Kiekkoministerit käyvät läpi ennen kauden alkua Liigan joukkueiden lisäksi myös sarjan parhaita pelaajia.

Ketkä ovat kotimaisen sarjan parhaita valmentajia? Ketkä saavat ryhmistään irti parhaimman mahdollisen iskukyvyn? Keiden joukkueita vastaan voittaminen on yksinkertaisesti todella vaikeaa?

Valmentajat on rankattu niin viime vuosien kuin tuoreiden näyttöjen perusteella.

Molemmat ministerit Ilari Savonen ja Ilari Isotalo ovat koonneet omat listansa. Ne tässä:

Savonen:

5. Kai Suikkanen, TPS

– Suikkasella seura vaihtui kesällä Pelicansista TPS:ään. Juuri sinne, missä menestystä tuli viimeksi roimalla kädellä. Poppamiehen Pelicans jäi viime kaudella ulos pudotuspeleistä, mutta tällä kertaa toisin? Tuo väriä ja tekemisen meininkiä, mutta pohjimmillaan on kovan luokan tekijä päävalmentajan pestin puolella. Kuten on jo aiemmin näyttänyt.

4. Raimo Summanen, HIFK

– Viime kauden loppupuolella HIFK:hon astellut Summanen pääsee nyt vetämään täyden kauden seuran päävalmentajana. Tehnyt aiemmin kovaa jälkeä niin Liigassa kuin isoimmissakin ympyröissä. HIFK:ssa materiaali on ensi kauden suhteen kunnossa. Siitä Summanen pystyy varmasti repimään paljon irti. Mutta pysyykö homma lapasessa? Kiehuuko kattilan yli? Nämä tulevat olemaan hyviä kysymyksiä tulevien aikojen suhteen.

3. Lauri Marjamäki, Kärpät

– Marjamäki jätti Bluesin taaksensa ja siirtyi Kärppien peräsimeen samaan aikaan kun toimii maajoukkueessa apuvalmentajana. On heti pistänyt oululaisjoukkueelle vielä enemmän tekemisen meininkiä mukaan touhuun. Kärpissä menestys on ehdoton odotus ja sitä on myös tultava muutaman heikomman vuoden jälkeen. Nyt mitataan Marjamäkeä päävalmentajana sen suhteen, että pystyykö viemään ison laivan oikealle laiturille? Kykyä, tahtoa, tietoa ja taitoa on, mutta riittääkö se? Saako Marjamäki Kärpät jälleen kärkijoukkueiden tasolle?

2. Risto Dufva, Lukko

– Dufva ja Lukko ovat koonneet Raumalle suoranaisen pappajoukkion ja joukkuetta on vahvistettu erityisesti kevään tosipelejä ajatellen. Dufva johdatti jo viime keväänä Lukon suoranaiseksi yllättäjäksi joukkojen jyrättyä ison ennakkosuosikin Jokereiden nipun kesälomalle puolivälierissä. Yltääkö kettulauma vielä korkeammalle tällä kaudella? Pystyykö Dufva johdattamaan sitä temppua? Tietää äärimmäisen vahvasti sen, miten Liigassa mestaruuksia voitetaan.

1. Jukka Rautakorpi, Tappara

– Rautakorven johdolla Tappara teki viime kaudella äärimmäisen hienon ”kasvojen pesun”. Liigan peräpäästä kirvesrinnat nousivat nopealla tahdilla aivan kärkitaistoon ja lopulta finaaleihin asti. Jalkeilla oleva materiaali on varmasti samaan temppuun pystyvä. Ja Rautakorpi tietää myös vahvasti sen, miten menestyvä konsepti rakentuu tällekin vuodelle. Tulokset puhuvat tason puolesta.

Isotalo:

5. Jyrki Aho, Blues

– Jyväskylässä tasaisen varmaa tulosta tehnyt Aho saapui Espooseen uusien haasteiden pariin. Uusi projekti ja uusi seura tuo liigassa hivenen jopa aliarvostetulle valmentajalle mielenkiintoisen haasteen. Mahdollinen menestys Bluesin kanssa nostaisi myös Ahon liigavalmentajien eliittiin.

4. Pekka Tirkkonen, SaiPa

– Viime kaudella SaiPan rajallisella pelaajamateriaalilla kympin sakkiin vienyt Tirkkonen voidaan laskea viime kauden suurimpien onnistujien joukkoon. Tulevaksi kaudeksi SaiPa on vahvistunut, joten myös Tirkkoselta odotetaan enemmän.

3. Risto Dufva, Lukko

– Kokenut kettu Dufva osoitti viime keväänä osaamisensa. Vaikka pelillinen lanka tuntui olevan Lukossa läpi kauden hukassa, sai valmentaja hinattua raumalaisryhmän kuin väkisin neljän parhaan joukkoon. Myös Raumalla joukkue on vahvistunut sitten viime kauden. Sen myötä joukkueelta odotetaan jo runkosarjan aikana jotain.

2. Lauri Marjamäki, Kärpät

– SM-liigan kenties lupaavin valmentaja. Marjamäki on tehnyt Espoossa jo monta vuotta hyvää työtä, nyt edessä on jo uudet haasteet Oulussa. Samalla myös odotukset kasvavat. Suurin kysymys kuuluukin, pystyykö nuori valmentaja vastaamaan heti Kärppien menestyspaineisiin?

1. Jukka Rautarkorpi, Tappara

– Kokenut kehäkettu osoitti viime kaudella, että pelitapa toimii yhä Liigassa. Tapparan runko on säilynyt kohtuullisen hyvin kasassa, joten joukkue lähtee yhtenä ennakkosuosikkina

Pysy mukana Liigan kulussa! Seuraa Twitterissä käyttäjiä @ilarisavonen ja @ilariisotalo sekä hastagia #Liiga.