Florida Panthers on vuoden 2024 Stanley Cup -mestari. Pantterit kaatoivat ratkaisevassa seitsemännessä finaalissa Edmonton Oilersin maalein 2-1.

Mestaruus oli monella tapaa suomalaisittain historiallinen. Aleksander Barkov on ensimmäinen suomalainen kapteeni, joka on nostanut Stanley Cupin käsivarsilleen. Mestaruutta juhli muutenkin ennätykselliset viisi suomalaista: Barkov, Anton Lundell, Eetu Luostarinen, Niko Mikkola ja joukkueen valmennusryhmän jäsen Tuomo Ruutu.

Hienoista pudotuspeleistä huolimatta Barkovia ei valittu pudotuspelien arvokkaimmaksi pelaajaksi. Conn Smythe Trophyn vei nimiinsä Edmontonin Connor McDavid. Hän iski pudotuspeleissä 42 tehopistettä ja oli kaikkien aikojen kolmas pelaaja, joka on rikkonut 40 tehopisteen rajapyykin pudotuspeleissä.

On todella harvinaista, että häviävän joukkueen pelaaja voittaa Conn Smythe Trophyn. Viimeksi näin tapahtui vuonna 2003, kun Anaheim Ducksin maalivahti Jean-Sebastian Giguire voitti pystin itselleen.

Seiskapelissä maalinteon aloitti Floridan Carter Verhaeghe reilun neljän minuutin pelin jälkeen. Evan Rodrigues viskasi kiekon lähes siniviivalta maalille, ja Verhaeghe ohjasi kiekon sisään maalin edestä.

Reilut kaksi minuuttia myöhemmin Edmonton nousi tasoihin. Mattias Janmark karkasi läpiajoon Cody Cecin hienosta syötöstä ja laukoi kiekon upeasti maalin kattoon.

Floridan voittomaali syntyi toisen erän lopulla. Joukkue pääsi vastahyökkäykseen, eikä kukaan antanut painetta Sam Reinhartille. Hyökkääjä odotti joukkuekaverinsa luistelevan maskiin ja tinttasi kiekon sitten sisään.

Ottelun kolmas erä oli Edmontonin kovaa painostusta. Floridan vahva puolustuspeli ja Sergei Bobrovskin torjunnat pitivät kuitenkin huolen siitä, ettei jatkoerää enää tarvittu.

ESPN

@espn
BARKOV TAKES THE STANLEY CUP AROUND THE ICE! 🙌