Suomi ja Kanada pelaavat toisen kerran peräkkäin jääkiekon MM-kisojen finaalissa. Asia varmistui lauantaina, kun Leijonat kaatoi päivän toisessa välierässä Saksan luvuin 2-1.

Toni Söderholmin, Ville Peltosen ja Ilpo Kauhasen luotsaama maa oli sitkeä kuin purukumi, ja esimerkiksi torjunnat kirjattiin Suomen ilmiömäisen maalivahti Juho Olkinuoran nimiin numeroin 27-15. Torjunnoista osa oli luokkaa silmiä hiveleviä otoksia.

Etenkin toinen ja kolmas erä olivat Saksalta vahvoja hyökkäyksellisesti, mutta toisaalta samalla Suomi puolusti erittäin kärsivällisesti, tiiviisti ja kurinalaisesti – taas. Leijonat oli avauserässäkin kenties alakynnessä ainakin näennäisesti, mutta toisaalta maalitykki Iiro Pakarisen ja niska limassa töitä tekevän Hannes Björnisen maaleilla joukkue osoitti huikeaa tehokkuutta nyt.

Finaalipaikka on kova temppu sinänsä kokemattomalta Suomen joukkueelta.

Turnauksessa enemmän ja vähemmän pelanneet maalivahdit Janne Juvonen ja Harri Säteri, pakit Olli Määttä, Kim Nousiainen, Axel Rindell, Mikael Seppälä ja Tony Sund sekä hyökkääjät Hannes Björninen, Jere Innala, Jere Karjalainen, Anton Lundell, Saku Mäenalanen, Valtteri Puustinen, Mikael Ruohomaa, Arttu Ruotsalainen, Peter Tiivola ja Teemu Turunen ottavat huomenna uransa ensimmäiset aikuisten MM-mitalit – joko kultaiset tai hopeiset.

Suomi on yltänyt edellisen kerran kahdesti peräkkäin vähintään kahden parhaan joukkoon vuosina 1998-99.