Näkökulma: Tom Wilson on vain pieni osa isoa ongelmaa – kaukaloiden sioille ei löydy pysäyttäjiä

© Kuva: Getty Images

Jääkiekko on mennyt lajina todella paljon eteenpäin viime vuosina. Se on vauhdikkaampaa kuin ikinä ja se asettaa lajin supertähdet entistä kirkkaampien spottivalojen eteen. Tämä on onnistunut tekniikan kehittymisen ja sääntömuutosten kautta.

Myös turvallisuuteen on panostettu muun muassa laajentamalla käsitystä päähän kohdistuneista taklauksista ja tarkistamalla useammin päävammojen mahdollisuus. Laji on mennyt myös taaksepäin.

Lajin suurempi nopeus tarkoittaa myös kovempia kontakteja. Sikamaisilla teoilla ei myöskään enää ole jäällä tapahtuvia seurauksia, koska niiden antamiseen kykenevät pelaajat puuttuvat NHL-kokoonpanoista lähes tyystin.

Tom Wilson ja muut kaukalossa sikailijat eivät ole ensisijaisina syypäinä sille, että jääkiekkoa on vaarallisempaa pelata. He ovat seuraus siitä, että pelaajien turvallisuuden turvaamisessa on keskitytty vääriin asioihin.

Jääkiekkoa tullaan aina pyrkimään pelata sääntöjen rajamailla. Kun tulee ylilyönti, joukkuekaverit tulevat puolustamaan ja saat turpaasi, pelikiellon sekä nuhtelut seuralta.

Mikään edellä mainituista ei todellisuudessa toteudu

Todellisuudessa et saa turpaasi, pelikieltoa etkä nuhteluja. Ensimmäinen ongelma on se, että lajista on lähes kaikin mahdollisin keinoin kitketty tappeluita pois.

Tappeluiden ongelma on ollut välinpitämätön asenne päävammoihin. Tähän asiaan huomiota kiinnittämällä tappelut ovat kuitenkin vähintään yhtä turvallisia kuin taklausten vastaanottaminen sekä Wilsonin kaltaisten ennalta-arvaamattomien ja pelaajien kunnoitusta vailla olevien ihmisten kanssa kaukalon jakaminen.

Pelin muuttaminen koukkaamisen ynnä muun mailahäirinnän kitkemisen kautta nopeammaksi on aiheuttanut sen, että peli on nopeampaa kuin ennen. Vaikka pelin nopeus ei suoraan ole huono asia, on rajumpien taklausten mahdollistumisen lisäksi entisen kaltaiset puhtaasti tappeluiden vuoksi kentällä häärineet tappelijat vastaavasti hävinneet kokoonpanosta, koska eivät pysy enää vauhdissa mukana.

Tähän on kaksi lähestymistapaa. Ennen valmennus hyväksyi, että kokoonpanossa on yksi tai kaksi pelaajaa, joiden pelinopeus ei ole samalla tasolla kuin muiden ja peluuttaa tätä vähemmän. Parempi vaihtoehto on se, että valmentaa pelaajaa kykenemään nykykiekon vähimmäisvaatimuksiin pelillisesti ylläpitäen tämän kyvyn suojella joukkuekavereitaan.

Toinen ongelma on se, että sikailuista ei anneta tarpeeksi pelikieltoja. Wilson veti Artemi Panarinin hiuksista pää edellä jäähän, mikä olisi voinut pahimmillaan päättää tämän uran ja seurauksia tästä ei tullut. 5000 dollarin sakko tuli maassa makaavan Pavel Butshnevitshin päähän lyömisestä.

Kun tällaisesta ei tule pelikieltoa, ei seurakaan reagoi. Joukkuehan ei kärsi sen kummemmin kokonaisuudessaan pelaajan toiminnasta, jos hän saa 2+2+10 minuttia jäähyä tehden samassa pelissä tehot 1+1. Seurat ovat valitettavasti sen verran ahneita, että niitä ei kiinnosta mitä pelaajat tekevät kentällä niin kauan kuin se ei haittaa joukkuetta.

Ratkaisu

Ennaltaehkäisy on aina parempi kuin jälkiehkäisy. Esimerkiksi liikenneturvallisuuden vaarantaminen ja sakkojen maksaminen eivät ole kenenkään kannalta yhtään niin hyvästä kuin liikennesääntöjen noudattaminen.

Siksi, niin kaukalossa kuin sen ulkopuolella, tarvitaan poliiseja valvomaan sääntöjen noudattamista. Jos sääntöjä ei noudateta, siitä tulee seuraamuksia. Kaukaloissa sääntöjä valvomassa ovat tuomarit, mutta he eivät pysty aina antamaan sitä kurinpalautusta, jonka etenkin pelaajien kunnioittamisen puute ja siitä sikiävät teot ansaitsevat.

Tästä syystä NHL tarvitsee myös henkivartijan työtä harjoittavia tappelijoita. Heidän ei tarvitse olla vanhan liiton vain tappelemaan kykeneviä gooneja, mutta heidän täytyy olla sellaisia, joiden ollessa läsnä ei halua joutua hankaluuksiin.

Jos Wilsonin riehuessa kentällä olisi ollut vanhoista New York Rangers -naamoista vaikka uransa huippuhetkien Jody Shelley tai Mike Rupp, niin Wilson ei olisi saanut turpaansa saatuaan tai vähintään tasavertaisessa tappelussa oltuaan tapahtuneesta kiksejä ja elehtinyt Hulkin lailla. Tai sitten hän ei olisi uskaltanut ryhtyä koko show’hun.