Villi kortti -kierroksella on edetty pisteeseen, jossa sekä Pelicansilla että HPK:lla on mahdollisuus edetä puolivälieriin voitolla.

Kiekkoministeri Ilari Savonen pureutuu molempien tämän päivän pelien lähtökohtiin ennakoinnissaan.

HIFK-Pelicans

– Tiukan, mutta silti Pelicansin hallinnassa edennyt sarjan avausottelu kääntyi isännille Janne Ritamäen jatkoaikamaalin myötä ja täten katkaisun paikka on tarjolla tänään Helsingissä. Jos jotain avausottelusta jäi käteen, oli se erityisesti punanuttujen osalta maalipaikkojen vähyys ja hyökkäyspelin nihkeys. Siinä on tapahduttava huomattavaa parannusta punanutuilla tälle päivälle.

– Pelicans puolestaan onnistui omassa suunnitelmassaan mainiosti. Ei antanut yhtään turhaa tilaa HIFK:lle ja samalla maalilla Jere Myllyniemi oli varma. Hyökkäyspeliä pussinokat saivat myös hyvin rullaamaan, vaikka maalinteko oli myös heillä vaikeaa. Paljon positiivista oli näkyvissä, mutta nyt haaste on vielä selvästi kovempi.

Ratkaisun avaimet

– HIFK:lla panokset ovat selkeitä ja nyt peliesityksen on oltava huomattavasti paremmalla tasolla jotta leikki jatkuu. Kotiyleisön edessä ei vain yksinkertaisesti voi jäädä hakkaamaan päätä Myllyniemeen tai lahtelaisten tiiviiseen puolustamiseen. Keinot on löydettävä.

– Mielenkiintoisia pointteja on kaksi:

A) Millaisin asioin peli-intensiteetin nousu ilmentyy HIFK:n pelissä? Pysyykö focus oikeissa asioissa? Saako Harri Rindellin johtamat joukot hyökkäyspeliään oikealle raiteelle?

B) Kuinka Pelicans pystyy virittäytymään kyseiseen haasteeseen? Lauantaina se pääsi välillä jopa helpohkosti hallitsijan asemaan, mutta nyt luvassa on enemmän puolustustaistelua. Pystyykö joukkue jälleen onnistumaan täydellisesti pelisuunnitelmassaan? Ja ylipäätänsä millä tasolla pelivalmius on vielä kovemman paineen alla? Tuleeko virheitä vai pystyykö Pelicans ylläpitämään kiekollista peliään, mikä loi lauantaina paljon paikkoja HIFK:n päätyyn.

HPK-Jokerit

– Sarja alkoi jopa pienimuotoisella sensaatiolla, jos kyseistä termiä voi käyttää. HPK pisti jauhot suuhun ja Jokerit turhautui. 1-5. Sarja katkolla Hämeenlinnassa.

– Kaikista huolestuttavin asia Jokereiden pelaamisessa on tällä hetkellä kurittomuus. Se on kuin koko pelaamisen ongelmien multihuipentuma. Ei pelillistä identiteettiä, paras suorittamisen taso on pahasti haussa ja kaikki kohdistuu turhautumiseen. Ja se tuotti kaksi pelikieltoa sarja-avauksen osalta. Ei noita temppuja ole nähty Nichlas Hardilta tai Steve Mosesilta ikinä. He ovat taitopelaajia, joista Hardt on vielä todella ahkera työmyyrä. Eivät he normaalisti mitään sikailijoita ole. Mutta nyt ovat. Ja olivat. Ei normaalia.

– HPK:lta lauantain pelin suoritus oli tyylikäs. Se tuli ”ei mitään hävittävää” -asenteella, pisti jalat liikkeelle, voitti kaksinkamppailut jatkuvasti ja iski tyylikkäitä osumia paikoistaan. Ja täten lähtökohdat sunnuntaille ovat makoisat Kerhon kannalta. Joukkueesta paistaa tällä hetkellä läpi rautaisa yhtenäisyys. Kaikki pelaavat kaikille ja peli-ilme on niin optimaalinen kuin se voi vain olla. Itseluottamus on kunnossa ja siihen päälle kun vielä yhdistetään muun muassa kovan tason maalivahtipeli, eivät asiat kovin huonosti tällä hetkellä ritariryhmässä ole.

Ratkaisun avaimet

– Se on selvää, että Jokereilla edessä on mieletön haaste. Aivan hirvittävä. HPK oli selvästi edellä lauantaina ja nyt siirrytään vielä heidän kotiareenalle. Toisaalta, Jokerit on ollut jatkuvasti selvästi parempi vieraspeleissä, kun taas kotona ongelmia on ollut huomattavan paljon. Tämän pitää toistua nytkin, tai ison luokan floppi on valmis. Mutta onko siihen rahkeita?

– Nyt poissa ovat Moses ja Hardt, mikä näkyy totta kai iskukyvyssä. Samoin Teemu Eronen on jätetty sivuun puolustuksesta. Nyt katseet kääntyvät tiukasti johtaviin pelaajiin. Mitä tekee Teuvo Teräväinen? Mitä Jere Karalahti? Pelaako Jarkko Ruutu vai kääntyykö focus edelleen aivan vääriin asioihin? Juuri ydinpelaajat ovat ne, jotka voivat tämän leikin pelastaa. Kukkoilukiekon aika on ohi, nyt pitäisi ruveta pelaamaan. Mutta eihän se kovin helposti vain sormia napsauttamalla onnistu.

– HPK:lla riittää pelkästään omassa suorituksessa maksimiin yltäminen. Asiat ovat olleet viime viikkojen aikana kunnossa ja nyt mitataan yksinkertaisesti vain sitä, miten bensa riittää. Kapealla materiaalilla suorittanut Kerhon ryhmä on kuitenkin pystynyt puskemaan eteenpäin monen ketjun voimin ja vastuunkantajia on löytynyt useasta eri osoitteesta. Se on ollut hirvittävä voimavara.

– HPK:n osalta tiedossa on se, että mitä luvassa on. Jokereiden osalta ei. Sinne ne katseet kääntyvät. Mitä Jokerit esittää nyt? Pystyykö joukkue mitenkään yltämään edes hyvälle tasolle suorittamisen suhteen? Vai turhautuuko se jälleen? Jos jälkimmäinen skenaario käy, voi kaudelle sanoa adiós. Tuleeko sunnuntaista 16.3.2014 päätös Jokereiden surkealle viimeiselle liigakaudelle? Vai pystyykö se vielä tekohengittämään?

Ilari Savonen
Twitter: @ilarisavonen

Huipputarjous: Pelaa TÄNÄÄN Liigaan 50€ riskitön veto Nordicbetille!
Lisäksi 100€ bonus! Jos vetosi menee ohi, saat panoksen takaisin!