Tämän hetken kokeneimman NHL:n suomalaispuolustaja Sami Vatasen osakkeet taalaliigan puolustajamarkkinoilla ovat olleet viime vuosina laskusuhdanteessa.

Kiekollisesti taitavan Vatasen edellistä, vuoden ja kahden miljoonan dollarin sopimusta edeltänyt neljän vuoden mittainen diili takasi vielä miehelle 4,875 miljoonan taalan vuositulot. Seuraavan sopimuksen kohdalla näistä summista voidaan vain haaveilla.

Pro Hockey Writers arvioi rajoittamattoman vapaan agentin seuraavan sopimuksen vuosipalkan putoavan myös edellisen sopimuksen kahden miljoonan dollarin kausitienesteistä.

– Viime kausi pahensi taatusti tilannetta. Vatanen putosi Devilsin kolmospakkipariin, eikä esiintynyt mitenkään edukseen. Toisaalta, Vatanen on oikealta laukova puolustaja, jollaisia seurat etsivät riveihinsä varsinkin siirtotakarajalla. Yli 30 pisteen kaudet ovat todennäköisesti takana, mutta 20 pinnan sesongit ovat yhä mahdollisia.

– Odotettavissa on vuoden sopimus 1,5 miljoonan dollarin vuosipalkalla, NHL-sivusto laskeskelee ja listaa suomalaisen todennäköisimmiksi ottajiksi Calgary Flamesin, Columbus Blue Jacketsin, Pittsburgh Penguinsin tai Arizona Coyotesin.

Vatanen edusti päättyneellä kaudella New Jersey Devilsiä sekä Dallas Starsia, joka ei kuitenkaan jatkanut puolustajan sopimusta kauden päätyttyä.