Näkökulma: Liiga-kauden huipennuksen suurin voittaja on urheilu – Pekka Virta antoi kasvot kiekkoyhteisön koko kauden kestäneelle taistelulle

© Kuva: Juha Tamminen

Jos joskus urheilussa jotain ansaitaan, Rauman Lukko ansaitsi voittaa Suomen mestaruuden tällä kaudella. Koko kauden selkeästi paras joukkue löi finaalissa Turun Palloseuran.

Jo viime keväänä Lukko vaikutti vahvalta. Koronavirus vei vielä silloin raumalaisilta mahdollisuuden taistella Kanada-maljasta.

Kaikkein tärkeintä kotimaisessa kiekkokeväässä oli, että mestari ratkaistiin pelaamalla. Uhkakuvat pudotuspelit katkaisevista karanteeneista jäivät toteutumatta.

Kaksi pudotuspelien parasta joukkuetta saivat ratkaista mestaruuden kohtalon pelaamalla.

Pekka Virran paluu sykähdytti

Lukon päävalmentaja Pekka Virta palasi loppuottelusarjassa penkin taakse. Lähes kuukauden mittaisen tehohoitojakson kesken kauden läpi käynyt Virta antaa taistelullaan kasvot koronakriisistä pahasti siipeensä saaneelle urheilulle.

Voi vain kuvitella, kuinka paljon raumalaisjoukkue on saanut voimaa päävalmentajansa paluusta. Kun Virta on penkillä happiviikset kasvoillaan, tuskin yhdellekään pelaajalle tulee mieleen jättää kesken kaksinkamppailua tai valittaa pienestä kolhusta.

Eetu Koivistoinen on loistava esimerkki Pekka Virran merkityksestä. Kun Virta oli poissa joukkueen toiminnasta, keskushyökkääjän tekeminen oli arkaa. Kun Virta oli jälleen keväällä mukana, Koivistoinen oli jälleen oma loistava itsensä.

Virran tarinasta voi suuremmassa mittakaavassa ammentaa koko kiekkoyhteisö.

Poikkeuskauden läpi tarpominen vaati uhrauksia kaikilta

Poikkeuskauden läpivienti vaati uhrauksia niin pelaajilta ja valmentajilta kuin muiltakin tiiviisti joukkueiden kanssa työskenteleviltä henkilöiltä.

Pelaajat pelasivat ja valmentajat valmensivat oloissa, jossa varmuutta ei ollut omasta tai perheen toimeentulosta. Pahimmillaan terveyskin oli pelissä.

Runkosarjassa jouduttiin turvautumaan pistekeskiarvoon, kun kaikkia otteluita ei saatu pelattua karanteenien takia. Myös pudotuspelien ottelumäärää jouduttiin karsimaan.

Yleisö ei päässyt todistamaan kauden tärkeimpiä pelejä paikan päällä. Ja on turha valehdella, etteikö yleisön puuttuminen vaikuttaisi jääkiekko-otteluun lainkaan.

Kaikesta tästä huolimatta Liiga-kaudelle saatiin urheilullinen päätös. Se on koko jääkiekkoyhteisöltä suoritus, jolle on nostettava hattua.

LUE FINAALISTA MYÖS:
Uskomattoman upea haastattelu – näin Raimo Helminen puhui hopeamitali kaulassa: ”Haluan korostaa, että jätkät tekivät upean suorituksen”

Tässä ovat jääkiekon Suomen mestarit – katso, miltä paikkakunnilta pelaajasankarit ovat kotoisin

Lukko-kapteeni osoitti mieletöntä pelisilmää konkaria kohtaan! Uskomaton ele toi väistämättä kylmät väreet

Liigan pudotuspelien Jari Kurri -palkinto meni Lukko-leiriin

Raimo Helmisen TPS taipui liigafinaaleissa saappaat jalassa – Lukko vihdoin Suomen mestaruuteen!

Eetu Pennanen
Twitter: @eetupennanen