Tampereen ja Helsingin MM-turnaus alkaa perjantaina neljällä alkulohkon matsilla. A-lohkossa pelataan kaksi ottelua ja B-lohkossa samoin kaksi ottelua.

Tässä jutussa käymme läpi joukkueiden voimasuhteet omissa lohkoissaan.

A-lohko:

Kanada
Ylivertainen suosikki lohkovoittajaksi, kenties jopa maailmanmestariksi. Kanada on matkassa tasoonsa nähden jollain C- tai D-joukkueella, mutta silti leveyttä riittää ykköskentästä neloseen asti – ja vaikka muille jaettavaksi.

Vaahteranlehtipaidoille viime turnauksen alku oli hämmentävän tukala, kun se otti pannuun kolmessa ensimmäisessä pelissä Latvialta (0-2), USA:lta (1-5) ja Saksalta (1-3). Puolivälieräpaikka oli lopulta Norjan käsissä, joka kuitenkin nollasi alkulohkopäätöksessä Kazakstanin auttaen Kanadan jatkoon kuilunpartaalta.

Tämä kuvio tuskin nyt toistuu.

Sijoitusarvio: 1.

Slovakia
Sensaatiomaisesti olympiapronssille yltänyt maa sai käyntiin kansallisen kiekkobuumin upean Pekingin turnauksen myötä.

Neropatti Craig Ramsayn luotsaama lauma oli Pekingissä ennakkoluuloton, peloton ja raikas. Kärpistä tuttu vahti Patrik Rybar oli joukkueensa yksi suurimmista tähdistä TPS-hyökkääjä Juraj Slafkovskyn ohella.

Slovakian pitää löytää nytkin selkeitä johtajia, jotta liito jatkuu. Treenipelit ovat viitanneet siihen, että se jatkuu. Maa esimerkiksi voitti Tshekin ja venytti toisen pelin ylitöille häviten vasta voittomaalikisassa.

Sijoitusarvio: 2.

Saksa
Saksassa on hyvin paljon samaa kuin Slovakiassa – ”ennakkoluuloton, peloton ja raikas”. Toki treenipeleissä tuli isojakin tappioita (2-6, 1-6…) mutta toisaalta MM-jäillä ja Pyeongchangin olympialaisissa maa on kiusannut isompiaan.

Voisi kuvitella, että suomalaisluotsi Toni Söderholmin näyttöhalut lisääntyvät kotimaisemissa. Jos Saksa saa flow-tilan päälle, voi tapahtua mitä vain.

Sijoitusarvio: 3.-4.

Sveitsi
Pekingin olympiakisoissa Sveitsi oli kaukana parhaastaan. Alkulohkossa se hävisi kaikki pelit, joskin kaksi näistä oli kivikovia matseja Venäjän Olympiakomiteaa ja Tshekkiä vastaan. Tanskalle koettu 3-5-tappio sen sijaan oli isohko yllätys.

Pudotuspelien avauskierroksella Tshekki taipui 4-2, mutta puolivälierissä Suomi oli parempi maalein 5-1. Sveitsi voi olla lohkon päätteeksi oikeastaan missä vain, mutta seitsemän pelin rutistuksessa maa kerännee puolivälieriin riittävät pisteet.

Sijoitusarvio: 3.-4.

Kazakstan
Edellisen MM-turnauksen sensaatio jäi yhden pisteen päähän puolivälieristä – se keräsi Kanadan kanssa kymmenen pinnaa, joten vaahteranlehtipaidat menivät jatkoon pienimmällä mahdollisella marginaalilla.

Kazakstan survoi Latvian kisoissa peräti 22 maalia, joka oli B-lohkossa isoin määrä yhdessä Saksan kanssa.

Joukkueen KHL-taustaisia virtuooseja ei auta vähätellä yhtään. Roman Startshenko ylsi viime vuonna pistepörssissä 15:nnelle sijalle pistein 3+4, Nikita Mikhailis summasi tehot 3+2.

Nikita Bojarkin torjui kiekkoja peräti 92,93 prosentin tarkkuudella, mutta nyt hän ei ikävä kyllä ole mukana.

Sijoitusarvio: 5.

Tanska
Jotenkin hajuton ja mauton, paikallaan polkeva nippu. Juutit hoitelee hyvin todennäköisesti Italian ja Ranskan, mutta jo Kazakstanin kanssa voi tulla kiire.

Ei asiaa jatkoon.

Sijoitusarvio: 6.

Ranska
Piskuinen kiekkomaa nousi sarjaporrasta alempaa pääsarjaan, kun Venäjä ja Valko-Venäjä suljettiin pois Kansainvälisen Jääkiekkoliitto IIHF:n toimesta.

Valmistautumisaika on siis muihin nähden eittämättä lyhyt. Ranska on pelannut huhti-toukokuussa kahdeksan treenimatsia, joista se voitti kaksi – Norjan ja Latvian. Ranska iski kaikissa treenipeleissä yhteensä vain yhdeksän häkkiä.

Sijoitusarvio: 7.-8.

Italia
Saapasmaa on ollut tasoisiaan maita vastaan treenipeleissä huimassa iskussa, kun se on pelannut peräti kolme nollapeliä peräkkäin – Iso-Britanniaa vastaan kahdesti ja Italiaa vastaan kerran.

Viime vuoden MM-karkeloissa kyyti oli jääkylmää. Seitsemän peliä, seitsemän tappiota, nolla pinnaa, maaliero 11-41. Kamppailee Ranskan kanssa paikasta ensi vuoden pääsarjaan.

Sijoitusarvio: 7.-8.

B-lohko:

Suomi
Oli ehkä ihan hyvä, että Leijonat ajautui MM-kisojen alla tappiokierteeseen. Neljää peräkkäistä häviötä Leijonat ei ole hetkeen kohdannut, mutta nyt ulospuhallus olympiakullan jälkeen ja MM-kotikisojen alla oli ehkä inhimillistä.

Ja Leijonat huomasi sen, että kilpailua tarjoavia tasokkaita maita on kyllä haastamassa Suomen koko ajan.

Joukkue on rakennettu taas päävalmentaja Jukka Jalosen näköiseksi, ja jotain kilpailutilanteesta kertoo esimerkiksi Petrus Palmun, Miro Aaltosen, Niko Ojamäen ja Oliwer Kasken putoamiset matkasta.

Suomi selvittää itsensä heikommassa alkulohkossa kahden joukkoon.

Sijoitusarvio: 1.-2.

Tshekki
Jääkiekkomaailman kenties kuumin joukkue tällä hetkellä – suomalaisluotsi Kari Jalonen on tehnyt ihmeitä.

Pekingin olympiakisoissa jo pudotuspelien avauskierroksella pudonnut maa on nyt todella kiekkovarma ja -rohkea. Tshekki hioutui parin MM-kisojen alla pelatun EHT-turnauksen aikana todella yhtenäisen oloiseksi.

Sijoitusarvio: 1.-2.

Ruotsi
Ruotsin tekeminen on sakannut päävalmentaja Johan Garpenlövin viimeisinä vuosina pahasti. Joukkue vaeltaa kahden turnauksen mitalittomassa putkessa, ja Pekingin olympiakisoissakin se jäi vasta neljänneksi.

On tosin mainittava, että nyt Ruotsin pakisto on hirvittävän kova Buffalo Sabresin suurlupaus Rasmus Dahlinin ja Vancouver Canucksin Oliver Ekman-Larssonin johdolla. Jotain piristysruisketta Ruotsi tarvitsee, eikä katseiden kääntäminen Dahliniin ole tässä tapauksessa yhtään väärä veto. Lupaus voi halutessaan tehdä, mitä haluaa.

Sijoitusarvio: 3.

USA
Joillain NHL-taustaisilla miehillä höystetty USA ei ole tottunut saamaan kirkkainta mahdollista menestystä MM-jäillä, eikä maa kuulu nytkään suurimpiin voittajasuosikkeihin – edes alkulohkossa.

Pienempiä vastaan ajoittain ihmeellisesti ailahteleva maa pelasi olympialaisten jälkeen yhden ainoan treenipelin, jossa Kanada oli parempi voittomaalikisan jälkeen 4-3.

Sekametelisoppa, joka jää taas muiden isompien varjoon.

Sijoitusarvio: 4.

Latvia
Latvian laajuus ei mairittele, ja joukkueesta löytyy vain muutamia sellaisia nimiä, jotka voivat ottaa vastuuta isolla kädellä MM-jäillä isompia vastaan.

Ei olisi ihme, jos esimerkiksi Columbus Blue Jacketsin maalivahti Elvis Merzlikins olisi alkulohkojen päätteeksi eniten kiekkoja kopannut molari.

Latvia on toisinaan pystynyt roikkumaan isompien mukana pelien alkupuolet, mutta ennemmin tai myöhemmin kamelin selkä on katkennut. Maan niskaan ei kannata ladata isoja odotuksia.

Sijoitusarvio: 5.-6.

Norja
Suomessa pari treenipeliä Leijonia vastaan pelannut Norja näytti tuolloin, että se on yllätysvalmis – tai ainakaan totaaliseksi heittopussiksi sitä ei auta tituleerata.

Joensuun pelissä maa katkesi vasta päätöserässä Suomen ladottua kasan maaleja, Norja puolestaan iski matsissa yhden alivoimamaalin. Kuopiossa Norja taipui vain 1-2.

Suomea vastaan pelatuissa otteluissa Ken Andre Olimb jäi mieleen norjalaisista eniten ylivoimapelaamisessa ja hyökkäämisessä. Potentiaalia on siinä määrin, että maa voi päästä ainakin sijoitusten valossa lähelle jatkopaikkaa.

Sijoitusarvio: 5.-6.

Itävalta
Hissiliikettä kahden ylimmän sarjan välillä tehneen Itävallan pääottelu on lähtökohtaisesti Iso-Britannia-matsi, jossa ratkotaan vuoden 2023 MM-kisojen A-sarjapaikka.

Ennakko-odotusten mukaan tuo on se matsi, joka määrittelee Itävallan turnauksen joko onnistuneeksi tai epäonnistuneeksi.

Joukkueesta ei löydy oikein ketään todellista tähteä MM-kisatasolle.

Sijoitusarvio: 7.

Iso-Britannia
Tanskalta peräti luvuin 0-8 eräässä treenipelissä käkättimeen ottaneen brittilauman panos ei riitä uusimaan sarjapaikkaa.

Joukkueen arkea ei helpota yhtään se fakta, että viime kisojen sensaatiopelaaja Liam Kirk ei ole mukana. Britti latoi vuosi sitten Latviassa tehot 7+2 nousten maalipörssin ykköseksi ja pistepörssin kuudenneksi.

Sijoitusarvio: 8.