HELSINKI. Liigan tuomaritoiminta on ehtinyt olla jälleen kevään aikana tapetilla, mutta kaiken keskellä tuttu ja turvallinen nimi kerää kehuja ja arvostusta.

JariJapaLevonen, joka on valittu jo 13 kertaa SM-liigan parhaaksi erotuomariksi, on jälleen kehissä, kun finaalisarjaa mennään HIFK:n ja Tapparan välillä.

Levonen oli toisena päätuomarina yhdessä Stefan Fonseliuksen kanssa ensimmäisessä finaalissa ja kehuja tuli, niin Tapparan päävalmentajalta Jussi Tapolalta, nihkeästi tuomareita kommentoimaan lähtevältä Antti Törmäseltä kuin yleisesti muualtakin.

– Joukkueet keskittyivät pelaamiseen, niin HIFK kuin Tappara. Fonseliuksen kanssa ollaan tässä vihelletty paljon ja siinä oli huippulinjurit (Joona Elonen ja Sakari Suominen). Oli vielä Elosen ensimmäinen finaali, mutta kyllä mun mielestä saa olla todella tyytyväinen. Alku ainakin oli hyvä nyt, Levonen tuumaa SuomiKiekko-sivuston haastattelussa.

– Se on sitten, että miten jatketaan. Pitää olla sama taso. Ihan samalla tavalla ottaa olennaiset pois, eikä lähteä keksimään mitään. Silloin peli pysyy hyvänä.

Perjantain pelissä raamit olivatkin varsin selkeät, eikä linjaa tarvinnut kysellä mistään suunnasta.

– (Jyri) Rönn kun on tähän tullut, niin on pyritty siihen, että selkeät, peliin vaikuttavat rikkeet otetaan pois. Ja kamppailuissa se, että puhtaisiin ja hyviin taklauksiin ei lähdetä koskemaan. Ne ovat ne isot pointit ja antaa joukkueiden ratkaista voitto pelaamisella, Levonen puhuu painotuksista.

Joukkueilla takana on pitkä runkosarja ja jo tähän mennessä raastavat pudotuspelit. Nyt edessä on sitä parasta aikaa, kun kevään ratkaisupelejä tahkotaan. Mutta sama tilanne on myös tuomareilla.

– Tämä on aivan loistavaa aikaa. Iso kiitos Liigalle että saa olla mukana ja kyllä varmaan jotain asioita on oikein tehty, kun on saanut olla näissä monena vuonna mukana. Onhan tuossa pitkä kesä ja runkosarja alla, niin kyllä tämä tuomarillekin on hienoa aikaa. Tässä vaiheessa tulee se kiitos menneestä kaudesta. Eivät nämä kuitenkaan ole mitään selviöpaikkoja, kyllä nämä pitää kauden aikana ansaita. Jos ei kauden aikana kulje, niin ei täällä kyllä vihelletäkään. Sillä tavalla pitää olla tyytyväinen koko pitkän kauden tekemiseen, että täällä vihelletään finaaleissa.

Ura jatkumassa

Levosen kohdalla pieni uhkakuva meinasi lipua taivaalle, kun katsellaan ikäpuolta. Levosella ensi elokuussa täyteen tulee 50 vuotta, mikä on ollut jopa yhdessä vaiheessa pienenä sääntönä Liigassa tuomitsevien tuomareiden kohdalla. Meinaten siis sitä, että yli 50-vuotiaat eivät saisi viheltää enää kyseisellä tasolla.

Kansainvälisesti 50 vuoden ikäraja on voimassa, mutta Liigassa ei tänä päivänä.

– Tuosta asiasta on puhuttu ja esimerkiksi Hannu Henriksson oli 51 vuotta viimeisellä kaudellaan. Olen miettinyt tuota, että ei kehäraakiksi kannata jäädä ja väkisin yrittää. Mutta jos fysiikka riittää ja kelpaa Liigalle, niin jatketaan totta kai. Se on taas sitten, että mitä mieltä Liiga on ja mitä mieltä tuomaripäällikkö Rönn on, mutta katsotaan tuota taas kesällä, että mikä on homman nimi ja millaisessa fyysisessä kunnossa itse on. Totta kai sitä pitää vastata huutoon.

– Eivät nämä kuitenkaan ole mitään aivan itsestäänselvyyksiä, vaan kyllä hommia pitää tehdä. Meillä on tuossa nuoria kavereita tulossa ja tässä pitää olla itse valmis.

Mutta halua siis on jatkaa?

– Halua on, totta kai. Olen ikäni ollut jääkiekossa mukana. Ensimmäinen lisenssi oli varmaan viiden vanhana Ässiin ja vaikka siitä on kohta 45 vuotta, niin eihän tässä vielä päätä pensaaseen ruveta laittamaan tai ruveta oloneuvoksena olemaan, Levonen hymähtää.

– Tämä on niin hauskaa hommaa. Rakkaudesta lajiin.

Levosen menetys olisi ollut paha takaisku Liigalle, mikäli automaatioraja olisi vienyt arvostetun viheltäjän sivuun. Levonen kun niittää lajin sisällä pelaajien kuin muiden toimijoiden suurta arvostusta, eikä hänen kohdallaan paljoa perusteltua kritiikkiä yleensä näe.

Levonen kuitenkin puhuu nuorista tuomareista, joita hänen mukaansa on astumassa esiin. Tämän kanssa Liigalla on olemassa omat uhkakuvat, mihin taas Levosella on toinen näkökanta.

– Kyllä siellä on nuoria tuomareita tulossa ja joka vuosi on ollut. Kyllä sieltä niitä kasvaa, kun annetaan rauhassa kasvaa. Mun mielestä on esimerkiksi hyvä se, että ollaan menty A-nuorten sarjassa ja Suomi-sarjassa kolmen tuomarin systeemiin, missä nämä nuoremmat kaverit voivat vetää yksin ”kunkkuna” ja opettelevat siinä johtamaan sitä hommaa. Etteivät kaikki vedä neljällä tuomarilla, missä sitten mentäisiin sen kokeneemman taakse katselemaan, että mitä tuo kokenut tekee. Nuoremmat oppivat nyt johtamaan ja samalla linjatuomareille tulee lisää vastuuta siinä systeemissä.

– Mun mielestä se on oikea tie ja me ollaan sillä. Tästä on hyvä mennä eteenpäin, Levonen summaa luottavaisena.

Ilari Savonen, Helsinki
Twitter: @ilarisavonen