Viime keväällä uransa ensimmäisissään MM-kisoissa hurmannut Tuomas Kiiskinen on viettänyt yhden elämänsä mielenkiintoisimmista syksyistä.

KalPa ja Kuopio vaihtuivat kauden päätteeksi Donbass Donetskiin ja Ukrainaan. KHL-kiekko on suomalaisen mukaan maistunut.

– Hauskaa on ollut. Alkukausi oli melkoista hakemista, mutta viime aikoina on kulkenut sekä itselläni että joukkueena jo eri tavalla. En ole kyllä katunut hetkeäkään lähtöä, Kiiskinen kertaili SuomiKiekko-sivustolle.

Vaikean alun jälkeen peli on lähtenyt kulkemaan. Kiiskinen on kiittänyt kasvavasta peliajasta ja tulosta on tullut sen mukaan.

– Joukkue oli uusi, sarja oli uusi ja pelityyli oli uusi. Parikymmentä ensimmäistä peliä olivat aikamoista totuttelua ja itsensä hakemista, mutta viime pelit ovat menneet jo onneksi paremmin.

Ei mitään hurlumhei-kiekkoa

KHL-kiekkoa pidetään usein melkoisena kiertelynä ja kaateluna. Kiiskinen kertoo kuitenkin joutuneensa jopa muuttamaan omaa tekemistään suoraviivaisemmaksi.

– Kyllähän se pelityyli on todella erilainen kuin KalPassa. Jos Kuopiossa pidettiin kiekkoa viimeiseen asti, täällä piti lähteä suoraan ylöspäin ja päättää jokainen hyökkäys laukaukseen.

– Siinä on kieltämättä ollut totuttelemista. Pitää nostaa nopeasti pää ylös, eikä jäädä kiertelemään kiekon kanssa.

Usein KHL:sta puhutaan taitokiekon kehtona, jossa kiekkoa pidetään viimeiseen saakka. Onko sarjan suoraviivaisuus tullut yllätyksenä?

– Se kyllä yllätti minut. Odotin, että peli olisi ollut avoimempaa ja hyökkäysvoittoisempaa. Peli on kuitenkin aika puolustusvoittoista ja sarjassa on paljon isokokoisia pakkeja, joten maalipaikoille on oikeasti vaikea päästä.

Ukrainalainen kiekkoyleisö – onko sitä?

Donbass on ensimmäinen ukrainalainen jääkiekkojoukkue KHL:n lyhyessä historiassa. Jääkiekko on Kiiskisen mukaa sopeutunut kuitenkin hiljalleen kaupunkiin.

– Onhan Donetsk jalkapallokaupunki, sitä ei voi kieltää. Futispelaajat ovat täällä niitä suurimpia staroja. Nyt on kuitenkin huomannut, kun on saatu kotivoittoja, myös pieni hallimme on ollut loppuunmyytynä.

Kielimuurin takaa löytyy kuitenkin hyvä meininki. Tappioista huolimatta hallissa on aina ollut menoa ja meininkiä.

– Tunnelmaahan siellä riittää. Jalkapallon puolelta hyvä meno on ollut koko kauden peleissä, vaikkeivät katsomot olekaan olleet joka kerta täynnä. Fiilistä on ollut hallissa.

Ilari Isotalo (@IlariIsotalo), Moskova