HELSINKI. HIFK:n kapteeni Arttu Luttinen tuli viidennen pelin jälkeen kommentoimaan suorin sanoin.

Rehellisten näkemysten linjalla.

Alla oli melkoisiin kohutapahtumiin päättynyt kamppailu Tapparaa vastaan, missä kirvesrinnat iskivät voittomaalin pelattuaan kuudella kenttäpelaajalla.

– Pieniin asioihin ratkesi tänään ja tänään ratkesi tuomarivirheeseen. Me ei enää sitä saada takaisin, mutta onhan tämä tietyllä tapaa.. tiedetään, että Liiga ei hirveästi halua meidän voittavan. Sen näkee tuosta kurinpidosta tietyllä tapaa. Samalla tavalla (Siim) Liivikillä muurautui silmä umpeen kolmannessa pelissä, eikä siitä tullut mitään, Luttinen kommentoi SuomiKiekko-sivustolle viitaten myös perjantain tapahtumiin.

Slovakkihyökkääjä Tomas Zaborsky kun sai pelikieltoa vahingolta näyttäneestä tilanteessa, jossa hänen mailansa osui Tapparan kapteenia Jukka Peltolaa naamaan.

– Ei ihan tasan mene tietyllä tapaa. Meillä on (Liivikillä) muurautunut silmä ihan samalla tapaa ja ei tullut jäähyä. Huudellaan vain, että menkää pois, eikä otettu kurinpitoon. En tiedä mistä se kurinpito taas eilen keksittiin sinne. Ei tietenkään kukaan halua vahingoittaa näissä peleissä. Ne ovat vahinkoja ja ikävä, että sellaista sattuu. Tänään nähtiin, että ei noin puhtaammin voi tuomaripeliä kääntää. Oltaisiin voitu saada pelin toinen ylivoima siitä, mutta tulikin maali omiin.

Viimeisimmästä tapauksesta Luttinen jatkoikin.

– Se on päivän selvä virhe ja päivän selvää, että kämmi kävi. Luvattiin, että tuomarilinja on sama. Tänään sai tehdä ihan mitä vaan. Roikkua.. ja tuliko yhtään jäähyä siitä, en ole varma. Se varmaan hyödyntää Tapparan puolustuspeliä.

– En tiedä mitä he siinä neuvottelivat (väärä vaihto -tilanteessa), se oli päivän selvä virhe. Karmea kämmi tämmöiseen paikkaan. Tämmöisissä peleissä ei saisi tuollasia tulla, Luttinen painotti.

Luttinen jäikin kaipaamaan myös jämäkämpää otetta tuomaritoiminnassa muutenkin.

– Olisihan se kiva, jos jostain roikkumisesta tulee jäähy. Hyödyttäisi meitä huomattavasti enemmän, koska kyllähän siellä aika hyvin saa (Joonas) Raskin sun muun kimpussa roikkua. Se vie meiltä pelitilanteista paljon pois.

Nyt Luttisen mukaan HIFK:n on käsiteltävä tilanne oikein.

– Ei me voida enää tälle mitään. Me voidaan kääntää tämä nimenomaan voimaksi ja tulla tiiviimmäksi. Ottaa se mentaliteetti, että me voitetaan kaikki. Me voitetaan tuomaritkin tässä Liigassa. Se on ihan selvä juttu. Turha sitä (kohutilannetta) on enää valittaa tai itkeä, ei sitä saa tekemättömäksi. Hirveä virhe niin kuin sanoin.

Ilari Savonen, Helsinki
Twitter: @ilarisavonen