LAHTI. Jääkiekkoliigan alkukauden sensaatiojoukkue Pelicansilla oli tällä viikolla jo toisen kerran sauma nousta sarjan kärkeen. Jukurit kuitenkin vesitti tämän mahdollisuuden, kun se voitti Lahdessa perjantaina maalein 5-2. Pelicans taapertaa nyt vasta ensimmäistä kertaa koko kaudella suorien tappioiden putkessa, ja ylipäätään häviöputkessa se on toista kertaa.

Perjantaina Jukurien kolmas, eli voittomaali oli huikea taidonnäyte. Sen iski Otto Mäkinen, mutta osuman alusti pitkän matkan kiekon kanssa ohi lahtelaispelaajista pujotellut Oliver Larsen. Lisäksi väkevä puolustusnäytös oli Jukureilta myös toinen erä, jota Pelicans hallitsi. Vieraiden Frans Tuohimaa joutui torjumaan peräti 17 kutia.

Fränä pelasi tosi hyvän pelin, piti meitä toisessa ja kolmannessa erässä pelissä mukana. Itse sai alkuun ylivoimamaalin ja sitten sai pelin rullaamaan hyvin, Lahdessa Jukurien maalihanat ylivoimalla avannut Niko Huuhtanen, 19, sanoi mediaväen edessä Lahdessa perjantaina.

– 1-4-maali vähän tappoi Pelicansin hommaa. Tuollaiset maalit ovat tosi isoja, Huuhtanen jatkoi.

Lahden ottelu oli hyökkääjälle liigakauden ja samalla liigauran 17:s. Kasassa on tehot 7+4=11.

Niko Huuhtanen ja muut mikkeliläiset tuhosivat Pelicansin perjantaina. KUVA: Miska Miettinen.

Kuin nuori Olli Jokinen

NHL-joukkue Tampa Bay Lightningin vuoden 2021 seitsemännen kierroksen 224. varauksen on hyvä kasvaa Jukurien päävalmentaja Olli Jokisen opeissa, mutta löytyy Jukureista muitakin taatusti Huuhtasen matkaa auttavia.

Esimerkiksi kolmekymppinen Quinton Howden debytoi jääkiekkoliigassa perjantaina. Tiistaina CHL:n puolella ensimmäistä kertaa Jukurien paitaa kantanut Howden on pelannut tarunhohtoisessa 97 ottelua pistein 10+7=17.

Jukurien päävalmentaja Jokinen oli sanonut aiemmin syksyllä Iltalehden haastattelussa, että Huuhtanen voi olla seuraava suomalainen voimahyökkääjä NHL:ään.

Ainakin perjantaina Huuhtanen antoi voimahyökkäämisestä parhaimman näytteen torpattuaan Pelicansin pelaajan röyhkeästi, mutta sääntöjen puitteissa nurin vastataklauksella. Jo suurimmaksi osaksi hiljentyneen Lahden hallin jokunen katsoja innostui jakamaan aplodit.

– Vastustaja tuli taklaamaan mua, sain hyvän vastataklauksen siihen. Itse tykkään tällaisesta, siitä saa aina pikkubuustin lisää, Huuhtanen hymyili.

– On tuon tyyppinen pelaaminen isossa roolissa. Mun mielestä voimahyökkääjiä tarvitaan jokaiseen joukkueeseen – pystyy antamaan taklauksia, pystyy tekemään maaleja.

Mikkeliläisten luotsi oli nauranut samassa Iltalehden haastattelussa, että Huuhtanen on kuin Jokinen 18-vuotiaana.

– Hah! En ollut syntynyt silloin, kun Olli oli 18. Mutta änärissä hän meni joka kiekkoon täysillä, taisteli ja antoi aina kaikkensa joukkueelle. Pyrin siihen samaan, ja kamppailemaan ja taklaamaan, Lahdessa tehot 1+1 summannut Huuhtanen virnisti.

Jokinen teki NHL:ssä mittavan uran. Hän pelasi siellä kausien 1998-2015 aikana 1 231 runkosarjan pelissä ja kuudessa pudotuspelimatsissa. 18 vuoden iän Jokinen saavutti vuonna 1996, Huuhtanen on syntynyt vuonna 2003.

Huuhtasella menee hyvin, tässä ja nyt.

– Nyt syksy on sujunut Liigassa omasta mielestä hyvin. Alkuun lähti hyvin, sitten tuli pieni sairastuminen, joten pelejä jäi välistä. Pelitatsi oli vaikea saada kiinni, mutta sitten se taas lähti hyvin. Sain maaleja ja pisteitä ja joukkue alkoi voittamaan, joten parempaan suuntaan lähti menemään. Ja nyt ollaan menossa kohti oikeaa suuntaa.

Ennen NHL:ää ja muita pidemmän tähtäimen suunnitelmia Huuhtasen edessä on luultavasti MM-kisaedustus Nuorissa Leijonissa, vaikka viime viikkoinen maajoukkueen harjoitusturnaus Tshekissä jäikin väliin sinne nimeämisestä huolimatta. MM-kisat pelataan vuodenvaihteessa Kanadassa.

– Silloin TPS-pelissä (5.11.) tuli pikkuloukkaantuminen lonkkaan. Koitin päästä maajoukkueen mukaan pelaamaan, mutta ei oikein pystynyt luistelemaan. Koitimme tehdä kaikkemme, fyssari oli iso apu, auttoi paljon. Miestä ei saatu pelikuntoon, joten ei muuta kuin takaisin Mikkeliin. Onneksi ei ollut vakavaa, ja sitten pääsinkin nopeasti jäille takaisin.

– Nuorten MM-kisat on lähitulevaisuuden iso tavoite.