SuomiKiekko.com-sivusto tavoitti erikoishaastatteluun suomalaisen jääkiekkolegenda Esa Peltosen. Mies ottaa kantaa muun muassa siihen, miksi SM-liigan nuorien supertähtien Sami Vatasen ja Joel Armian alkukausi on ollut hieman tukkoinen.

Olet jääkiekkolegenda. Kokemuksen lisäksi sinulta löytyy varmasti myös hurja määrä tietoa. Kiinnostaisivatko valmennustehtävät vielä sinua?

Pelaajauran jälkeen valmensin kakkosessa ja ykkösdivisioonassa yhteensä kahdeksan vuotta. Luotsasin Vantaan kiekkoa ja myöhemmin Tuusulan kiekkoa. Valmentaminen on todella raskasta työtä. Harjoitusten suunnittelu sekä toteutus ja peleihin valmistautuminen vie paljon aikaa. Koutsaaminen on kokopäivätyö. Erityisesti aika 1.divisioonassa oli raskasta, sillä bussilla kiertely ympäri maata on todella kuluttavaa.

Pelaajaurasi kesti lähes 20 vuotta. Jäikö tuollaisen rupeaman jälkeen enää virtaa valmentamiseen?

Yleensä lyhyen pelaajauran tehneillä on enemmän virtaa valmennushommiin. Pitkän kiekkouran jälkeen energia ei vaan yksinkertaisesti tahdo enää riittää koutsaamiseen. On olemassa toki myös poikkeuksia niin kuin esimerkiksi Juhani Tamminen.

Minua valmentaminen ei jaksanut lopulta enää innostaa. Jääkiekkoa oli niin paljon elämässäni. Huomasin myös samoihin aikoihin, että pojastani Villestä on kasvamassa hyvätasoinen pelaaja.

Valmensitko poikaasi Villeä?

En suoranaisesti valmentanut häntä, mutta autoin toki erilaisissa asioissa. Vein häntä autolla harjoituksiin ja peleihin. Kaikki se jääkiekon ympärillä oleva oheistoiminta vaatii vanhemmilta paljon.

Olet seurannut jääkiekkoa monta vuotta ja nähnyt monia nuoria lupaavia pelaajia. Nyt alkukaudesta esimerkiksi Sami Vatanen ja Joel Armia ovat pelanneet alle odotusten. Mistä luulet, että tämä johtuu?

Vatanen on selvästi hankkinut voimaa kesän aikana. Luulen, että juuri voimaharjoittelu ja siitä seuraava painonnousu ovat syynä tukkoiseen alkukauteen. Kova lihastreeni vaikuttaa jonkin aikaa käsien herkkyyteen ja luisteluun. Vataselta ei olla vielä tällä kaudella nähty sitä virtuoosimaista luistelua, jota saimme viime kaudella ihailla.

Armia teki viime vuonna paljon hienoja maaleja. Hän pääsi tulemaan vähän puskista. Nyt hänen niskassaan on kovat odotukset ja paineet. Kun onnistumisia ei ole tullut heti alkukaudesta, niin se vaikuttaa voimakkaasti nuoreen mieheen. Olen varma, että molemmat pelimiehet tulevat vielä tekemään hyvää jälkeä.

Pelasit HIFK:n riveissä monta vuotta ja tehtailit siellä huimia pistemääriä. Osaatko vanhana pistenikkarina sanoa, miksi Janne Pesosen alku punanutuissa on ollut niin kankea?

Pesonen ei ole riittävän hyvässä luistelukunnossa tällä hetkellä. Hän on harjoitellut kotimaassa jäällä suomalaisten NHL-pelaajien kanssa ja rapakon takana pelannut Winnipeg Jetsin harjoitusleirillä vähäisiä minuutteja. Hänen kesäharjoittelunsa ei ole yksinkertaisesti sisältänyt riittävästi jääaikaa. Pesonen on kuitenkin varmasti muuten fyysisesti hyvässä tikissä. Kun luistelukunto löytyy, tulee jokainen liigapuolustus olemaan vaikeuksissa hänen kanssaan.