Wayne Gretzkyn treidi on todennäköisesti yksi NHL-historian suurimmista jään ulkopuolella koetuista hetkistä. Edmonton Oilersissa ikonin asemaan noussut Gretzky kaupattiin erittäin suuressa vaihtokaupassa Los Angeles Kingsin riveihin 9.8.1988. Oilers antoi Kingsille myös Marty McSorleyn ja Mike Krushelnyskin. NHL.comin mukaan Gretzky oli vaatinut McSorleyn kaupattavan hänen mukanaan Kingsin riveihin.

– Wayne sanoi minulle, että hommaa myös McSorley. Glen Sather (Oilersin sen hetkinen GM) ei pitänyt ideasta, Kingsin silloinen omistaja Bruce McNall paljasti NHL.comin haastattelussa.

Kings antoi Gretzkystä, McSorleystä ja Krushelnyskistä lopulta 15 miljoonaa dollaria, Martin Gelinasin, Jimmy Carsonin ja ensimmäisen kierroksen varausvuoron vuosille 1989, 1991 ja 1993.

Oilersin silloisen omistajan ja ehkä koko Gretzky-kaupan pääarkkitehdin Peter Pocklingtonin mukaan hän olisi halunut myös kuulla Detroit Red Wingsin tarjouksen megatähdestä.

– Yritin neuvotella Gretzkystä Detroitin omistajan Mike Illitchin kanssa, koska tiesin, että Wayne olisi rakastanut pelaamista Detroitissa, mutta ne neuvottelut olivat lyhyet. Gretzkystä ei syntynyt tarjouskilpaa, vaikka olisi pitänyt, kun katsoo asioita nyt, Pocklington sanoi.

Gretzkyn kauppaamiseen NHL.comin mukaan vaikutti paljolti se, että Gretzky oli vuonna 1988 juuri avioitunut näyttelijä Janet Jonesin kanssa ja Gretzky asui osan kesästä näyttelijä Alan Thicken Hollywoodin kodissa. Oilersilla oli myös tieto, että Gretzky ei tekisi uutta jatkosopimusta seuran kanssa, joten Pocklington pystyi tekemään kaupan, jossa supertähti muutti pysyvästi Los Angelesiin.