Samaan aikaan, kun Olli Määttä ihastuttaa NHL:ssä, tekee toinen jyväskyläläisnuori omaa läpimurtoaan Kanadan junioriliigassa. Vasta 18-vuotias Julius Honka on WHL-liigan syyskauden suurin sensaatio. Vuodenvaihteessa Honka edustaa Suomea Ruotsissa pelattavissa nuorten MM-kisoissa.

Suomen nuorten maajoukkue saa vuodenvaihteessa Ruotsin Malmössä pelattaviin alle 20-vuotiaiden MM-kisoihin kovan vahvistuksen. Vahvistuksen, jonka nimi kirjoitetaan juuri tällä hetkellä isommin kirjaimin Pohjois-Amerikassa kuin Suomessa.

Julius Honka, 18, on Kanadan WHL-liigan syyskauden kovin sensaatio. Albertan provinssissa sijaitsevan Swift Current Broncosin seurajohto toki tiesi, mitä viime kesänä WHL-drafitssa ensimäisellä kierroksella (34.) varasi, mutta silti Hongan kypsät otteet ovat tulleet yllätyksenä seuralle, mutta etenkin liigaa tiiviisti seuraaville pelaajatarkkailijoille.

JYPissä kiekkokasvatuksensa saaneesta Hongasta on tullut ensimmäisenä vuotenaan joukkueensa ykköspakki. Hyvin liikkuva ja taitava Honka on laadukkaan peruspelaamisen ohella kirjannut pakille hurjat 36 (12+24) pistettä 35 ensimmäisessä ottelussa.

Tulokkaiden pistepörssissä Honka on kakkonen, pakkien pörssissä kolmonen.

– Tosi hyvät on fiilikset kaikesta. Pelit kulkee ja homma rullaa eteenpäin. Toki mun pelityyliin on aina kuulunut se, että pisteitäkin pitää tulla. Olen täällä saanut laukaukseen suoraviivaisuutta ja oikea-aikaisuutta. Muutenkin olen pyrkinyt tukemaan hyökkäyksiä ja tuomaan sitä kautta vahvuuksiani peliin, Honka totesi menneellä viikolla SuomiKiekko-sivustolle Kanadassa.

Ensimmäinen kierros tavoitteena

Hongan tarina tai väylä tuo väistämättä mieleen Olli Määtän, toisen JYP-kasvatin, joka on noussut Pittsburghissa NHL:n sensaatiotulokkaaksi Ontarion junioriliigan (London) kautta.

– Totta kai olen seurannut ”Opan” uraa. Olli näytti monelle juniorille mallia siitä, miten se ovi sinne NHL:ään avataan täältä käsin. Tosi hienoa nähdä, miten isossa roolissa Olli pääsee pelaamaan NHL:ssä, Honka sanoo.

Hongan seuraava iso haaste on vuoden vaihteessa pelattavat nuorten MM-kisat. Otteet WHL:ssä ovat nostaneet NHL:ssä varauskelpoiseksi ensi kesänä tulevan Hongan ennakkospekulaatioissa jo ensimmäisen kierroksen varaukseksi. Näitä asetelmia Hongalla on mahdollisuus vahvistaa Ruotsin MM-kisoissa.

– Onhan se eka kierros ollut mun tavoitteeni. Yksi niistä. Muut haluan pitää omana tietonani, Honka kertoo.

– Tosi odottavilla mielillä olen MM-kisojen suhteen. Odotan niitä tosi paljon. Olisi mukava päästä edustamaan Suomea ja näyttämään sinne. Uskon, että me saadaan kasaan hyvä joukkue, nuorukainen jatkaa.

Lue lisää Hongasta ja mm. NHL-scoutin ajatuksia ajatuksia nuorukaisesta SuomiKiekko-sivustolta myöhemmin perjantaina.

Tommi Seppälä, Vancouver
Twitter: @TommiSeppala