ihan huippupelaajia olemaan tuossa turnauksessa, niin ei se tarkoita sitä, etteikö hän NHL:ssä pärjäisi.

– Vaaditaan aivan huippusuoritus, että pystyy pelaamaan hyvää jääkiekkoa näissä kisoissa.

Tapolalle itselle nykyisestä Leijona-joukkueesta löytyy tuttuja tapauksia. Esa Lindell, Olli Määttä, Ville Pokka, Rasmus Ristolainen, Aleksander Barkov ja Teuvo Teräväinen ovat kaikki olleet Tapolan valmennuksen alla.

Ensin nykyinen Tappara-luotsi valmensi alle 16-vuotiaita kaudella 2009-2010, sitten alle 17-vuotiaita kaudella 2010-2011 ja perään alle 18-vuotiaita kaudella 2011-2012.

– Kyllä sitä seuraa tarkasti pelaajia, joita on valmentanut tai on henkilökohtaisesti jotain kokemusta. Tuolla joukkueessa on kuitenkin niitä monta. Sellaisia, jotka olivat maajoukkueessa noina vuosina, Tapola käy läpi.

Tapolalla onkin hyvä ymmärrys siitä, mitä Laineelta on nyt realistista odottaa.

– Mulla lähtökohta tai odotusarvo ei ole se, että hän pystyisi tekemään samoja asioita mitä hän teki MM-kisoissa. On hienoa, jos hän pystyy tuomaan joitakin omia vahvuuksia mukaan ja pystyy olemaan erikoistilanteissa kova. En mä odota häneltä mitään sellaista, että pystyisi olemaa johtava pelaaja tuossa ympäristössä.

– Kyllä niiden Suomen muiden hyökkääjien pitää ottaa sitä roolia, Tapola käy läpi mielipiteitään.

Se, että saako Laine pistetilinsä auki World Cup -esiotteluissa, selviää Suomen aikaan tiistain ja keskiviikon välisenä yönä kello 2:00. Itse turnauksen Leijonat avaa 18. päivä tätä kuuta ottelulla Pohjois-Amerikan alle 23-vuotiaiden joukkuetta vastaan.