Vaasan Sportin kokenut maalivahti Niko Hovinen kirjoittaa blogia Vaasa-lehteen. Blogi on nimeltään Papin kyydissä. Bloginsa kahdeksannessa osassa Hovinen käsitteli joulunaikaa ja kävi läpi myöskin vanhoja muistojaan liittyen omiin jouluihinsa pelaajauran aikana.

– Joulu on jääkiekkoilijalle varmaan ainoa hetki pitkän kauden aikana, kun ajatukset ei pyöri pelkästään jääkiekon ympärillä. Pääsee muutamaksi päiväksi rauhoittumaan perheen luokse.

Hovinen pelaa nyt kolmatta kauttaan Sportin riveissä. Sitä ennen 33-vuotias veskari tunnettiin melkoisena kiertolaisena, sillä kausilla 2012-19 hän edusti peräti 14 eri seuraa. Sen myötä hän on saanut, tai joutunut, viettää joulua monenlaisissa paikoissa.

– Koska olen pelannut jääkiekkoa ammatikseni myös ulkomailla, olen saanut vuosien varrella viettää joulua milloin missäkin maassa. On tullut oltua yksin Kazakstanissa. Yksi joulu meni perheen kanssa New Yorkissa, ja Saksassakin on tullut oltua tähän vuodenaikaan. Nyt olen ollut onnekas, kun olen saanut viettää viime vuodet Suomessa.

Hän nostikin yhdeksi mieleenpainuvammaksi jouluksi tuon Kazakstanissa yksin vietetyn joulun. Se oli Hoviselle ikimuistoisin joulu, muttei suinkaan positiivisella tavalla:

– Pelasin silloin KHL:ssä. Oltiin pelireissulla Astanassa Kazakstanissa, silloisen joukkueeni Admiral Vladivostokin kanssa. Jouluaatto ja joulupäivä meni periaatteessa yksin omassa hotellihuoneessa leffoja katsellen. Ei näkynyt joulupukkia.

Eikä siinä suinkaan vielä kaikki:

– Tapaninpäivänä oli peli, joka loppui omalta osaltani ensimmäisen erän jälkeen lonkkavammaan. Ja samalla oli koko kausi paketissa, sillä vamma vaati leikkaushoitoa. Voit uskoa, että siinä iski koti-ikävä, kun makasin yksin jäähallin vieraskopin hierontapöydällä, lonkka paketissa Kazakstanissa. Mutta muisto se on sekin.

Tuon kokemuksen jälkeen Hovinen on saanut kuitenkin viettää jouluja huomattavasti mukavimmilla tavoilla.

– Tänä vuonna joulu sujuu itselläni kotikonnuilla Espoossa. On hienoa olla muutama päivä ihan rauhassa perheen kanssa. Sitten taas jaksaa suunnata ajatukset jääkiekkoon.

Tällä kaudella Hovinen on päässyt pelaamaan 18 ottelua Sportin maalilla torjuntaprosentilla 90,9%.