OULU. Kanadalaissentterin Ben Maxwellin osalta mennyt kalenterivuosi on sisältänyt niin iloisia vaiheita kuin totuttelun täysin uudenlaiseen maailmaan.

Maxwell pääsi juhlimaan mestaruutta Kärpissä viime keväänä oltuaan isossa roolissa oululaisjoukkueen kakkosketjussa Ivan Humlin ja Juhamatti Aaltosen keskellä.

Luotettava kahden suunnan sentteri sai mestaruuden jälkeen kiinnostusta KHL:stä, minne matka myös jatkui. Osoitteeksi tuli Jugra Hanti-Mansiysk, jossa Maxwell myös nimitettiin varakapteeniksi kauden varrella.

Itse hyppäys Venäjälle ja KHL:ään oli jo lähtökohtaisesti haastava, minkä Maxwell myöntää suoraan.

– Se oli aika erilainen maailma. En oikein tiennyt etukäteen, että mitä odottaa ja oli vaikea valmistautua siihen. Kaiken päälle joukkueessa tuli paljon muutoksia kauden aikana, tuli uusia pelaajia, osa lähti ja niin edelleen. Olisihan se ollut tietenkin hauska pelata sellaisessa joukkueessa, joka menestyy, mutta asiat menivät miten menivät ja sen seurauksena olemme nyt (Lukas) Kasparin kanssa takaisin Oulussa, Maxwell pohdiskelee SuomiKiekko-sivuston haastattelussa.

Maxwell ja Kaspar saivat lopulta mahdollisuuden jatkaa kauttaan pudotuspelien puolella, kun osoitteeksi vaihtui Liiga ja Kärpät. Jugra kun oli menettänyt mahdollisuutensa pudotuspeleihin KHL:ssä.

– Jugralla oli enää muutamia pelejä runkosarjaa jäljellä, niin tämä oli tietyllä tapaa hyvä diili molemmille osapuolille. He säästivät hieman rahaa ja me taas saamme nyt pelata pudotuspelejä tänä keväänä, Maxwell miettii.

Raha-asiat ovat olleet tapetilla myös Jugrassa kauden aikana. KHL:ssä pienempiin seuroihin kuuluvaa Jugraa on ehditty jo huhuta konkurssiin ja pois KHL:stä.

Puheet ja kirjoitukset tavoittivat myös Maxwellin, joka kuitenkin eli hyvin vahvasti samanlaisessa epätietoisuudessa kuin kaikki muutkin.

– En usko, että tiesimme lopulta kovin paljoa enempää kuin kukaan muukaan. Viimeisin käänne mitä kuulin oli se, että he tulevat pelaamaan ensi kaudella KHL:ssä. Uskon, että heillä on rahaa, mutta silti tilanne on haastava. Siellä on vaikea saada kasaan sponsoreita sun muita ja samalla kun vielä tappioita tuli kauden aikana, niin se toi lisää haasteita kokonaiskuvaan.

[nosto tasoitus=”oikea”]”Mestaruuden voittaminen ei tule olemaan helppoa kuten se ei ollut myöskään viime vuonna. Se on iso haaste.” – Ben Maxwell keväästä Kärpissä.[/nosto]

Kun keskustelu kääntyy raha-asioihin, Maxwell menee vaikeaksi. Tuska ja vaikeudet paistavat suoraan läpi olemuksesta. Kärppiin palanneesta kaksikosta Kaspar ehti jo paljastaa ettei hän ollut saanut kaikkia luvattuja rahoja mukaan Jugrasta.

– En kovin tarkasti halua puhua raha-aisoista, mutta siellä kuviot menivät vähän erillä tavalla ja asioita hoidettiin vähän toisin mihin oli tottunut. Tuollaisiin on vaikea valmistautua.

– Venäjällä on omat haasteensa ja siellä on vielä päällä talousongelmia valuuttakurssien osalta sun muuta, niin siellä myös moni muukin ihminen oli ongelmissa kuin pelkästään lätkäpelaajat, Maxwell toteaa.

Isona haasteena Venäjällä oli myös yhteinen kieli.

– Noin puolet joukkueesta puhui englantia ja ei siinä, minulle ainakin jäi sellainen vaikutelma, että porukka oli kyllä varsin mukava. Osa heistä ei kuitenkaan sanonut minulle sanaakaan koko aikana siellä, Maxwell viittaa juurikin kielimuuriin.

Odotukset korkealla

46 ottelussa tehot 14+13 KHL:ssä iskeneen Maxwellin mukaan siirrosta Kärppiin ehti olla puhetta lopulta noin viikon ajan ennen kuin nokka lähti osoittamaan kohti Suomea ja Oulua.

Vaihtoehtona ja loppukauden kohteena Kärpät on varsin miellyttävä Maxwellille.

– Tuntuu mukavalle tulla takaisin. Pääsee pelaamaan mestaruudesta ja toki ennen sitä pääsee auttamaan joukkuetta saamaan pisteitä vielä tässä runkosarjan lopussa, minkä jälkeen lähdetään sitten kohti pudotuspelejä.

– Organisaatiossa on kuitenkin kovat odotukset ja varmasti kaupungissa myös. Mestaruuden voittaminen ei tule olemaan helppoa kuten se ei ollut myöskään viime vuonna. Se on iso haaste. Samalla tarjolla on varmasti paljon hauskoja ja hienoja hetkiä. Kun vain lähdetään oikealla asenteella liikkeelle, niin varmasti hyviä asioita tapahtuu.

Maxwell saapui Kärppiin yhdessä toisen oululaisseuralle tutun pelaajan Kasparin kanssa. Heillä yhteistyö Jugrassa ehti kulkea Maxwellin mukaan hyvin koko taipaleen ajan.

– Olimme siellä käytännössä koko kauden ajan samassa ketjussa ja pystyimme hyvin oppimaan sitä, että miten kukin pelaa ja tuntemaan toisiamme. Toki monet tietävät täällä, että millainen hän on. Iso voimakas pelaaja, joka on hyvä luistelija. Hän pystyy varmasti auttamaan joukkuetta voittamaan, Maxwell kehaisee Kasparia.

Kaksikkoa ehdittiin odotella jo perjantaina Kärppien paitaan ottelussa Tapparaa vastaan. Vielä silloin heitä ei nähty kehissä, vaan debyytti siirtyi päivällä eteenpäin.

– Päätös siitä, että emme pelaa tuli noin keskipäivällä. Jos haluamme pelata parasta peliämme, niin oli fiksua odotella vielä lauantaille. Tuossa on kuitenkin loukkaantumisriskiä sun muuta pitkän matkan päälle.

Olo olikin perjantaina vielä hyvin väsynyt.

– Pitkiä lentoja, ensin Moskovaan ja niin edelleen. Kaikki meni kuitenkin sulavasti ja pääsimme Ouluun ennen kuin perjantain peli alkoi. Näimme joukkuetovereita hieman ennen kuin he lähtivät jäälle.

– On mukava olla taas täällä mukana ja olemme Kasparin kanssa innoissamme siitä, että pääsemme pelaamaan lauantaina. Pääsee taas hieman perusarkeen mukaan.

Lauantaina Kärpät kohtaa vierasottelussa Jyväskylässä JYPin. Ottelu alkaa kello 17.00.

Ilari Savonen, Oulu
Twitter: @ilarisavonen