SuomiKiekko käy läpi ennen liigakauden alkua päivittäin yhden joukkueen siten, että runkosarjan voittajaksi arvioitu joukkue-ennakko julkaistaan viimeisenä. Tässä ennakossa esille nousee siis runkosarjassa arvioidemme mukaan 2. sijoittuva Tappara.

Mihin vie Tapparan tie?

Ei ole olemassa oikeastaan yhtäkään syytä sille, miksi Tapparan aiemmilta kausilta tuttu liito nyt loppuisi jostain syystä. Joukkueen perusrunko on tunnetusti vankka ja ammattimainen, joka on aiempinakin vuosina tehnyt kovaa jälkeä.

Joukkueeseen on tullut muutama uusi tsekki, paluumuuttajia ovat maalivahti Dominik Hrachovina ja Jukka Peltola – pelaajat, jotka ovat paikkojensa parhaimmistoa parhaimmillaan. Kapteeniksi heti nousevalta hyökkääjä Peltolalta on lupa odottaa johtajuutta, häntä komppaavat A:ta kantavat Kristian Kuusela ja Patrik Virta.

Tappara on taas kivenkova tähtinippu, jossa riittää leveyttä, johtajuutta, kokemusta ja toisaalta nuoruutta esimerkiksi Kristian Tanuksen ja Lassi Vanhatalon johdolla. Kyseessä ovat juuri ne elementit, joita nykyliigassa vaaditaan menestykseen. Hyvä ylivoimapeli ja tappava alivoima ovat seurausta näiden toimivuudesta.

Tapparalla on oikeastaan vain yksi ongelma.

Viisi väitettä

1. väite – Ja se on ongelma on pelipaikkakilpailu – toisaalta tämänkin voi mieltää terveeksi palloilujoukkueen haasteeksi. Esimerkiksi keskellä ja laidassa viihtyvän Tanuksen pelipaikka voi olla kiven alla, kun keskelle on tarjolla Peltolaa, Jiri Smejkalia, Michael Spacekia, Patrik Virtaa, Otto Rauhalaa ja Jarkko Malista.

2. väite – Toinen epäkohta – muttei sen kummempi ongelma – on se, että Tappara käy jossakin kohdin aallonpohjassa häviten tyyliin 4-5 ottelua putkeen. Joukkueen vihaajat ilkkuvat, mutta karavaani kulkee. Kirvesrintoja ei siis horjuta mikään ainakaan runkosarjassa kohti sen kärkisijoja.

3. väite – Sympaattinen Dominik Hrachovina vie joukkueen ykkösvahdin paikan Christian Heljangon naaman edestä, eikä porvoolainen pääse nauttimaan taaskaan kyseisestä tontista. Hän on ollut vain kerran tässä pestissä, kun toissa kaudella pelejä kertyi vyölle 47 kappaletta.

LUE MYÖS: Euroopan huippusarjoja kiertänyt liigamestari palaa kodista kotiin pitkältä reissulta – myöntää ikävöineensä Suomea: “On paikka, missä tuntuu, et oon kotosalla”

4. väite – Joko Smejkal tai Spacek – tai mahdollisesti kumpikin – lähtee Tampereelta kesken kauden syystä tai toisesta. Yksi skenaario voisi olla kirvesrintojen jäätävän kova kamppailu kokoonpanoon. Pitkän ajan tapparalaiset lienee tässä askeleen edellä ainakin aiempien kokemustensa ansiosta tsekkiläisten ollessa keltanokkia.

5. väite – Florida Panthersiin aikoinaan seitsemännellä kierroksella varattu ja suurena lupauksena pidetty 21-vuotias Santtu Kinnunen ei onnistunut Pelicansissa murtautumaan Liigan eliittiin, ja sama virsi toistaa itseään myös Tapparassa. Itse asiassa jopa pelipaikka voi olla vaikeaa ottaa.

Mielenkiintoisimmat hankinnat

Dominik Hrachovina – Suomea hienosti taitava vahti palaa kotiin. Pelaaja sanoi keväällä, että hän viihtyy täällä ja lisäksi vahti on kuulemma kaivannut Tamperetta. Jo pelkästään tässä on otolliset lähtökohdat Liigaan, jossa Hrachovina on kaikilta ominaisuuksiltaan sen parhaimpia.

Michal Moravcik – Tsekki tuo Tapparan alakertaan koko ja fyysisyyttä, kun hänen rungossa on pituutta vajaat kaksi metriä ja painoakin lähes sata kiloa. Kauden sopimuksella Tampereelle tullut MM-kisakävijä ei ole koskaan ollut mikään pistelinko.

Jukka Peltola – Tapparan ruumiillistuma. Monelle tulee Peltolasta mieleen kaukalon laitaa vasten monttu ammollaan istuva pelaaja, joka on taas hävinnyt mestaruuden karusti. Tappara ja Peltola kokevat ja tarjoavat taatusti isoja tunteita etenkin ensi keväänä pudotuspeleissä.

Tsekkiläiskaksikko – Smejkal ja Spacek ovat täysiä kysymysmerkkejä, mutta yleensä Tappara ei ole epäonnistunut ulkomaalaistensa kanssa. Ensiksi mainittu on takonut kotimaansa pääsarjassa noin 15-30 pinnaa per runkosarjakausi, Spacek puolestaan on latonut viime kausina AHL:ssä pinnoja paristakymmenestä päälle neljänkymmenen. Potentiaalia on kummassakin.

Näin runkosarjassa käy

Jos ja kun Tappara pelaa rutiinitasollaan ehkä yhtä-kahta muutaman pelin ailahdusta lukuunottamatta, yltää joukkue taas runkosarjan kärkipaikoille. Voi toki olla, että nimimiehet lämpenevät hitaammin, kun alla on varsin absurdit ajat.

Erikoistilanteissa sarjan luultavasti parhaimpiin kuuluvan joukkueen ainoa uhkakuva on tuo kova kilpailu kokoonpanoon – horjuttaako se joukkueen sisäistä, henkistä kapasiteettia? Tuskin, kun pelit luistavat tuloksellisesti kuitenkin.

On jännä nähdä, mitä kaikkea uusvanha Jussi Tapola tuo peliin. Tapparan tuskin tarvitsee ihan hirveän usein lähteä suunnittelemaa pelikirjaa vastustajien tekemisten mukaan.

Runkosarjan 2. sija.

Valmennus

Päävalmentaja: Jussi Tapola
Apuvalmentajat: Konsta Karjalainen, Pasi Puistola, Tuomas Tuokkola
Maalivahtivalmentaja: Ari Näykki

Kokoonpano

[table id=37 /]