Edmonton Oilersin venäläislupaus Nail Jakupov on nostattanut surkeasti jälleen aloittaneessa Edmontonissa itkuillaan viime päivinä valtaisan kohun. Lähinnä kyse on siitä, että Jakupovin kultakenkä puristaa.

Kylän suurin kypärä ja letku letkeä, vai miten se meni… Nyt on NHL:ssä varsinainen palomies letkun varressa.

Nail Jakupov, 20, pelaa NHL:ssä käytännössä ensimmäistä kauttaan, koska viime kevään tynkäkausi jäi Oilersilta 48 ottelun mittaiseksi. Tynkäsesonki meni venäläiseltä, joka oli koko NHL:n ykkösvaraus kesällä 2012, kohtalaisesti. 17 maalia ja 31 pistettä 48 otteluun on tulokkaalta hyvin.

Joku ilkeäkieli voisi tosin huomauttaa, että 17 maalista 11 syntyi huhtikuussa, kun Oilersin peleillä ei enää ollut mitään merkitystä. Kolme maalia runkosarjan viimeisessä ottelussa Vancouveria vastaan, kun Canucks huilautti puolia parhaista pelaajistaan. No, joka tapauksessa.

Nyt alkaneella, Jakupovin ensimmäisellä kokonaisella kaudella, alamäki on ollut jyrkkää. Jakupov on istunut muun muassa kahdesti terveenä katsomossa. 17 ottelua tehoin 2+2 on pettymys kaikille. Suurin ongelma on kuitenkin venäläispelaajan puolustuspelaamisessa. Tehotilaston lukema -14 on koko NHL:n huonoin.

Yhdenkään nuoren pelaajan juhlat eivät NHL:ssä kauaa jatku Jakupovin kaltaisella oman pään pelaamisella. Ei yhdenkään.

***

Oilersin tuore valmentaja Dallas Eakins onkin opettanut Jakupovia kauden mittaan tavoille istuttamalla tätä sekä vähentämällä pelaajan peliaikaa. Mikä taas on synnyttänyt keskustelua ja treidihuhuja, jotka Eakins sekä Oilers-GM Craig MacTavish poikkeuksellisen voimakkaasti viikko sitten ampuivat alas täysinä valheina.

Mutta mitä teki Jakupov, kun päävalmentaja ja GM olivat juuri sammuttaneet tulipalon? Heitti sammuviin liekkeihin bensaa.

Surkeasti pelannut Jakupov ilmoitti muutama päivä takaperin medialle haluavansa lisää peliaikaa. Venäläinen marisi, kuinka häneen ei luoteta ja miten penkillä istuminen on tylsää. Kun vielä Jakupovin agentti Igor Larionov ilmestyi julkisuuteen julistamaan, että jos Jakupovin vastuu ei kasva, hän on valmis treidiin.

Ja seuraus tästä? Tulipalo roihuaa kuumempana kuin koskaan.

Jakupovilla ei ole nähdyillä otteilla minkään valtakunnan puheoikeutta. Pelaaja, jolla ei ole veteraaniliigassa mitään näyttöjä, alkaa esittää -14:n tehotilastolukemalla vaatimuksia. Huh huh! Myös entinen NHL-tähti Larionov veti vihkoon huolella. Jos agentilla on NHL:ssä keskusteltavaa asiakkaan tilanteesta, hän asioi aina GM:n kanssa. Aina. Ei julkisuuden.

***

Nyt kysymys kuuluukin: mitä mieltä siirtohuhuista MacTavish ja Eakins nyt ovat? Surkeasti aloittaneella Oilersilla olisi muutakin mietittävää kuin lellityn venäläistähden kultakengän puristaminen. Pomminvarmaa myös on, että Oilersin pukuhuoneessa ei Jakupovia huomionkerjäyksestä päähän taputella.

Lisäksi Jakupov laittoi itsensä aiempaakin suurempaan valokeilaan. Kaiken itkun jälkeen median huomio on yhä enemmän venäläisen pelaamisessa, mistä Eakins, aivan oikein, oli keskiviikon Dallas-ottelun alla huolissaan. Nyt Jakupovilla ei ole enää mitään muuta mahdolisuutta kuin onnistua. Ja nopeasti.

Uskon, että Jakupovin aika Oilersissa alkaa käydä vähiin. Nähty käytös, ja ylipäätään itsensä nostaminen esiin, kaiken nähdyn jälkeen, on pahemman luokan kiukuttelua ja osoittaa itsekkyyttä, vaikka syyt kiukuttelulle sinänsä ovat inhimillisiä. Nuorukainen haluaa vain pelata.

***

Kysymys on myös kulttuurierosta. Sidney Crosby, Steven Stamkos tai Jonathan Toews ei olisi koskaan tullut marisemaan tulokasvuosinaan vaikeilla hetkillä median eteen. Venäläiseen kulttuuriin kiukuttelu ja mielenosoitus kuuluu. NHL:ssä sellaista ei kuitenkaan arvosteta pätkääkään.

Nuori venäläislupaus on kaikesta huolimatta taitava ja omaa liigassa erinomaisen tulevaisuuden. On kuitenkin, nuorenakin, osattava osoittaa kunnioitusta peliä, tulosta ja omaa palkanmaksajaa kohtaan. Oilersissa lahjakkaat nuoret Jordan Eberlen ja Taylor Hallin johdolla ovat saaneet usean vuoden ajan niin sanotusti vapaata kasvatusta.

Jakupovin tapauksessa nähdään nyt, vieläkö paapominen jatkuu. Jos jatkuu, niin sitten jatkuu joukkueen konttaaminenkin.

Tommi Seppälä, Vancouver
Twitter: @TommiSeppala