Lauantaina Oulussa juhlistettiin viime kaudella pelaajauransa lopettanutta Jari Viuhkolaa, jonka numerolla 24 varustettu pelipaita nostettiin kattoon ja jäädytettiin.

Täydellä areenalla Kärpät oli järjestänyt hyvin näyttävän seremonian, missä oli hienolla tavalla tehtyjä muisteluja sekä kiitospuheita.

– Olihan tuo huikea ilta kaikkineensa. Merkkasi todella paljon ja hienoja tunteita tuli, illan juhlakalu Viuhkola itse tuumasi jatkaen:

– Ylipäätänsä se miten oli tehty koko ilta, mitä kaikkia juttuja siellä oli. Aivan uskomaton tunnelma ja yleisö oli mahtavasti mukana. Kiitos kaikille kyllä siitä.

Myös vaihtoaitioiden puolelta seremoniaa kiiteltiin kovasti.

– Oli hienoa olla tuossa tapahtumassa mukana ja hienoa Kärppien kannalta, että silloin kun järjestetään jotain, niin järjestetään tyylillä. Äärettömän hieno tapahtuma ja hienosti hoidettu. Oli hienoa olla siinä läsnä, vierasjoukkue Ilveksen puolelta päävalmentaja Tuomas Tuokkola hehkutti, johon toisesta vaihtoaitioista kollega Lauri Marjamäki antoi tukea:

– Oli sellainen esimerkki kyllä Suomessa, että miten kannattaa näitä paidan jäädytyksiä hoitaa. Upeasti hoidettu organisaatiolta ja iso kiitos kaikille, jotka olivat mukana järjestämässä. Varmasti ikimuistoinen ilta ”Pikulle”.

Tulitukea tuli myös pelaajiston puolelta.

– Kyllä siinä joutui nieleskelemään kyyneleitä aika paljon. Hieno hetki ja olen onnellinen, että sai olla osana paikan päällä todistamassa tuota. Harvoin sitä on niin vilpittömän onnellinen toisen puolesta kuin tänään, Kärppien kapteeni Lasse Kukkonen tuumasi.

– Arvostettu kaveri ja on itsekin päässyt seuraamaan läheltä. Niin jäällä kuin jään ulkopuolella johtaja, todella esimerkillinen kaveri ja sai kyllä kunniakkaan juhlan. Mun mielestä vähempi ei olisi edes riittänyt. Noin paljon katsojia tuli ja fanit olivat tehneet omia juttujaa, oli loistavasti järjestetty juttu, Viuhkolan monivuotinen ketjukaveri Mika Pyörälä puolestaan hehkutti.

Läntisen Tommia ja biisiä kehissä

Seremoniassa muun muassa fanit olivat tehneet upean tifon ja juhlallisuuksien aikana esitettiin myös Viuhkolan kunniaksi muokattu biisi. Tommi Läntisen ”Minä ja Jari” -biisi oli sanoitettu uusiksi ja laulamassa oli Läntisen lisäksi useampi Viuhkolan vanha pelikaveri sekä Kärpissä tällä hetkellä pelaava pelaaja.

– Siinä oli jätkiä mitä ei Suomesti hirveästi näe. Hienon biisin olivat kyllä tehneet ja vielä pelaajaterveisiä tuli, missä oli itselle tärkeitä pelaajia. Kyllä se hieman yllätti, Viuhkola sanoi otettuna.

Ideaa oli haudottu jo kärppäkapteenin Kukkosen mukaan pidempään.

– En tiedä oliko se ihan mun idea, mutta pitkä tarina siinä on takana. Meillä oli alkuperäisestä versiosta tapana aina reissun päällä vähän karaokea harrastaa ja päätettiin, että tehdäänpä kerrankin kunnolla se sitten. Oli mahtavaa, että Tommi oli heti messissä jutussa mukana. Lähti tekemään ja muuttamaan sanoja. Tuli tänne ja nauhoitti, iso kiitos siitä sitten.

Viuhkolan paidan jäädyttämiseen liittyviä kyseenalaistuksia ei ole tullut käytännössä yhtään vastaan, eikä soraääniä paljoa seuralegendan kohdalla kuulukaan.

– Toivottavasti ei ole ketään sellaista joka sanoisi vastaan. Mun mielestä ei ole edes mietinnän paikka, Kukkonen sanoi paidan jäädyttämiseen liittyen, mitä Pyörälä komppasi:

– On ihan oikeutettu siihen.

Lämpimiä muistoja irtoaakin niin Pyörältä kuin Kukkoselta yhteisistä pelivuosista Viuhkolan kanssa.

– Ei varmaan mitään yksittäistä muistoa tule mieleen, mutta kyllä siellä on jonkun maalin saanut laittaa takatolpalta tyhjiin, kun sen kanssa on pelannut, Pyörälä hymähti.

– Paljon kaikkia pieniä hetkiä, yksi on vuodelta 2005 työsulkukaudelta finaalit Jokereita vastaan. Tietenkin myös ensimmäinen liigakausi, mistä muistan vielä erittäin hyvin sen kun oltiin yhdessä menossa ensimmäiseen peliin ja sen pelin lämmittely. Kyllähän tuossa on monia hetkiä jäänyt mieleen, Kukkonen kävi läpi.

”Ylpeänä olen aina kantanut tuota paitaa”

Kärppien juniorikoulun läpikäynyt Viuhkola pelasi ensimmäiset miesten pelinsä jo kaudella 1998-1999, kun Kärpät pelasi vielä ykkösdivisioonan puolella. Sen jälkeen Kärpissä vierähti yhteensä 13 kautta.

Näiden väliin mahtui vain yksi pieni piipahdus Pohjois-Amerikassa, mistä Viuhkola kuitenkin palasi selkävaivojen takia takaisin Ouluun, eikä lähtenyt enää yrittämään uudelleen isompiin kaukaloihin.

– Paljon on saanut kokea ja paljon on ylipäätänsä nähnyt pelejä. Uskomattoman rikkaita kokemuksia on tullut vastaan. On ollut pettymyksiä loukkaantumisten osalta, milloin on kyselty motivaatiota lähteä kuntouttamaan itseä niistä. Mutta taas sitten on todella paljon tullut vastaan hyviä kokemuksia.

– On ollut liiganousuja, mestaruuksia sun muita, Viuhkola muistelee.

Kärpät on ollut Viuhkolalle aina koti.

– Ylpeänä olen aina kantanut tuota paitaa, eikä ole tullut sellaista hetkeä vastaan, että olisi tarvinnut lähteä pois.

Ennen peliä seremoniassa monet tahot hehkuttivatkin kovasti Viuhkolaa ja hänen panoksestaan Kärpille.

Kovimpia hehkutuksia antoi muun muassa seuran toimitusjohtaja Juha Junno.

– Parempaa esimerkkiä ei junioreille voi olla. Viuhkola on koko Pohjois-Suomelle ja kaikille faneille täällä todella kova juttu hei, Junno sanoi.

Illan ottelussa Viuhkola pääsi lehtereillä todistamaan Kärppien voittoa, kun oululaisjoukkue kaatoi Ilveksen lukemin 2-0.

Virtaa kamppailuun tuli jo jäädytyksen osalta.

– Jokainen huolehti siitä, että lataa itsensä otteluun sillä tavalla, ettei suoritus jää mitenkään vajaaksi ihan jo tuotakin ajatellen, Kärppien hyökkääjä Juho Keränen alleviivasi.

Ilari Savonen, Oulu
Twitter: @ilarisavonen