Liigapelaajien vuosiansiot saattavat laskea ensi kaudella 5–15 prosenttia.

Heikon taloustilanteen seurauksista ilmoitettiin Liigan tiedotteessa.

Paikallaan junnanneet tulot ovat saaneet kaikki seurat kiristämään lompakon nyörejään. Se tarkoittaisi seurasta riippuen 100 000–500 000 euron leikkausta pelaajabudjettiin. Otaksuttava suuntaus ei koske kaikkia pelaajia, mutta monia. Mahdollinen muutos puolestaan ei koskisi vain ensi kautta, vaan lähivuosia.

– Kyse ei ole siitä, että emme haluaisi maksaa pelaajille. Kyse on vain tämän hetken talousrealismista. Meillä on halu pitää huippupelaajat sarjassamme. Se on osaltaan aiheuttanut palkkioiden nousun. Työnantajan on tunnustettava tässä vastuunsa. Ja toisaalta työntekijöiltä on ehkä hieman puuttunut realismia, Jääkiekon SM-liiga Oy:n toimitusjohtaja Kimmo Rannisto sanoo.

Myös Suomen jääkiekkoilijat ry eli Pelaajayhdistys tunnustaa realismin.

– Vallitseva taloudellinen tilanne on tunnustettava. On tietysti valitettavaa, että se näkyy myös pelaajapalkkioissa. Ikävää, mikäli kehitys heijastuu ennen kaikkea alle mediaanipalkan tienaaviin pelaajiin. Toivon seurojen kiinnittävän yhä enemmän ja enemmän huomiota eritoten ulkomaalaisrekrytointeihinsa, yhdistyksen toiminnanjohtaja Jarmo Saarela toteaa.

Yleisen taloustilanteen ohella toinen pääsyy kulurakenteen uudistamispaineeseen on, ettei Liiga ole kokonaisuutena kyennyt kasvattamaan seurojen tulovirtoja samassa tahdissa, jossa pelaajapalkkiot ovat nousseet.

– Tuloista ennen kaikkea pääsylipputulot ovat junnanneet viime vuosina suunnilleen paikoillaan. Palkan suuruushan määrittyy aina arvostuksesta. Vaikuttaa siltä, että meidän kohdeyleisömme ei vielä koe ammattiurheilua niin arvokkaaksi, että kykenisimme esimerkiksi säilyttämään nykyisen maksukyvyn, Rannisto tuumii.

Päivitetty 23.49: Liigapelaajien vuosiansiot saattavat laskea ensi kaudella 5–15 prosenttia.