Erikoishaastattelu: Jääkiekkolegenda Esa Peltonen

SuomiKiekko.com-sivusto tavoitti erikoishaastatteluun suomalaisen jääkiekkolegenda Esa Peltosen. Mies ottaa kantaa muun muassa siihen, miksi SM-liigan nuorien supertähtien Sami Vatasen ja Joel Armian alkukausi on ollut hieman tukkoinen.

Olet jääkiekkolegenda. Kokemuksen lisäksi sinulta löytyy varmasti myös hurja määrä tietoa. Kiinnostaisivatko valmennustehtävät vielä sinua?

Pelaajauran jälkeen valmensin kakkosessa ja ykkösdivisioonassa yhteensä kahdeksan vuotta. Luotsasin Vantaan kiekkoa ja myöhemmin Tuusulan kiekkoa. Valmentaminen on todella raskasta työtä. Harjoitusten suunnittelu sekä toteutus ja peleihin valmistautuminen vie paljon aikaa. Koutsaaminen on kokopäivätyö. Erityisesti aika 1.divisioonassa oli raskasta, sillä bussilla kiertely ympäri maata on todella kuluttavaa.

Pelaajaurasi kesti lähes 20 vuotta. Jäikö tuollaisen rupeaman jälkeen enää virtaa valmentamiseen?

Yleensä lyhyen pelaajauran tehneillä on enemmän virtaa valmennushommiin. Pitkän kiekkouran jälkeen energia ei vaan yksinkertaisesti tahdo enää riittää koutsaamiseen. On olemassa toki myös poikkeuksia niin kuin esimerkiksi Juhani Tamminen.

Minua valmentaminen ei jaksanut lopulta enää innostaa. Jääkiekkoa oli niin paljon elämässäni. Huomasin myös samoihin aikoihin, että pojastani Villestä on kasvamassa hyvätasoinen pelaaja.

Valmensitko poikaasi Villeä?

En suoranaisesti valmentanut häntä, mutta autoin toki erilaisissa asioissa. Vein häntä autolla harjoituksiin ja peleihin. Kaikki se jääkiekon ympärillä oleva oheistoiminta vaatii vanhemmilta paljon.