Yksi Suomen olympiajoukkueen ensikertalaisista on Anaheim Ducksin jyväskyläläispuolustaja Sami Vatanen, 22, joka osallistuu Sotshissa uransa ensimmäisiin olympialaisiin. Sunnuntaina farmista jälleen ylös nostettu Vatanen on innoissaan lähdössä Venäjälle.

– Tuntui se hienolta, kun Erkka (Westerlund) soitti. Olympialaiset on jotakin sellaista, mitä olen pienestä pitäen katsellut, ja joihin olen halunnut mukaan. Joskus sitä on tullut mietittyä, että joku päivä jos pääsisi mukaan. Hieno kokemus tulee, Vatanen sanoo SuomiKiekko-sivustolle.

Pelaaminen isossa kaukalossa on yksi olympialaisten ennakkospekulaatioden suosituimpia puheenaiheita. Sen jälkeen, kun NHL tuli olympialaisiin 1998, isossa kaukalossa pelatuissa kahdessa turnauksessa (Nagano, Torino) Pohjois-Amerikkaan ei ole mennyt mitalin mitalia.

– Me ollaan kuitenkin pelattu pienestä asti isossa kaukalossa, että kyllä se meille etu on, vaikka ei mikään älytön. Mutta onhan se aiemmin tosiaan nähty, että se eurooppalaisia hieman suosii, Vatanen näkee.

Yleisellä tasolla Vatanen uskoo, ettei olympialaisissa menestymiseen kummallisia taikatemppuja tarvita.

– Joukkue, joka hitsautuu nopeasti yhteen, on aina kovilla näissä. Ehkä tuolla isossa kaukalossa on valmentajilla hiukan enemmän tilaa sen suhteen, minkälaista pelitapaa haluavat alkaa luoda, JYP-kasvatti pyörittelee.

Suomen joukkueessa Vatanen on yksi kolmesta NHL-puolustajasta Kimmo Timosen ja Sami Salon ohella, joten nuorelle ja lahjakkaalle puolustajalla lienee isoa roolia luvassa Sotshissa ylivoimaa myöten.

– Ei ole ollut vielä puheita roolista, mutta eiköhän se selviä. Ei mulla mitään toiveita ole, kaikkiin rooleihin olen valmiina.

Vatanen kohtaa vielä ennen Venäjälle lähtöä Ducksin kanssa Nashvillen vierasjäällä lauantaina. Mukaansa Sotshiin Vatanen saa kuusi Ducks-pelaajaa, mutta ei yllättäen poisjäänyttä Saku Koivua.

– Ei ollut kyllä Sakun tilanteesta mitään hajua. Yllätys se oli mullekin, mutta näitä päätöksiä pitää kunnioittaa. Varmasti Sakulla on oikeat syyt tässä. Saku on Suomen huippuja ja NHL:n huippuja, joten onhan se meille kova menetys, puolustaja kuittasi.

Tommi Seppälä, Anaheim
Twitter: @TommiSeppala