Mikkeli, lokakuun viimeinen perjantai. Jukurit löylyttää Kärppiä vastaan tulostauluun jo avauserässä lukemat 3-0. Ensimmäisellä tauolla tolppien väliin tulee Joel Blomqvist, joka tilkitsee maalin umpeen viimeiseksi 40 minuutiksi. Kärpät saa juonesta kiinni, ja häviää lopulta vain 1-3.

Nuorten MM-kisavahti on torjunut tässä vaiheessa kautta viidessä erässä torjuen 25 kutia. Molarin pelatessa maaliero on Kärpille 4-0. Kausi etenee, mutta vastuuta ei Stanislav Galimovin takana tahdo irrota.

– Totta kai haluaisin päästä pelaamaan enemmän, mutta itse en pysty päättämään sitä. Yritän näyttää treeneissä ja peleissä parasta versiotani, maalivahti miettii Mikkelissä median edessä.

Loppuvuosi, alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa mukana olevan uusikaarlepyyläisen tilastot Liigassa: Kahdeksan pelattua ottelua, viisi päästettyä maalia, kolme nollapeliä. Torjuntaprosentti 96,43.

Tarpeeksi argumentteja, jotta oululaisten kakkosmolarista voidaan käyttää termiä ”tähtipelaaja”?

No kyllä.

Suomen nuorten MM-kisajoukkueen maalivahtipeluutus hämmentää, ja kertoo samalla huikeaa kieltä suomalaisen kiekkovahvuuden, maalivahtituotannon nykytilasta. Blomqvist, joka on ollut Kärppien, liigakakkosen maalilla kuin tiiliseinä, on MM-kisoissa kolmosvahti?

Kun kahdessa ensimmäisessä MM-matsissa pelanneet, Kärpät-taustainen Leevi Meriläinen ja KalPassa pieneen rooliin jäänyt Juha Jatkola antavat yksiselitteisesti hyvät ja vankat näytöt, on heitä taatusti vaikeaa pudottaa pois vakituisesti.

– Katsotaan Blomqvistin tilanne, se on vähän auki. Leevi ja Juha olivat hyviä, meillä on kolme hyvää maalivahtia. Blomma on ollut Liigassa hyvä, meidän tapahtumissa on ollut ehkä vähän ailahtelevaa. Maalivahdit tulevat erilaisista tilanteista, mutta kenet vaan voi laittaa maaliin missä tilanteessa vaan, leijonaluotsi Antti Pennanen sanoo Kanadan päässä.

Blomqvist on näyttänyt sen, että hän on liigatasolle kypsä – oli kyseessä aloittavan vahdin virka, kesken peliin tulevan maalivahdin tontti, jonka pitää herätellä joukkuetta tai useita pelejä peräkkäin sivusta seuraavan molarin paikka.

Vaikka nollakakkosen, ikäluokan MM-pronssimitalistin vastuu Kanadan jäillä jäisikin nyt kakkos-kolmosvahdin pelaamattomaan rooliin, on tulevaisuus kirkas.

Kärppien maalivahdeista Galimovin nykyinen sopimus on katkolla tämän kauden jälkeen, mutta Pittsburgh Penguinsin vuoden 2020 kakkoskierroksen 52. varauksen pahvi pitää pelaajan Kärpissä jatkossa pidempään. Onko nouseminen ykkösvahdin paikalle mielessä?

Molari ei kuulemma ole ajatellut noin pitkälle tulevaisuuteen, mutta ykkösvahdin paikalle nouseminen joskus on suunnitelma.

– Tai ainakin se ajatus kiehtoo. On se päämäärä, uusikaarlepyyläinen on sanonut aiemmin.

Liigassa loistaneen kärppälupauksen tilanne MM-kisoissa hämmentää, ja kertoo suomalaisesta kiekkotuotannosta huikeaa kieltä.