SuomiKiekko käy läpi ennen liigakauden alkua päivittäin yhden joukkueen siten, että runkosarjan voittajaksi arvioitu joukkue-ennakko julkaistaan viimeisenä. Tässä ennakossa esille nousee siis runkosarjassa arvioidemme mukaan 3. sijalle sijoittuva Lukko.

Mihin vie Lukon tie?

Lukosta puhuttaessa ensimmäisenä esiin vääjäämättä nousee joukkueen puolustus. Raumalla puhutaan, että kasassa on koko Liigan paras pakisto eikä ollenkaan syyttä. Ville Heinola, Lukas Klok, Robin Press ja Vili Saarijärvi muodostavat rungon, jota harvemmin näkee. Heidän lisäkseen Lukolta löytyy vielä monia potentiaalisia nuorukaisia kuten Miska Kukkonen ja Vili Laitinen.

Hyökkäys ei hassumpi sekään. Ykköstähti Justin Danforth lähti viime kauden päätteeksi, mutta häntä lukuunottamatta raumalaiset ovat saaneet pidettyä tähtensä. Kristian Pospisil, Sebastian Repo ja Linus Nyman olivat jo viime kaudella tähtitason pelaajia. Nyt he ovat saaneet rinnalleen Anrei Hakulisen, joka hänkin on varma suorittaja.

Jo lueteltujen hyökkääjien lisäksi Lukolla on paljon potentiaalisia nimiä. Pavol Skalicky ja Daniel Audette ovat mahdollisia tähtihankintoja, jonka arvo mitataan pitkän runkosarjan aikana. Vaikka he osoittautuisivatkin hudeiksi, ei kausi olisi silti katastrofi leveän rosterin vuoksi.

Päävalmentajana Raumalla jatkaa Pekka Virta. Vielä toistaiseksi Virta ei ole onnistunut Suomen mestaruutta nappaamaan, mutta ensi kaudella siihen on hyvät mahdollisuudet.

Viisi väitettä

1. väite – Julius Mattila tulee olemaan yksi Lukon parhaista hyökkääjistä. 22-vuotias sentteri on pelannut neljä viimeistä kautta Bostonin yliopistojoukkueessa. Viimeisellä sesongillaan hän iski poikkeuksellisen kovat tehot: 10+32=42. Hän oli sarjan pistepörssissä jaetulla seitsemännellä sijalla.

2. väite – Päävalmentaja Pekka Virta ei ole pitkään aikaan kuulunut Liigan arvostetuimpiin valmentajiin. Hän teki kovaa jälkeä KalPassa kuten myös Lukossa, vaikka materiaali harvemmin on ollut lähellekään sarjan parasta. Saako Virta viimein ansaitsemaansa ylistystä nyt, kun Lukolla on kasassa paras joukkue vuosiin?

3. väite – Lukko lähtee kauteen poikkeuksellisen nuorella joukkueella. Ainut pappaosaston pelaaja on Toni Koivisto, 37. Hänen lisäkseen ainoastaan Anrei Hakulinen on jo juhlinut 30-vuotissyntymäpäiviään. Kaikki muut joutuvat vielä näyttämään paperinsa Alkon kassalla.

4. väite – Lukolla on yksi Liigan parhaista maalivahtikaksikoista. Yleisesti ottaen maalivahtitaso on notkahtanut viime kaudesta, mutta Lassi Lehtinen ja Oskari Setänen olisivat kärkitasoa minä vuonna tahansa.

5. väite – Viime kaudesta Lukko on selvästi vahvistunut, vaikka Justin Danforth puuttuukin hyökkäyksestä. Pikakiiturin lisäksi lähteneet ovat myös Vili Sopanen ja Eero Elo. Kummankin tuskastelu vain rasitti muuta joukkuetta, ja nyt Lukko pääsee lähtemään kauteen ilman yhtään takuu varmaa ongelmaa.

Mielenkiintoisimmat hankinnat

Daniel Audette – Hyvänä luistelijana Audette on paperilla erinomainen vahvistus Liigaan. Tehopisteet AHL-uralla eivät ole olleet kummoisia, mutta farmiliiga on kokonaan oma maailmansa. Ei ole missään vaiheessa saanut NHL-näytönpaikkaa urallaan. Ennen vanhaan tällaisia hankintoja kutsuttiin AHL-arvoiksi, sillä pienen raaputuksen jälkeen saattoi jäädä luu käteen tai saada päävoiton.

Vili Saarijärvi – Saarijärvi takoi aikoinaan kovia tehoja Kanadan juniorisarjoissa, mutta tehopisteet eivät missään vaiheessa siirtyneet miesten tasolle. Viime AHL-kaudella hän jäi kokonaan ilman maalia. Liigan pelityypi voi sopia nuorelle puolustajalle huomattavasti farmilätkää paremmin.

Pavol Skalicky – Viime kausi oli Skalickylle läpimurto ammattilaistasolla. 24-vuotias hyökkääjä tykitti Tshekin pääsarjassa 45 tehopistettä 51 otteluun. Liiga on nuorelle slovakille luonnollinen seuraava askel. Riittääkö 195-senttisen hyökkääjän jalka nopeammassa sarjassa?

Näin runkosarjassa käy

Vaihtuvuus Lukon riveissä on ollut maltillista. Viime kaudesta joukkue on heikentynyt kärkensä osalta, mutta vaihdossa leveyttä on tullut valtava määrä lisää. Pekka Virta on tehnyt määrätietoista projektia Raumalla, ja tämä kausi on todennäköisesti projektin huipentuma.

Runkosarjan 3. sija.

Valmennus

Päävalmentaja: Pekka Virta
Valmentajat: Erik Hämäläinen, Jarkko Kauvosaari
Maalivahtivalmentaja: Petri Vehanen

Kokoonpano

[table id=33 /]