Sport nousi viime viikolla Liigan jumbosijalta ohitettuaan Pelicansin ja TPS:n. Tasausotteluiden toiset pelit pudottivat sen jälkeen lahtelaisten taakse, kun kuuma ottelu Ilvestä vastaan päättyi Tampereella tappioon, joka katkaisi samalla Sportin tämän kauden toisen neljän ottelun pisteputken.

Sport aloittaa Liiga-viikkonsa tiistaina kotiottelulla Bluesia vastaan. SuomiKiekko-sivusto otti joukkueen kokeneen hyökkääjän Jussi Pesosen piinapenkkiinsä.

Mitä sanot Sportin viime viikkojen otteista?

Jatkoille olisi pitänyt päästä toisessakin pelissä Ilvestä vastaan. Voittomaali jäi harmittamaan, mutta yleisö varmasti viihtyi. Ei kentällä mitään törkeyksiä nähty. Näitä back-to-back –pelejä voisi olla enemmänkin, sillä tämä nostaa mielestäni pelin tasoa. Tappio v-ttaa.

Mistä tämä joukkueen työteliäs ilme on peräisin?

Se on alkanut jo syksyllä siitä, kun tämä jengi on mennyt ensi kertaa jäälle. Ei se vahinko ole. Tässä vaiheessa alkaa joillain jengeillä jalka painaa. Väitän, että meillä on hyväkuntoinen porukka. Kilpailu on tervettä.

Onko kehittymisessä sitäkin, että joukkue joutunut ”oppimaan Liigan tavoille?”

Varmasti oppirahoja on maksettu. On tietenkään ole ollut koko kautta mukana, mutta matkan varrella on sellaisia pelejä, joissa on maksettu hintaa. On opittu, mitä tällä tasolla menestyminen vaatii ja tajuttu se. Se näkyy nyt pistesarakkeessa, että pystymme taistelemaan näinkin hyvin tässä vaiheessa kautta, mikä on pelkästään hyvä asia, kun mennään kevättä kohti.

”Ei ole vahinko, miltä pelimme näyttää”

Pesonen liittyi joukkueeseen lokakuussa pelattuaan alkukauden Mestiksen LeKissä. Mies on kerännyt pitkän uransa aikana kokemusta monesta seurasta, ja kevään 2002 Suomen mestari viihtyy Vaasassa hyvin.

Onko oma roolisi ollut nimenomaan kokemuksen tuominen joukkueeseen?

Se laittaa itsensäkin tekemään hommia, kun näkee, miten kaikki taistelevat. Yritän tietysti neuvoa, jos jäällä tapahtuu jotain, miten tulisi toimia. Uskon, että olen pystynyt antamaan tipsejä monelle jatkälle. On ollut hienoa seurata tätä, kun jätkät nauttivat, mutta pisteitä tarvitaan.

Miltä Sport tuntuu organisaationa?

Kun Mestiksestä hypätään Liigaan, on paljon asioita, joita pitää ottaa huomioon. Ei voi sanoa, etteivätkö pelaajat ja seurajohto yrittäisi. Aina voidaan kehittyä, ja aina kannattaa kysyä. Ei asioita kannata päättää pienessä piirissä, vaan kannattaa kuunnella, miten muualla toimitaan ja miten on järkevää tehdä asioita. Yrittämisestä ja siitä, etteikö ihmisiä kiinnostaisi, eivät asiat jää kiinni tässä organisaatiossa.

Onko joukkueellanne nykytermein sanottuna selkeä pelillinen identiteetti?

Jotkut tykkäävät käyttää näitä termejä, mutta omia suosikkejani se ei ole. Kyllä asian voi toki sanoa noinkin. Se ei ole vahinko, miltä pelityylimme näyttää. Ei sitä ole syytä vaihtaa. Taidossa emme voi haastaa illasta toiseen. Meidän pitää pärjätä luistelulla, eli on oltava kunnossa. Sitä olemme tällä hetkellä, ja siksi pärjäämme. On heittäydyttävä pelille ja jokaisen on oltava rehellinen itselleen.

”Nykyinen sijamme ei riitä”

Sport on tällä hetkellä Villi Kortti –kierroksen paikasta 16 pisteen päässä. Tuollaisen eron kiinni kurominen on äärettömän kova urakka, mutta Vaasassa siihen vielä uskotaan.

Jo muutaman joukkueen ohittaminen teki kannattajille hyvää.

Millainen piristysruiske tuli siitä, että ette ole enää viimeisiä?

Luulen, että se on kaupungille ja asukkaille isompi juttu. Meillä oli hiljattain palaveri, jossa tarkistimme kevään tavoitteita. Siinä mielessä ei riitä, millä sijalla olemme tällä hetkellä.

Mihin sitä tavoitetta tarkistettiin?

Taistelemme tosissaan play off –paikasta! Meidän käyrämme on ylöspäin. Niiden jengien odotukset, joiden kanssa taistelemme, ovat olleet aivan erilaiset. Niiden on vaikea parantaa. Siksi näen tilanteemme terveenä. Tästä voi tulla hyvä kevät, mutta tällaisia tappioita ei voi tulla enää hirveästi.

Panu Markkanen
Twitter @PanuMarkkanen