NHL:ssä on mahdoton menestyä mikäli joukkueesta ei löydy neljää laadukasta ratkaisuihin pystyvää ketjua. Tämä voi kuullostaa itsestäänselvyydeltä, mutta sitä se ei monellekaan joukkueelle NHL:ssä tunnu olevan. Yhdellä, kahdella ketjulla ei selviä hengissä 82 ottelun runkosarjasta.

Kuluvalla kaudella Vancouver Canucks on kuulunut sarjan suuriin yllättäjiin. Monet eivät ennustuksissaan laittaneet Vancouveria edes pudotuspeleihin, mutta perjantain kierroksen jälkeen Canucks johti koko NHL:ää. Suurin syy alkukauden menestykseen on löytynyt kokoonpanon peräosasta.

***

Vancouverissa ensimmäinen asia tultaessa alkaneeseen kauteen oli ruotsalaisveljesten Henrik ja Daniel Sedinin peliajan pudottaminen. Sen jälkeen, kun John Tortorella ajoi kaksoset viime vuonna loppuun lähes 21 minuutin peliajalla, on tuore luotsi Willie Desjardins pudottanut veljesten peliaikaa noin 90 sekuntia per peli.

Desjardins ei ole myöskään käyttänyt Sedinejä alivoimilla kiekon ruokana kuin ajoittain. Toki Sedinit aloittivat hyvin viime vuonnakin, mutta nyt hyytymisen todennäköisyys on kokonaiskuorman pudotessa pienempi.

Lisäksi itkupotkukiukuttelua viime kaudella kopissa pitäneen Ryan Keslerin tilalle hankittu Nick Bonino on osoittautunut laadukkaaksi kakkosentteriksi ja hilannut Alex Burrowsin ja Chris Higginsin uuteen lentoon rinnallaan. Kolmikko on tehnyt ison kasan maaleja tasakentällisin.

***

Mutta. Canucksin eväät alkukauteen ovat löytyneet ”linja-auton takaosasta”. Kun puhutaan menestyvistä NHL-joukkueista, puhutaan aina myös kolmos- ja nelosketjuista. Ilman laadukasta ”bottom sixiä”, kuten asia uudella mantereella ilmaistaan, ei voi voittaa.

Ja juuri täältä on Canucks saanut yllättäen valtavan panoksen. Canucksin pohjakuutonen on iskenut toistaiseksi hurjat 31 maalia joukkueelle! Epävirallisen laskennan mukaan yksikään toinen NHL-joukkue ei yllä lähellekään kolmeakymmentä

Laskentaa vaikeuttaa osan joukkueista harrastama ketjulotto, jossa koostumukset vaihtuvat illoittain.

Ehkä parhaiten Vancouverin tilannetta kuvaa se, että Jannik Hansen, Linden Vey ja Shawn Matthias ovat kaikki tehneet enemmän maaleja kuin ykkösketjun Daniel Sedin. Yksikään kolmikosta ei nauti yli neljäntoista minuutin peliaikaa keskimäärin.

***

Juuri nyt päävalmentaja Desjardins pystyy peluuttamaan joukkuettaan mistä kohtaa tahansa. Edellisissä voitto-otteluissa Boninon, Brad Richardsonin ja Bo Horvatin ketjuilta on tullut enemmän maaleja kuin Sedinien johtamalta ykköseltä. Sunnuntain tappiollisessa Detroit-ottelussa maalit menivät Vey’lle (2+1) ja Matthiakselle.

Tämä on jokaisen valmentaja unelmatilanne. On vastustajalle äärimmäisen hankalaa pidätellä neljää hyvää ketjua.

Selvää on, että Canucksin kolmos- ja nelosketjuista löytyy enemmän osaamista ja kokemusta, mistä se saa krediittiä. Shawn Matthias, Brad Richardson, Zack Kassian, Derek Dorsett ja Jannik Hansen kelpaisivat muuallekin. Vey ja Horvat tuovat kokemuksen rinnalle nuoruuden innon.

Mutta pelkkä pelaajien heittäminen jäälle ei tokikaan takaa tehoja ja onnistumisia. NHL-kautta on pelattu vasta neljännes eikä se ole tehnyt Vancouverista mestarisuosikkia. Paljon on siis myös jatkossa kiinni Brittiläisessä Kolumbiassa siitä, miten pohjakuutonen osallistuu talkoisiin.

***

Tommi Seppälä, Vancouver
Twitter: @TommiSeppala