Kärkijoukkue KalPan päävalmentaja Tuomas Tuokkola kertoo SuomiKiekko.com-sivuston laajan haastattelun toisessa osassa muun muassa kuopiolaisten maalivahtitilanteesta, nuorista valmentajista SM-liigassa ja joukkueen puuduttavista matkakilometreistä. Haastattelun ensimmäisen osan pääset lukemaan tästä!

Onko maalivahti Mikko Koskinen hyvä vire ollut yllätys?

Vaikea sanoa, mutta tätähän me toivottiin. Mielestäni saatiin paras mahdollinen paikkaaja, kun selvisi että Ahonen lähtee. Onhan se iso muutos, kun tiedettiin missä kunnossa Ahonen oli; ykkösvahti, mikä on isoin paikka tässä urheilussa, joudutaan vaihtamaan kesken kauden. Olisihan Ahonen voinut loukkaantua, ja olisi oltu samassa tilanteessa. Näihin pitää vain sopeutua. Koskinen on pelannut hyvin, mutta edelleenkin töitä on paljon, kun pelejä tulee solkenaan.

Mikä on maalivahtitilanne Koskisen takana?

Tilanne on hyvä. Juha Toivonen pelasi meillä Ilves-pelin (29.12.) ja päästi yhden maalin. Hän on pelannut erittäin hyviä otteluita myös sitä ennen, ja tarkoitus on pitää hänenkin pelivirettä yllä.

Useita nuoria valmentajia on noussut ykköseksi SM-liigassa viime aikoina. Mistä tämä mielestäsi johtuu?

En tiedä onko siinä ollut pakollinenkin sukupolven vaihdos tapahtumassa. Vanhoja on väistynyt ja Venäjälle on lähtenyt valmentajia. Onko pakotetustikin ollut edessä sukupolvenvaihdos? En osaa mitään yleistä syytä sanoa, mutta ehkä näin.

Olen itse ammattivalmentajatutkinnon käynyt, siellä tutustuin Pekka Virtaan. Se mahdollisti siirron KalPaan silloin aikoinaan. Valmentajakoulutukset ovat hyviä, ne antavat paljon, jos on sillä asenteella että haluat oppia ja avartaa omaa katsettasi. Mutta näen, että vuodet hyvien päävalmentajien kakkosena varsinaisesti kehittää ja opettaa tähän.

Jos tänä päivänä miettii mikä kehittää, niin se on mukana oleva valmennustiimi. Tämä ei ole enää yksilötyötä tänä päivänä. Se henkilöityy päävalmentajaan, mutta meitä on tässä 3-4 valmennustiimissä, joilla on suuri vaikutus toimintaan. Työmäärä ehkä päävalmentajalla pienenee, mutta paineet ovat pysyneet samana.

Teille kertyy runsaasti ajokilometrejä kauden aikana sijaintinne vuoksi. Kuinka paljon tasoitusta annatte mielestäsi tämän takia esim. Etelä-Suomen joukkueille?

Meidän pitää vaan sopeutua siihen. Ei voida sijainnille mitään. Nytkin ollaan oltu Vierumäellä yö eilisen Helsingin ottelun jälkeen, tehtiin aamuharjoitus siellä, ja nyt matkalla kotia kohti.

Pyritään aikataulu rakentamaan niin, että oltaisiin mahdollisimman valmiina peleihin. Tästä voi olla haittaa jollain aikajänteellä, mutta samaan aikaan, tämä on voimavara ja vahvuus meille. Opitaan olemaan yhdessä ja viettämään aikaa kimpassa, että tämä yhdistääkin meitä aika paljon.

Matkustaminen kuuluu meidän arkeen, me ollaan paljon hotellissa. Se vain kuuluu tähän, ja meidän pitää luoda aikataulut ja ohjelmat sen mukaan, että ollaan mahdollisimman valmiita urheilullisesti aina. Urheilullinen pää edellä mennään aina.

Ollaan tällä hetkellä paras vierasjoukkue. Mutta siihenkin on monta seikkaa. Ei se pelkästään siitä johdu., että jos esim. HPK rupeasi olemaan koko ajan hotellissa, niin ne voittaisivat. Monta summaa tässä on matkassa yhtä aikaa mukana.

Mutta ei meidän kannata marista ja valittaa, että matkustetaan paljon. Kuopio on hyvä paikka elää ja olla. Pitää antaa seuralle kiitos, että urheilullisesti pystytään hoitamaan aikataulutus.

Olisiko mielestäsi reilua, että pääsisitte itse mukaan suunnittelemaan sarjaohjelmaa?

Muuten ei voida lähteä asiaa muuttamaan, mutta se mihin voisi tehdä muutoksia on se, että minkälainen otteluohjelma on. Lähdettiin Helsingistä juuri tiistaina, ja onko mitään järkeä, että käydään kotona yksi vuorokausi välissä, ja mennään Helsinkiin kahdeksi vuorokaudeksi taas. Että voisiko sarjaohjelmaa tehdä järkevämmin, on se mitä voidaan kysyä.

Mutta ymmärrän vaikeuden tehdä otteluohjelmaa. Varsinkin Helsingin halleissa, kun on paljon muitakin tapahtumia, niin onhan se kova homma tehdä sarjaohjelma, kun molemmat joukkueet pelaavat 30 ottelua kotonaan.

Haastattelu: Kai Lintinen

Haastattelun ensimmäisen osan pääset lukemaan tästä!