Uuden kiekkoviikon käynnistyttyä SuomiKiekko.com-sivuston uusimmassa erikoishaastattelussa uppoudutaan Espoon Bluesin maailmaan päävalmentaja Lauri Marjamäen johdolla. Mies kertoo muun muassa sen, mitkä ovat olleet alkukauden suurimpia kipupisteitä Bluesin osalta.

SM-liigaa on reilu kuudennes takana. Miten summaisit Bluesin osalta alkukautta?

Sanotaan näin, että tuloksellisesti ihan tasaista. Ei mitään loisteliasta, mutta ei toisaalta mitään romahduksiakaan ole tullut. Jollain tavalla on saatu homma käyntiin. Tietenkin sitä tavoitteelliset pelaajat ja valmentajat haluavat aina eteenpäin ja parempaa tulosta. Sarjan alku oli meillä vaikea, kun kolme vieraspeliä heti uudella joukkueella. Tyydyttävästi on lähtenyt liikkeelle, mutta kova halu ja himo on menestyä vieläkin paremmin.

Minkälaisissa asioissa teillä on joukkueena eniten kehitettävää, jos pelillisistä asioista puhutaan?

Kyllä tehokkuusajattelu ennen kaikkea tulee mieleen. Maalintekopeli ja ylivoima on ollut vaikeaa. Paremmalla prosentilla pitäisi saada maalipaikoista sisään. Kyllä siinä on se isoin kehitettävä asia. Se on toki myös vaikein asia korjata.

Pystytään kyllä luomaan paljon maalipaikkoja, mutta tehottomuus on vaivannut. Ylivoimapeli ei ole vielä myöskään sillä tasolla, millä sen pitäisi SM-liigassa olla.

Entä mihin teemoihin tai asioihin olet ollut erityisen tyytyväinen alkukauden aikana?

Olen todella tyytyväinen pelaajiini. He ovat hyvin sitoutuneita meidän juttuun päivästä toiseen ja tekevät hyvällä motivaatiolla töitä. Sitoutuminen yhteiseen hyvään on hyvällä tasolla. Joukkue on myös erittäin tavoitteellinen ja se motivoi myös valmennusta. Ei aina tarvitse mennä, niin että valmentaja motivoi joka käänteessä pelaajia.

Meillä on kovat tavoitteet ja meillä on paljon hyvässä iässä olevia potentiaalisia kavereita, 24-vuotiaita kundeja, joilla on vielä hyvinkin kymmenen vuotta uraa jäljellä. He ovat menossa oikeaan suuntaan ja siitä olen tyytyväinen.

Tämän hetkinen työmoraali ja tekeminen voi hyvinkin viedä meidät kohti korkeita tavoitteita. Olen myös tyytyväinen pelaamisen rakenteeseen. Olemme hyvin pitäneet tasapainon hyökkäyksen ja puolustuksen välillä. 5-5-pelaamisessa ei ole isoja sudenkuoppia ollut.


//

Tosiaan puolustus- ja maalivahtipeli sekä viisikkopelaaminen on kohdillaan. Hyökkäyksen osalta keskiarvona on kaksi maalia per peli. Taitaa siis olla selviö, että ratkaisijoiden on otettava lisää vastuuta?

Se on juuri näin, se on meidän haaste ja kehityskohde. Meillä on kyllä potentiaalia joukkueessa tehdä maaleja. Meillä on paljon kavereita, jotka ovat 4-5 vuotta pelanneet liigassa ja nyt nostettu eturiviin. Nämä asiat on pidettävä mielessä. Kähkönen, Sallinen, Miettinen ja muutamat uudet kaverit Huhtala sekä Ramstedt etunenässä. He ovat nyt eturivissä ja heidän on tehtävä illasta toiseen tulosta myös numeroiden valossa. Tämmöiset jutut eivät kuitenkaan synny hetkessä.

Heitä on ajettu isoon rooliin ja uskon, että kauden edetessä vastuuta he myös ottavat lisää. Tietysti yksi iso asia on myös se, että Joakim Eriksson liittyi tänään joukkueeseen. Se oli tietoinen valinta pelata 13 peliä ilman ykkössentteriä. Me ei haluttu hosua ja ottaa mitä tahansa ulkomaalaista joukkueeseen. Haluttiin antaa roolia myös omille pelaajille.

Joakim varmasti auttaa meitä hyökkäyspelissä.

Onko Erikssonin lisäksi teillä valmiutta ja halua hankkia myös lisää vahvistuksia kauden edetessä?

Tietenkin nämä on taloudellisia juttuja, joista voidaan toki neuvotella seurajohdon ja urheilujohtajan kanssa. Joka päivä toki pohditaan, mitä tarpeita on. Jos tarvetta ei ole, niin turha on hosumalla mitään hankkia. Luotetaan ensin omiin jätkiin. Ajan hermoilla toki ollaan koko ajan.

Tällä hetkellä Erikssonin tulosta ollaan tyytyväisiä. Kausi on alkanut hyvin ja potentiaalia on olemassa. Tehdään hommia päivittäin ja katsotaan sitten, onko tarvetta lisävahvistuksille.

Olet päävalmentajana tuntemattomampi suurelle yleisölle. Oliko paljon paineita lähteä ensimmäiseen kauteen? Se oli varmasti toisaalta myös iso unelmien täyttymys?

Onhan tämä jo pidempään ollut tavoitteena. 18 vuotta olen valmentanut, joten aika pitkä polku on tullut kuljettua juniorijoukkueissa ja muualla. Olen kouluttautunut valmentajaksi ja liikunnanohjaajaksi. Minulla on ollut todella antoisa tie päävalmentajaksi, sillä sain olla Bluesissa ensin apuvalmentajana ja sitten 20-vuotiaissa mukana myös. On ollut hyvä aika valmistautua hommaan, kun olen jo pari vuotta tiennyt, että olen Bluesissa päävalmentajana tällä kaudella.

Tämä on se työ, jota kautta tarpeet tyydyttyy. Tällä hetkellä tämä tuntuu oikealta ammatilta ja olen todella motivoitunut hommaan. Toivotaan, että myös oma kehittyminen menee päivä päivältä eteenpäin.

Mites ne paineet?

Tietenkin paineet kuuluu myös työnkuvaan ja suomalaisessa urheilumediassa aika päävalmentajakeskeisesti mennään. Arjen ja työn sankarit eli pelaajat tuppaa välillä unohtumaan. Pohjois-Amerikassa esimerkiksi pelaajista kirjoitetaan enemmän ja valmentajista vähemmän. Neljä vuotta näin hommaa sivusta ja tiesin päävalmentajaksi ryhtyessäni, mitä on luvassa.

Kaikki lähtee siitä, että on sinut itsensä kanssa ja on itseluottamusta. Olen terveellä itseluottamuksella liikkeellä ja tiedän, että minulla on lahjakkuutta tähän hommaan. Joka aamu pitää pystyä katsomaan peilistä itseään ja luottaa omaan hommaan.

Muitakin asioita kannattaa välillä kuitenkin miettiä, ettei pelkkään jääkiekkoon uppoudu. Paineet on siis aina olemassa. Tärkeintä on se, mitä esimerkkiä tuot päivittäin joukkueeseen.

Kuten on keskusteltu, niin ei todellakaan hullummin ole lähtenyt kausi käyntiin. Mutta miten espoolaiset saadaan katsomaan pelejä? Alkakauden tilastot yleisön osalta ovat aika surullista katsottavaa.

Se on ihan totta. Meillä on loistava jäähalli, johon porukkaa mahtuu. Me ei toisaalta itse voida vaikuttaa asiaan muuten kuin pelaamalla mahdollisimman hyvin. Niin me on myös tehty, oltu ennakkoluulottomia ja työmoraali on korkealla. Siihen luulisi olevan helppo samaistua.

Se pitää myös muistaa, että meillä on ihan eturivissä omia espoolaisia kiekkomiehiä mukaan lukien muutama vahvistus.
Yleisöä toki toivotaan lisää, mutta pitää myös kiittää niitä faneja, jotka peleissä käy. Meillä on loistavat fanit. Fanikulttuuri on vielä nuori ja ohut, se kehittyy koko ajan. Me itse joukkueena yritetään ansaita fanien luottamus pelaamalla mahdollisimman hyvin.

//