LAHTI. Eräänlainen ympyrä sulkeutui kuukausi sitten, kun suomalaisen jääkiekon suurlupaus Brad Lambert palasi HIFK- ja JYP-kausien jälkeen kotiin Lahteen ja paikalliseen Pelicansiin. Jälkeenpäin ajateltuna paluu voi olla jonkinlaisessa turbulenssissäkin olleelle pelaajalle paras mahdollinen siirto, kun luotsi Tommi Niemelä on tiedetty erityisosaajaksi nimenomaan nuorten pelaajien kanssa.

– Tosi hyvin olen päässyt mukaan. Joukkuekaverit ovat mahtavia, on hienoa olla kotona.

– Ja sekin on hieno fiilis, kun halleille on päässyt (yleisöä). Hienoa pelata, kun mestoilla on porukkaa. Saahan siitä ekstrafiilistä, joulukuussa 18 vuotta täyttänyt pelaaja miettii.

Niemelä on tehnyt keskiarvoltaan Liigan viidenneksi nuorimman joukkueen peräsimessä oivaa työtä. Viime kaudella joukkue oli maalin päässä välieräpaikasta, tämäkin sesonki alkoi lupaavasti. Ensimmäiset ainakin tuloksellisesti vaikeat hetket olivat käsillä vasta toisella luotsikaudella, noin vuodenvaihteen hujakoilla. Jos ei suoria voittoja, niin ainakin pisteitä on nyt tippunut kelvolliseen tahtiin.

Niemelän merkitys ensi kesän NHL-draftin kärkinimen siirrolle oli iso.

– Oli sillä iso merkitys. Puhuin kavereiden kanssa ja kyselin heiltä hänestä, sanoivat pelkkää hyvää. On ollut hyvien puheiden arvoinen mies. On ollut hienoa.

Lambert on ollut siinä mielessä melkoisessa pyörityksessä, että hän on juuri aikuisiän saavuttaneena pelannut kolmessa eri ammattilaisorganisaatiossa. Samalla muuttoja on ollut edessä kaupungista toiseen tiuhaan, mutta mastojen juurelle paluu kävi käden käänteessä.

– Oli helppoa palata, se tapahtui tosi nopeasti yhden viikonlopun aikana.

Toinen syy paluulle tulee nopeasti.

– Pelicans taistelee pudotuspelipaikasta.

Lambert lähti Lahdesta kauden 2018-19 jälkeen alaikäisenä. Hän pelasi tuon jälkeen HIFK:n ja JYP:n liigajoukkueiden lisäksi näiden nuorisojoukkueissa sekä lukuisissa eri ikäkausimaajoukkuessa. Reilu vuosi sitten palkintokaappiin tartui nuorten MM-pronssi.

Reissusta Lahden ulkopuolelle jäi käteen paljon.

– Joo, kyllä siitä sai paljon hyviä kokemuksia ja sain olla eri valmentajien alaisuudessa. Kiertely ympäri maailmankin toi arvokkaita kokemuksia.

Jokainen voi miettiä itsensä juuri täysi-ikäisyyden saavuttaneeksi ja ennen sitä vain muutaman vuoden sisään kolmessa eri kaupungissa asuneeksi. Kuulostaa jotenkin jopa absurdilta, mutta miten kokee lupaus itse – raastavaa vai uusia ulottuvuuksia elämään tuova parivuotinen?

– No joo… Omat tavoitteet ovat korkealla. Ei se ehkä ollut helpoin reitti. Jos haluaa huipulle, niin pitää tehdä ratkaisuja, jotka eivät miellytä kaikkia.

Jos oli MM-pronssi tai menneen vuodenvaihteen nuorten MM-turnaus – kaksi ottelua tehoin 1+4 – mahtavia onnistumisia, niin ihan samanlaista tulitusta ei nähty Jyväskylässä. Hyökkääjää ei voi syyttää tästä, sillä sekaisin oleva jyväskyläläisorganisaatio on pullahtanut Liigan pohjalle nopeaan tahtiin seurajoukkueiden vuoden 2018 Euroopan mestaruuden jälkeen.

Mikä se JYPin tila Lambertin aikoina oli?

– Jätän kommentoimatta ja keskityn mieluummin nykyhetkeen.

Pelicansissa tilanne on toisenlainen, vaikka sarjasijoitus on keskikastissa. Tavallaan se on hyvä suoritus ainakin suomalaismedioiden kausiennakoihin verrattuna, mutta toisaalta joulutauolle lähdettäessä lahtelaisjoukkue oli tyrkyllä jopa sarjan jaetulle kärkisijalle. Se paikka oli mahdollista ottaa Kuopiossa viikko ennen jouluaattoa pelatussa matsissa.

– Tietenkin tavoite on mennä niin pitkälle kuin pystytään, mutta se tulee päivittäisellä tekemisellä. Tehdään kaikkemme sen eteen, että kehitytään koko ajan, hyökkääjä sanoo.

Kuulostaa hyvältä. Näitä samoja asioita on painottanut luotsi Niemeläkin niin monessa haastattelussa.

Pelicans 2000 -kasvatti varataan jääkiekkotilastoihin erikoistuneen Eliteprospectsin lähteiden arvioiden mukaan taalaliigaan jollain numerolla väliltä 2-18. Pelaajan henkilökohtainen ykkösprioriteetti on kehittyminen.

– Se, että pystyy kehittymään päivittäin jäällä ja sen ulkopuolella, ja totta kai auttamaan joukkuetta.

Liiga lauantaina:
Ilves-Jukurit alkanut 14.30
KalPa-Kärpät 17.00
KooKoo-Ässät 17.00
Pelicans-Sport 17.00
TPS-HPK 17.00
Tappara-SaiPa 19.30