Suomi on ollut jääkiekon kenties paras maajoukkue maailmassa sen jälkeen, kun mestariluotsi Jukka Jalonen palasi Leijonien peräsimeen kaudeksi 2018-19.

Käsittämättömällä tavalla joukkueensa vuodesta toiseen menestyvällä tavalla pelaamaan saava Jalonen on ottanut nykyisen aikakautensa kaksista MM-kisoista kultaa ja hopeaa. Keskiviikkona Suomi on tyrkyllä olympiakiekon välieriin.

Suomi on tunnettu maana, joka ei juhli maaleilla. Ei edes välttämättä heikompia vastaan. Suomi on kaatanut Jalosen uudella aikakaudella esimerkiksi Italian 3-0.

Väliäkö sillä on, millä numeroin voitot tulevat – kunhan tulevat. Ja ennen kaikkea, kunhan tulevat oikeaan paikkaan.

Yksi eräs uskomaton tilasto kertoo Jalosen osaamisesta jotain todella kovaa kieltä. Suomi on pelannut mestarin alaisuudessa 23 arvokisojen päätöserää ennen keskiviikon olympiapuolivälierää.

Tiedättekö, monta Suomi on näistä 23 päätöserästä hävinnyt?

Oikea vastaus on kaksi. MM-kisoissa 2021 Suomi hävisi erään alkulohkon pelin päätöserän 0-1, kaksi vuotta aiemmin Leijonat taipui MM-turnauksen alkulohkon päätöserässä 0-2.

Suomen rekordi on siis voitot-tasapelit-tappiot listaten nämä olympialaiset mukaan luettuna 15-6-2, maaliero näyttää lukemia 24-6.