Kanadalaisessa WHL-junioriliigassa pelaavasta Julius Hongasta on tulossa kuuma nimi ensi kesän NHL:n varaustilaisuuteen. Sulavaliikkeisen puolustajan nimi on merkitty upean syyskauden jälkeen monen NHL-scoutin vihkoon isoilla kirjaimilla.

Pittsburgh Penguinsin NHL-joukkueessa upeaa tulokaskautta pelaavan Olli Määtän, 19, ja WHL:ssä pankin räjäyttäneen Julius Hongan, 18, tarinat saattavat olla jatkossa useammankin suomalaisnuoren arkea. Aikana, jolloin KHL pumppaa Liigaa tyhjiin, ja kotimaisten sarjoen tasoerot NHL:ään vain kasvavat, saattaa Pohjois-Amerikasta löytyä realistinen vaihtoehto.

– Olin miettinyt tätä vaihtoehtoa kauan. Itselle oli selvää, että haluan muutoksen uralle tässä vaiheessa, kun draftikin on tulossa ensi kesänä. Kun kyselyä täältä tuli, ei siinä kauaa tarvinnut miettiä. Olen ollut tosi tyytyväinen, WHL:n tulokkaiden pistepörssissä toisena oleva Honka sanoi SuomiKiekko-sivustolle viikko takaperin Kanadassa.

Honka, 18, joka pelaa Albertassa sijaitsevassa Swift Currentin Broncos-joukkueessa on mieltynyt uuden sarjan tasoon.

– On touhu täällä ammattimaisempaa. Peli on organisoidumpaa, nopeampaa ja jätkät vahvempia. Virheet kostautuu isommalla prosentilla. Peli täällä on enemmän, kuten NHL:ssä ja uskon, että se preppaa mua tulevaisuuteen, 35 ottelussa 36 (12+24) tehopistettä kirjannut Honka näkee.

Iso kesä

Kaukalon ulkopuolella WHL:ssä asiat ovat myös usein erittäin hyvin järjestetty. Pelaajat asuvat usein isäntäperheissä ja käyvät kiekon ohella koulua. Useissa seuroissa kuri esimerkiksi koulun, ja muutenkin käytöstapojen suhteen, on kova.

– Tosi hyvin on täällä tuo järjestetty. Isäntäperheessä asun ja kaikki homma rullaa siellä hienosti. Opiskeluja hoidan tietokoneelta Suomeen, Honka selventää.

Ensi kesä tulee huipentamaan Hongan kuluvan kauden. Puolustaja, joka on noussut raketin lailla pelaajatarkkailijoiden papereihin, varataan NHL:ään. Hongan tekemisessä ja valinnoissa on ollut iso rooli. Oman merkityksensä kesälle antavat WHL-kauden lisäksi kesän nuorten MM-kisat.

– Onhan se ykköskierros ollut mulle tavoite. Mahdollisuus pelata täällä on ollut mulle iso juttu tätäkin ajatellen. Saa sen kokemuksen, millaista peli on täällä. Eurooppalainen peli on kuitenkin niin erilaista. Tää on antanut mun pelaamiseen paljon. En mä silti sitä draftia liikaa mieti. Pelaan vaan, nuorukainen korostaa.

– Hämmästyttävä nuori mies tämä Honka. Liikkuu hyvin, on taitava käsistään, ja kuten suomalaiset aina, hänellä on kova työmoraali. Jos hän jatkaa näin, varaisin hänet ensimmäisellä kierroksella viidentoista ensimmäisen joukossa, sanoo SuomiKiekko-sivustolle eräs junioriscoutti Vancouverissa.

Mentaalikovuus

Honka, 18, tulee tekemään jollakin aikavälillä seuraa uudelle suomalaispuolustajien sukupolvelle, joka tekee väjäämätöntä läpimurtoaan NHL:ään. Olli Määttä, Sami Vatanen ja Rasmus Ristolainen ovat kaikki vasta uriensa aluissa, mutta päässeet jo hienosti NHL-vauhtiin.

Hongalle on kaiken lisäksi Swift Currentissa tarjolla erinomainen valmennus. Päävalmentaja Mark Lamb pelasi itse aikanaan yli 400 NHL-ottelua.

– Mark tietää paljon ja on auttanut mua hirveästi. Isoin juttu on ollut mentaalilkovuus. Jos täällä meinaa pärjätä, vaatimustason pitää olla korkealla. Vaikka reissataan ja pelataan paljon, pääkopan pitää olla mukana ja pelin luistaa. Valmistautumiset tehdään sen mukaan, Honka päättää.

Nyt jääkiekkoväki nimi mieleen.

Tommi Seppälä, Vancouver
Twitter: @TommiSeppala