Sakken Siniviiva – ”SM-liigan finalistit pelaavat varsin pelkistettyä ja tylyä playoff-kiekkoa”

© Kuva: Juha Tamminen

Pidot paranee…

JYP hoiti varsin konemaisesti hyvällä ja tiiviillä puolustuspelillä Jokerit. Jokerit lähti sarjaan voimakkaalla itseluottamuksella hienon HIFK-sarjan jälkeen, mutta sortui hiukan sähläämään (esim. Ruudun jäähyt), henkilökohtaisiin virheisiin paineen alla, ykköspelaajien tasapaksuun esiintymiseen ja JYPiä heikompaan maalivahtipeliin. Pelicans pystyi hyvällä ja rohkealla hyökkäyspelillään ja kuumilla yksilöillään kaatamaan sitkeän ja sisukkaan, mutta tosin hiukan väsähtäneen, Bluesin.

Loppuottelusarjasta tulee varmasti intensiivinen ja hyvätempoinen tapahtuma, jossa keskialue ylitetään vauhdilla. Molemmat joukkueet pelaavat varsin pelkistettyä ja tylyä playoff-kiekkoa. JYP on jonkin verran enemmän puolustusorientoituneempi kuin Pelicans. Se pyrkii paineistamaan järkevästi Pelsu-pakkeja ja jos ei pääse kiinni, niin pelaa hyvää ja liikkuvaa viisikkopuolustusta sekä keskialueella että omassa päässä. JYPin vahvuuksiin kuuluu kiekonriistojen jälkeen välitön ja viiveetön pelin kääntäminen. Joukkueen vahvuuksiin lukeutuu myös se, ettei miehistö ole jäähyherkkä.

Tällä hetkellä Pelsu on halukas, himokas ja rohkea joukkue. Myös Pelicans pyrkii pelissään kääntämään nopeasti ja suoraviivaisesti. Pikku ero löytyy hyökkäyspään pelissä, jossa Pelicans on enemmän kiinni kiekossa pitkien kulmarallien vuoksi. Molemmilla joukkueilla on oma pelitapa selkäytimessä, jolloin eroja joudutaan hakemaan yksilöistä.

Mestaruuden voittamisen kannalta tärkein pelaaja on maalivahti. Jos Pelicans saa Hovisen huippukuntoisena takaisin, niin se osasto on tasan. Joukkueiden puolustuskalusto (varsinkin kun JYPiltä puuttuu Vatanen) on myös suhteellisen identtinen, tosin JYP viisikkona puolustaa Pelicansia paremmin.

Hyökkäykseen Pelicansilta löytyy jonkin verran enemmän luovuutta ja liikettä. Hyökkäys- ja yv-pelit ratkeavat paljolti akselilla Perrin > Lasch. Tietysti playoff-maailmaan kuuluu myös ratkaisijoiden nouseminen esiin alemmista ketjuista. Mielenkiintoa pitkään sarjaan tuovat pelit pelin sisällä ja psyykkaus.

En lähde veikkaamaan voittajaa, mutta toivon että nähdään vähintään 6 hienoa ja elämyksellistä jääkiekkopeliä.

Sakari Pietilä

SM-liigan illan finaaliin saat lisäjännitystä Nordicbetin vetokohteilla. Avaa pelitilisi tästä ja kuittaa samalla 100 euron bonus!