Kiekkoministerit Ilari Savonen ja Ilari Isotalo käyvät läpi molemmat NHL:n konferenssifinaaliparit ja sarjojen lähtökohdat.

Itäisen konferenssin finaaleissa vastakkain asettuvat Pittsburgh Penguins ja Boston Bruins.

Suomalaisedustuksesta sarjassa vastaavat Penguinsin hyökkääjä Jussi Jokinen ja Bruinsin maalivahti Tuukka Rask.

Kaksi NHL:n siirtorajalla vahvistunutta joukkuetta kohtaavat idän puolella. Käydään ensin vahvistukset läpi. Penguins sai Jarome Iginlan, Brenden Morrowin, Douglas Murrayn sekä suomalaishyökkääjän Jussi Jokisen. Millaisia pelaajia nämä ovat joukkueillensa?

Ilari Savonen: Penguinsin puolella vahvistusten arvo nousee oikeastaan vasta tässä vaiheessa todella esille. Iginla ja Morrow ovat todellisia pudotuspelien vääntäjiä, voittajahahmoja. Murray ja Jokinen ovat tuoneet hyviä vaihtoehtoja kokonaisuuteen. Nämä vahvistukset ovat vain lisänneet Penguinsin materiaalin leveyttä aivan selkeästi. Se on yksi iso tekijä miksi joukkue on todella paha päihitettäväksi.

Bruins hankki puolestaan Jaromir Jagrin ja puolustajan Wade Reddenin. Mitä erityisesti Jagr tuo Bruinsille?

Ilari Isotalo: Vaikka Jagrin meno pisteiden puolesta onkin ollut tahmeaa, on konkari tuonut juuri sitä leveyttä, mikä on auttanut joukkueen jo näin pitkälle. Ja kyllähän se on melkoinen tukiranka joukkueen nuoremmille pelaajille, että kokoonpanossa on Jaromir Jagrin tasoinen kaiken nähnyt sotaratsu mukana. Jäisivät pisteet sitten kuinka vaisuiksi tahansa.

Penguinsin ykkösmaalivahti on vaihtunut pudotuspelien puolella. Onko Tomas Vokoun se luottokivi vai kaatuuko Penguins nimenomaan veskaripuoleen?

Savonen: Vokounin ”vire” on pelastanut paljon Penguinsin osalta. Marc-Andre Fleury oli runkosarjan puolella hyvä, mutta epävarmuus ja suoritusten heittelehtiminen nousivat pintaan pudotuspelien puolella ensimmäisellä kierroksella. Vokoun ei ole voittanut urallaan vielä Stanley Cupia joten nälkää on kyllä ja tilanne on siltä kannalta tietyllä tapaa herkullinen koko joukkueelle. Mutta ei kyseinen osasto ole millään edes Bruinsin tasolla. Jäämuuri voi murtua kovan naputtelun alla.

Mitkä Bruinsin vahvuudet ovat?

Isotalo: Kyllähän tämä sarja on kohtuullisen selvästi Pens-hyökkäys vastaan Bruins-puolustus. Mikäli bostonilaisjoukkue saa Claude Julienin peluuttamat pitkät hyökkäykset käyntiin ja Pens-tähdet pois kiekosta, voi tästä tulla vielä pitkä sarja pingviinilaumalle. Tähän päälle fyysinen peli ja Raskin jumalamoodi. Silloin sarjasta tulee Pensillekin yllättävän vaikea.

Mitkä ovat sitten Penguinsin vahvuudet?

Savonen: Erityisesti tulivoima. Sidney Crosby, Jevgeni Malkin, James Neal, Iginla, Chris Kunitz ja niin edelleen. Penguinsin hyökkäysmateriaali on aivan uskomaton varsinkin näin palkkakatto-aikakauden aikana. Kun se ”miljoonamiehien” koneisto lähtee pyörimään, on vastustajalla hankalaa. Toisaalta puolustuspelaamisessa on vieläkin vaikeuksissa, mutta joukkueessa on niin paljon kokemusta voittamisesta, että se kyllä pystyy vetämään läpi haastavien aikojen. Kun loistavat yksilöt pelaavat parhaalla mahdollisella tavalla joukkueen eduksi, on lopputuloksena niin kova paketti, että saa siinä Bruins todella pistää parastaan.

Kumpi etenee Stanley Cupia tavoittelemaan finaaleihin?

Savonen: Penguins.

Isotalo: Bruins marssii finaaleihin seitsemän pelin jälkeen.

Ilari Savonen
Twitter: @ilarisavonen

Ilari Isotalo
Twitter: @ilariIsotalo