MM-kultavahti kertoo jatkoerästä: ”Harmittaisi, jos olisi tullut virhe jännittäessä”

© Kuva: Ilari Isotalo

Suomen MM-kultajoukkueen ykkösmaalivahdiksi turnauksen aikana noussut Kaapo Kähkönen oli vielä iltapäivällä pyörällä päästään maailmanmestaruudesta. Hän ei osannut pukea tuntemuksiaan sanoiksi, oli vain iloinen.

– Hyvältä tuntuu. En vieläkään ymmärrä, että voitimme maailmanmestaruuden. Sen sanominen tuntuu oudolta ja surrealistiselta, hän sanaili SuomiKiekko-sivuston haastattelussa.

Millaista oli lähteä jatkoerään, kun tiesit, että kaikki piti torjua?

– Ei ollut vaikeuksia. Venäjä teki maalin loppuun ja seitsemän sekuntia jäi, että olisimme voittaneet saman tien. Sitten oli jatkoerä, ja seuraava maali ratkaisisi. Piti vain torjua Venäjän seuraava laukaus, ja saattoi olla, että meidän vetomme menisi sisään. Piti antaa joukkueelle se mahdollisuus, että joku tekisi maalin

Jännittikö?

– Ei. En jännitä pelejä ollenkaan. Pelaaminen on siistiä. Siitä pitää innostua ja sen pitää olla hienoa. Ei sitä kannata jännittämällä pilata, kun tuollaisia hetkiä tulee kerran elämässä. Harmittaisi, jos olisi jännittänyt, ja sen takia olisi tehnyt virheen.

Ykköseksi nousustaan Kähkönen oli virkaveli Veini Vehviläistä kohtaan turvallisen diplomaattinen.

– Oli hienoa, kun sain paikan ja pääsin pelaamaan, hän tyytyi lausumaan.

Miljoonayleisön edessä

Jännitystä Kähköselle ei saanut pintaan edes se, että ottelua seurasi miljoonia ihmisiä. YLEn suora lähetys liimasi lähes puolet maamme asukkaista ruutujen ääreen ratkaisuhetkillä.

– Tuo oli isoin yleisö, jonka edessä olen pelannut. Tarkoitan hallin yleisömäärää, yli 13 tuhatta. Kun miettii, että 2,5 miljoonaa suomalaista katsoi, ja siihen vielä lisätään se, kuinka paljon muissa maissa katsottiin, niin pelin nähneiden ihmisten määrä on iso. Näin jälkeenpäin ajateltuna ymmärtää sen, kuinka iso peli se oli. Pelissä ei tuollaista voi miettiä. Silloin pitää vain pelata, hän sanoi.

Millainen vastaanotto Bluesissa odottaa?

– Eivätköhän he palauta aika nopeasti maan pinnalle, etten pääse leijumaan!

Panu Markkanen
Twitter @PanuMarkkanen