Näkökulma: Blackhawks kaivaa itseään yhä syvemmälle kuoppaan – tätä menoa joukkuetta vältetään kuin ruttoa

© Kuva: Getty Images

Ei ole vielä kauaa siitä, kun Chicago Blackhawks oli NHL:n parhaan imagon omaava organisaatio. Noin kymmenen vuotta myöhemmin tuosta loistosta on jäljellä vain raunio.

Syy on pääasiassa juuri silloisen seurajohdon. Urheilullinen edun menettämisen pelko meni inhimillisyyden edelle, kun Kyle Beachiin vuoden 2010 pudotuspelien aikaan kohdistuneet seksuaalirikokset jäivät käsittelemättä.

Inhimillisyys ei voittanut edes Stanley Cup -voiton varmistuttua, vaan rikosten tekijä Brad Aldrichin jäätyä pois videovalmentajan pestistään tutkintaa ei aloitettu. Inhimillisyys ei voittanut myöskään, kun Blackhawks suositteli Aldrichia lukiojoukkueeseen, jossa hän syyllistyi toisen nuoren pelaajan traumatisoineeseen hyväksikäyttöön.

Vuoden 2010 tapahtumien tullessa ilmi kesällä 2021 Blackhawks kiirehti kiistämään väitetyt tapahtumat kommentoiden niiden olevan täysin perusteettomia. Seura kuitenkin järjesti riippumattoman tutkinnan.

Beachin tarina paljastui todeksi, mutta Blackhawksia käsiteltiin tilanteeseen nähden raportissa silkkihansikkain, olihan se sentän maksanut tutkinnan tekemisen. Edelleen seuran GM:nä toiminut Stan Bowman erosi tehtävästään, ja tuolloin Hawksin päävalmentajana toiminut Joel Quenneville erosi Florida Panthers -pestistään, sillä molemmat todettiin vastuulliseksi edellä mainittujen tapahtumien salailusta.

Tässä vaiheessa Blackhawksilla oli mahdollisuus tehdä selväksi, että organisaatio pyrkii kaikin voimin toimimaan esimerkkinä koko muulle NHL:lle arvokkaan oppinsa kautta. Kauan siinä meni, mutta kirjoitushetkellä eilen, helmikuun alussa 2022, seuran omistusporras istui alas keskustellakseen julkisesti seuran uudesta suunnasta.

NHL-toimittaja Mark Lazerus kysyi asialliseen sävyyn täysin odotetun ja aiheellisen kysymyksen: ”Mitä Blackhawks on tehnyt, tekee ja tulee tekemään voimaannuttaakseen Beachin kaltaisessa tilanteessa olevaa pelaajaa ja varmistaakseen, ettei samoin käy enää ikinä?”

Tässä vaiheessa Blackhawks on oletettavasti ja toivottavasti jo reagoinut toiminnassaan tapahtuneeseen jollain tavalla, keskustellut henkilökunnan kanssa varmistaakseen että kaikki organisaation sisällä ovat sitoutuneita toimimaan oikein tällaisissa tilanteissa ja niin edelleen. Lisäksi minkä tahansa edes puoliammattilaisena toimivan seuran odottaisi laativan suunnitelman siitä, miten näitä tilanteita voidaan ehkäistä, ja miten niihin tarvittaessa reagoidaan.

Seuran omistajat olivat tulleet ihmisten eteen keskustelemaan asioista, mikä oli täydellinen tilaisuus tuoda kaikki tämä oma-aloitteisesti esille heti ensimmäisenä asiana puhdistaakseen kasvonsa edes sen suhteen, että vastedes seurassa toimitaan vastuullisesti. Blackhawksin hallituksen puheenjohtaja ja seuran pääomistaja Rocky Wirtzillä oli toisenlaisia ajatuksia.

— Raportti puhuu puolestaan, Wirtz jyrisi. Vuonna 2010 Blackhawksissa vaikuttaneet ihmiset eivät ole enää täällä. Emme puhu vuodesta 2010, me menemme eteenpäin.

Vaikka poika Danny Wirtz yritti puhua isänsä asiattomasta purkauksesta huolimatta seuran suunnitelmista asiallisesti, jatkoi pääomistaja Lazerusin tylyttämistä. Vaikka hän pahoittelikin jälkikäteen huonoa käytöstään tämän ja toisenkin kysymyksen kohdalla, oli peruuttamaton vahinko jo tehty.

— Vanhempana ajattelet ”Poikani on 18-vuotias, tuo joukkue ehkä varaa hänet draftissa. Haluan tietää, että poikaani suojellaan”, kiteytti Wayne Gretzky TNT:n studiolähetyksessä hämmästyksensä Wirtzin kommenteista.

Blackhawks tekee toiminnallaan suuren palveluksen Montreal Canadiensille, jonka toimintatapojen vääryys muun muassa viime vuoden draftissa on jo valtaosalta unohtunut, ja Arizona Coyotesille, joka on urheilullisesti, taloudellisesti ja puitteidensa tulevaisuuden puolesta koko NHL:n naurun kohde. Negatiivinen huomio kohdistuu nyt Blackhawksiin, joka ei ainoastaan ole toiminut vain kymmenisen vuotta sitten väärin, vaan vaikuttaa uudelleen ja uudelleen organisaatiolta, joka ei ole oppinut anteeksiantamattomista virheistään.

Gretzkyn kommenttiin viitaten, tämä ei voi olla vaikuttamatta sekä nykyisten NHL-pelaajien että NHL:ään pyrkivien nuorten lupausten haluun liittyä osaksi viestinnässään ja toiminnassaan toistuvasti epäonnistuvaa seuraa. Fanitkin ovat jo aloittaneet jaloillaan äänestämisen.

Blackhawks on kaivanut itselleen melkoisen kuopan. Ylös on viime viikkoonkin nähden monin verroin pidempi matka, eikä kellään tunnu olevan mitään käsitystä, miten sinne noustaan.