Anaheim Ducks jäädyttää Teemu Selänteen paidan varhain maanantaiaamuna Suomen aikaa. Selänteen takavuosien ketjukaveri Keijo Säilynoja muistaa kaksikon yhteiset pelivuodet vielä erittäin hyvin. Kaksikko tapasi Jokereiden C-junioreissa.

– Minä tulin Tikkurilasta, ja Teemu Espoosta. Emme olleet sitä ennen pelanneet yhdessä. Emme aloittaneetkaan heti samassa ketjussa, mutta kun Leo Äikäs laittoi meidät samaan ketjuun, lähti yhteispeli käyntiin heti. Meillä synkkasi saman tien jäällä ja sen ulkopuolella. Enimmäkseen minä syötin kiekkoja Teemulle, ja hän latoi niitä maaliin. Välillä toki oli toisinkin päin, Säilynoja muistelee SuomiKiekko-sivustolle.

1990-luvun alun Jokereiden menestyssukupolvi siirtyi lopulta C-junioreista suoraan A-nuoriin ja sitä kautta edelleen edustusmiehistöön.

– Meille oli hyvä asia, että Jokerit oli silloin divarissa. Se hyppäys oli meille oikea. Kun otimme sitten SM-liigassa aluksi pataan, niin osasimme sitten myöhemmin myös arvostaa voittoja. Meillä oli monta hyvää omaa kasvattia, ja 1991-92 saimme oikeasti paljon vastuuta. Sitten siihen tuli muualtakin hyviä pelaajia, kuten Janecky, kertaa ”Keke” hieman yli 20 vuoden takaisia asioita.

Selänne pelasi Suomessa aikanaan 22-vuotiaaksi, eli oli huomattavasti nykypelaajia vanhempi aloittaessaan oman NHL-uransa.

– Se, että Teemu jäi Suomeen vielä siksi yhdeksi kaudeksi, oli koko Jokereiden tulevaisuuden kannalta merkittävä juttu, kun ajatellaan, mitä Jokereille on sen jälkeen käynyt, sanoo Säilynoja.

”Teemulla on aura”

Selänne pelasi yi 40-vuotiaaksi ollen lopettaessaan NHL:n vanhin pelaaja. Säilynoja löytää nopeasti syyn siihen, miksi Selänne pystyi pelaamaan niin pitkään.

– Isoin asia on positiivisuus. Teemu on aina pystynyt sulkemaan negatiiviset asiat pois. Onhan hänelläkin ollut loukkaantumisia, mutta hän on siirtänyt nerokkaasti negatiiviset jutut sivuun, Säilynoja sanoo.

Yksi suuri Selänteeseen asia liittyvä asia on se, että vaikka hän on Jokereiden mies, ylittää hänen suosionsa suomalaiset seurarajat tavalla, jota ei näe kenenkään muun suomalaispelaajan ympärillä.

– Tiedän, mitä tarkoitat tällä. Yksi asia tässä on se, että Teemun ajasta Jokereissa on jo pitkä aika. Toisaalta hän on hyvin monelle nimenomaan Suomen maajoukkueen Teemu Selänne. Teemu on tehnyt positiivisia asioita. Se on se hänen auransa, että hänestä pitää etsiä tosissaan asioita, joista ei tykkäisi, tuumii Säilynoja.

– Kyllähän sen näki hänen viimeisen kautensa aikana, millaista huomiota hän sai. NHL:ssä on paljon huippupelaajia, mutta ei monia näin suosittuja. Se tulee siitä, että hän tekee hyviä juttuja ja on aito, Säilynoja summaa.

Panu Markkanen
Twitter @PanuMarkkanen