Koko urheilevan Suomen katseet kohdistuvat tänään Poriin ja Isomäen jäähalliin.

Ässien ja Tapparan finaalisarja on edennyt pisteeseen, jossa Ässille on auennut ensimmäinen mahdollisuus katkaista sarja – ja nostaa illan päätteeksi Kanada-malja johti Isomäen hallin natisevia ja paljon nähneitä kattorakenteita.

Ensimmäisenä Kanada-maljaan pääsisi käsiksi porilaisten kapteeni Ville Uusitalo.

– Ei voi vielä tuollaista ajatella, ei vain voi. Pakko mennä sillä ajatuksella eteenpäin, että kyseessä on vain yksi peli. Okei, iso peli, mutta silti vain yksi peli. Ajatusten on pysyttävä mahdollisimman selkeinä, painottaa Uusitalo Unibetille.

Kapteeni paljasti Unibetille, miten kokeneen puolustajan omat ajatukset pysyvät raikkaina läpi ottelupäivän. Päivän tarinan rakentaminen alkoi keskiviikkona aamujäiltä.

– Kello 11 mennään jäälle puoleksi tunniksi. Siinä vaiheessa kroppa ja mieli tietävät jo, mitä kohti ollaan menossa. Treenin jälkeen koko joukkue syö yhdessä hallilla ja sen jälkeen minä suuntaan kotiin päiväunille.

– Päikkärien jälkeen alan olla jo aika lailla omissa maailmoissani. Ennen viittä olen jo hallilla ja siitä se sitten alkaa. Tuntuu hienolta elää tätä aikaa urheilijana, Uusitalo myöntää.

Oletko pystynyt irtautumaan finaalisarjasta edes välipäivinä?

– Heh, aika vaikeaa on kieltämättä ollut. Ei tässä ole pystynyt edes ruokakauppaan menemään. Vaimo saa vastailla puhelimeen ja valita, että kenelle vastaille ja kenelle en, Uusitalo heittää.

Ässien mestaruus ei ole suinkaan varma asia, mutta yhden asian tietävät kaikki: Porin Isomäen halli kätkee illalla sisälleen tunnelman, jota ei voi sanoin kuvailla.

– Tampereella ottelun kuuluttajan piti houkutella ja anella kotiyleisöä tekemään aaltoja tai taputtamaan. Mitäs luulet, onko Porissa illalla samanlainen tilanne? Ei tarvitse aaltoja ja huuto erikseen pyydellä, sillä meillä on valtakunnan parhaat kannattajat.

Millä sanoilla johdatat joukkosi tänään jäälle?

– Oma esimerkki on riittänyt tähän asti ja se riittää jatkossakin. Jos sanat eivät tehoa, niin blokkaan sitten vaikka yhden Tapparan laukauksen hampaillani. Mitä ikinä voittaminen vaatii, me teemme sen.