HELSINKI. Helsingissä pelattu Euro Hockey Tourin Karjala-turnaus päättyi sunnuntaina Suomen osalta ainakin tuloksellisesti mollivoittoisesti, kun Ruotsi vei turnauksen ykkössijan 3-1-voitolla.

Viikonloppu jätti isänpäivän tappiosta huolimatta suomalaisittain pinnalle lukuisia positiivisia seikkoja. Listasimme alle turnauksen viisi puhuttelevinta pointtia.

1. Juho Olkinuoran olympialaisista karsiutumiselle ei ole perusteluita

120 minuuttia, ei yhtään päästettyä maalia tasaviisikoin. Maailmanmestari nollasi torstaina Venäjän ja sunnuntaina Ruotsi voitti 3-1 iskien kaikki maalit ylivoimalla. KHL-tähden olympialaisista mahdolliselle karsiutumiselle ei ole perusteluita, kun puhutaan nimenomaan Olkinuoraa koskevista seikoista.

Tällä kaudella pikkumustat ovat tarttuneet 94,0 prosentin varmuudella 18 KHL-ottelussa. Päästettyjen maalien keskiarvo on 1,87.

Olkinuoran tapauksessa olisi jopa väärin, että hän jäisi pois kisoista sen takia, että mies pelaa NHL:n sijaan KHL:ssä. Taso riittäisi kummassakin.

2. ”Kaikkien aikojen leijonakautta” olisi pitänyt markkinoida paremmin

Suomen pelien aikaan jumbotronilla pyöri silloin tällöin erinäisiä kisoja, jotka eivät ole omiaan ajamaan ”kaikkien aikojen leijonakauden” näkyvyyttä. Talvella ohjelmassa ovat Pekingin olympiakisat ja alkukesästä Tampereen ja Helsingin MM-kotikisat.

Useat pelaajat painottivat sitä, miten kummatkin, mutta etenkin kotikisat kiinnostavat. Karjala-turnauksen Suomen peleissä vähintään edes näitä kekkereitä olisi pitänyt mainostaa muutenkin kuin pelkällä tekstimainoksella.

3. Sami Vatanen olympiatasoa, Mikko Lehtonen kysymysmerkki

Peräti neljä maalia alustanut NLA-pelaaja Vatanen oli Suomen ykkösnimiä niin tuloksen takomisessa kuin puolustuspelaamisessakin. Esitys oli todella tasapainoinen. SKA Pietarin pakki Lehtosen tekeminen sen sijaan jätti kysymysmerkkejä ilmaan. Ei häntä voi huonoksi haukkua, mutta kovempaakin panosta olisi voinut odottaa.

Kaksi ottelua pistein 0+1 pelanneelta Lehtoselta vaaditaan lisänäyttöjä Pekingiä varten.

4. Liigan haukkujat voivat vaieta ihan rohkeasti

Kun KooKoon Heikki Liedes sekä SaiPan Niclas Westerholm ja Ville Petman ottivat kukin roolia maajoukkuedebyyteissään, korostui Liigan merkitys suomalaiselle kiekolle jälleen. Olin salaa iloinen, kun Nuorten Leijonien päävalmentajaksi vappuna nouseva Kari Jalonen kertoi näkemyksensä Liigasta sitä kehuen.

Tasoa ja etenkin leveyttä riittää.

5. EHT:kin kiinnostaa yllättävän paljon

Ja jatketaan kuumasta aiheesta, eli jääkiekon haukkumisesta. Liiga ja EHT ovat kumpikin saaneet rapaa niskaan, kun ei ole tasoa, eikä hajua, ei väriä, ei mitään. Jännä juttu, kun Suomen kahdessa ensimmäisessä pelissä oli katsojia kuitenkin noin 8 000 ja 9 000. Sunnuntain matsi oli loppuunmyyty.

Siksikin esimerkiksi MM-kotikisojen markkinointi olisi ollut paikallaan.