NHL-seurat touhusivat kiivaasti menneen kesän siirtomarkkinoilla. Kuka juoksi vapaiden agenttien perässä, kuka teki pelaajakauppoja. SuomiKiekko-sivusto listaa nyt kesän parhaat ryöstöt, eli kuka teki kesän alennusmyynneillä parhaat hinta-laatu-suhdelöydöt.

NHL:ssä oli menneenä kesänä palkkakaton laskun vuoksi poikkeuksellisen vilkkaat ja kovatasoiset free agent -markkinat. Mutta me emme nyt takerru isoihin kaloihin, vaan perkaamme läpi, kuka teki huikeimmat löydöt kesän pelaajamarkkinoilla pienimmällä rahalla.

1) Mike Santorelli, Vancouver 8+13=21
(Sopimus: yksivuotinen, kaksisuuntainen $550 000/250 000)
Hankittiin Vancouveriin vapaana agenttina kesällä täytemieheksi farmin ja NHL:n välille. Viime kevään tynkäkaudella 34 ottelua Winnipegissä ja Floridassa: 2+2. Ei alistunut täytepelaajan rooliin, vaan ryösti itselleen paikan NHL:stä. Ollut läpi kauden Canucks-hyökkäyksen parhaimmistoa. Viime aikoina jopa tasaisin ja paras. Täysin puskista tullut yllätyshankinta. Noussut valmentaja John Tortorellan ja fanien ykkössuosikiksi.

2) Reilly Smith, Boston 6+14=20
(Sopimus: vuosi jäljellä, kaksisuuntainen $900 000/67 500)
Tuli kesällä Dallasista isossa Seguin-Eriksson-kaupassa. Noussut kaupan toiseksi isoimmaksi pelaajaksi Seguinin jälkeen täytenä yllätyksenä. Ollut toki juniorina hyvä pelaaja, mutta ei mikään supertähti. Sopeutunut erinomaisesti fyysisen Bruinsin pelityyliin ja noussut avainpelaajaksi ensimmäisellä kaudellaan. Mukava palkankorotus luvassa kesällä.

3) Mason Raymond, Toronto 10+9=19
(Sopimus: yksivuotinen ja suuntainen $1M/vuosi)
Vancouverissa viime vuosina loukkaantumistenkin vuoksi täysin sivuraiteille ajautunut Mason Raymond sai Leafs-GM Dave Nonikselta, entinen Canucks-GM muuten, mahdollisuuden. Terveenä pysynyt Raymond on ollut todellinen yllätys. Jalka ja peli käy tavalla, jota ei Vancouverissa oltu vuosiin nähty. Kesällä tulee rahan muodossa palkinto kaudesta.

4) Tomas Hertl, San Jose 14+9=23
(Sopimus: kolmivuotinen, kaksisuuntainen $925 000/70 000)
Kauden kenties suurin sensaatio, joskin nuorukaisen lahjoista oli epäilys. Räjäyttänyt pankin Joe Thorntonin ja Brent Burnsin rinnalla. Todella jalkanopea, taitava ja uhkarohkeakin 20-vuotias Tsekki omaa hyvän tulevaisuuden. Sharksin ensimmäisen kierroksen varaus vuodelta 2012 pääsee enää yhä harvemmin tulemaan puskista. Vaara tiedetään jo.

5) Kris Russell, Calgary 4+11=15
(Sopimus: yksivuotinen ja suuntainen $1,5M)
St. Louisissa usein kokoonpanon ulkopuolella. Kelpasi kesällä Calgarylle, ja onkin ollut Flamesissa ylivoimaisesti joukkueen paras puolustaja. Todella älykäs pelaaja, joka liikkuu ja käsittelee kiekkoa erittäin hyvin. Heikossa Flamesissa ainoa pakki tehotilastossa plussan (+6) puolella. Aivan loistava hankinta. Rajoittamaton vapaa agentti tulevana kesänä = $.

6) Cameron Talbot, Rangers 6-2-0, 93.4%, 1.79, 2 nollapeliä
(Sopimus: 2-vuotinen, joista jälkimmäinen yksisuuntainen $562 000)
Varaamaton Talbot, 26, on todellinen late bloomer. Ollut Rangersin organisaatiossa vuosia, mutta ei pelannut peliäkään NHL:ää. Tämän kauden veskarisensaatio New Yorkissa. Hurjat tilastot puhuvat puolestaan. Ei ole urallaan koskaan päässyt lähellekään tilastoja, joissa nyt on. Sopimusta jäljellä myös kausi 2014-15. Sen jälkeen kysyjiä riittää.

7) Ryan Stanton, Vancouver 1+10=11
(Sopimus kaksivuotinen, joista jälkimmäinen yksisuuntainen $550 000)
Jokerivalinta listalle, koska pelannut omien silmien alla. Chicagon ylijäämämies kelpasi kesällä Canucksille. Ollut käsittömättömän hyvä ja tasainen. Pelannut kaudella yhteensä 45 sekuntia ylivoimaa, mikä nostaa tehopistesaldon arvoa. Varaamaton Stanton, 24, ollut loistava hankinta Canucksille. Erinomaisen luotettava vanhan koulukunnan peruspakki.

Tommi Seppälä, Vancouver
Twitter: @TommiSeppala