Näkökulma: Raimo Helminen hiljentää kriitikoita omalla tavallaan – TPS on enää yhden ottelusarjan päässä unelmasta

© Kuva: Juha Tamminen

Olin väärässä. Ja tylsäähän urheilu olisi, jos kaiken tietäisi etukäteen. Raimo Helminen vei Turun Palloseuran pelaamaan Suomen mestaruudesta, kun Turussa piti viettää välikautta.

Suuri yleisö muistaa Helmisen valmentajana Nuorten Leijonien penkin takaa. Projekti Helmisen kanssa päättyi ilman mitalia.

Helminen valmensi Nuoria Leijonia yhden kauden ajan, koska Antti Pennasen odotettiin vapautuvan HPK:n penkin takaa.

Myös TPS solmi Helmisen kanssa vain vuoden mittaisen sopimuksen. Seuran pelaajahankinnoista oli julkisuudessa kuva vain vuodeksi palkkaa nostamaan tulevina ulkomaisina arpakuponkeina.

Kovassa nosteena viime vuosina ollut Jussi Ahokas kiinnitettiin Helmisen korvaajaksi ajoissa. Vaikutti siltä, ettei edes seuran sisällä uskottu Helmisen kykyihin päävalmentajana.

Tästä kaudesta piti vain selviytyä kuivin jaloin.

Raipe on kuitenkin todistanut seurajohdolle, medialle, kannattajille ja muillekin epäilijöille, että hänet kannattaa ottaa tosissaan myös penkin takana.

Eikä siitä tartte tehä mitään numeroo.

Millainen on valmentaja Raimo Helminen?

Raimo Helmisen valmentajahahmosta on vaikea saada otetta. Varoen median edessä esiintyvä kiekkolegenda ei anna itsestään kameroille tai mikrofoneille välttämättä yhtä paljon kuin muut valmentajat.

Ei kannata kuitenkaan antaa ulkonäön hämätä. Helmisen sisällä roihuaa. Ja roihuava liekki näkyy myös ajoittain vaihtopenkillä. Tunteesta TPS ei näissä pudotuspeleissä ole ainakaan jäänyt vajaaksi.

Moni valmentaja puhuu myös varsin avoimesti pelistä. Se maalaa osittain kuvaa suurelle yleisölle hyvistä pelin valmentajista.

Helmisen vaikeudet sanoittaa peliä kameroiden edessä saattavat luoda illuusion siitä, ettei hän olisi pelin ymmärryksessä huippuvalmentajien tasolla. On kuitenkin vaikea kuvitella, että jo KHL:ssä ja maajoukkueissa marinoitunut valmentaja olisi jotenkin kollegoitansa huonompi pelin ymmärtäjä.

Toki on totta, ettei TPS pelaa yhtä vahvaa kiekkokontrollijääkiekkoa kuin Lukko tai puolusta yhtä organisoidusti keskialueella kuin Tappara.

Jääkiekossa voi kuitenkin menestyä monella eri tavalla.

TPS pääsee loppuottelusarjaan täydellisestä asemasta

TPS kohtaa loppuottelusarjassa selvästi kauden parhaan joukkueen, Rauman Lukon. Lukon mahdollisesta mestaruudesta on puhuttu siitä lähtien, kun koronaviruspandemia perui Liigan pudotuspelit viime keväänä.

Nyt suurin osa ihmisistä pitää Lukkoa lähes varmana mestarina, eikä se ole mikään ihme.

Sarjan paras materiaali ja loistavassa kunnossa oleva viisikkopeli saivat rinnalleen Lukon mestaruussaunan sytykkeeksi päävalmentaja Pekka Virran dramaattisen selviytymistaistelun teho-osastolta katsomoon ja jopa penkin taakse.

Lukolla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin voittaa mestaruus. Helminen pääsee joukkoineen iskemään täydellisestä altavastaajan asemasta.

Helminen on saanut hitsattua nuoret turkulaiset kukkopojat ja taiturimaiset ulkomaalaisvahvistukset erinomaiseksi joukkueeksi.

Nyt poikien täytyy pelata enää yksi ottelusarja hyvin.

Eetu Pennanen
Twitter: @eetupennanen