Liiga alkaa tänään perjantaina. Samalla alkaa erotuomarijohtaja Jyri Rönnin ensimmäinen sarjakausi pestissään.

Sen kynnyksellä hän haluaa kannustaa suomalaista jääkiekkoväkeä arvokeskusteluun erotuomarien kaukalotyörauhasta. Hänen mukaansa pelaajat ja valmentajat purnaavat, louskuttavat ja jupisevat tuomareille aivan ylen määrin.

– Tuomareille on saatava kentälle työrauha. Meillä on tässä paljon parannettavaa, se on uskallettava myöntää. Pelaajat ja valmentajat haastavat liian usein tuomarien ratkaisut. Se on ongelma, Rönn jyrähtää Liigan sivuilla.

– Turhan usein tilanteiden jälkeen näkee porukkaa tuomarien perässä kyselemässä. Kyllä se on tiedossa, että valmentajat pyrkivät toisinaan vaikuttamaan tällä tuomarien tuomarointiin.

Erotuomarijohtaja sanoo ilmiön olevan ongelma monella eri tasolla. Jatkuva purnaaminen hankaloittaa tuomarien työtä, mikä ei ole kenenkään etu, se ei ainakaan tehosta tulevaisuuden tuomarirekrytointia ja välittää haitallista asennetta tuomareita kohtaan.

– Spontaanit reaktiot ovat tietysti hyväksyttäviä. Tunnereaktiot kuuluvat peliin. Mutta järjestelmälliseen vaikuttamiseen ja suun soittamiseen haluan puuttua, Rönn vakuuttaa.

– Kyse on toki osittain myös tuomarien vastuusta. Meidän on kunnioitettava pelaajia sekä valmentajia, mutta pysyttävä ehdottoman järkähtämättöminä ja väistettävä kaikki vaikuttimet. Tietty tunnereaktioiden sietäminen kuuluu tuomarien osaamiseen, mutta yliampuva, toisteinen ja turhanpäiväinen jupina ei ole asiallista. Sen halua kitkeä Liigasta.

Teksti: Liiga.fi