SuomiKiekko käy läpi ennen liigakauden alkua päivittäin yhden joukkueen siten, että runkosarjan voittajaksi arvioitu joukkue-ennakko julkaistaan viimeisenä. Tässä ennakossa käsittelyssä on arvioidemme mukaan runkosarjassa 5. sijalle sijoittuva Ilves.

Mihin vie Ilveksen tie?

Ilves lähtee kauteen pienellä vaihtuvuudella. Samat runkopelaajat jatkavat joukkueessa tälläkin kaudella, vaikkakin osa lainasopimuksilla.

Arttu Ruotsalainen, Lukas Dostal, Matias Maccelli ja Lassi Thomson pelaavat Ilveksessä siihen asti, kunnes NHL:n harjoituskäynti käynnistyy marraskuussa. Ei olisi ihme, jos vähintään yksi heistä palaisi maitojunalla takaisin ja pelaisi kevät kauden Tampereella.

Uusia hankintoja tupsukorvien ei ole liiemmin tarvinnut tehdä. Taavi Vartiainen tuo fyysisyyttä alempiin ketjuihin, kun taas sentteri Ondrej Roman tarjoaa leveyttä kokoonpanoon. Hänelle on käyttöä etenkin, kun Ruotsalainen suuntaa takaisin Pohjois-Amerikkaan.

Ilveksen viime kausi oli erinomainen osoitus siitä, mihin päävalmentaja Jouko Myrrä pystyy nuoren joukkueensa kanssa. Täksi kaudeksi lahjakkuudet ovat kypsyneet vielä yhden vuoden lisää, minkä pitäisi tarkoittaa pelkästään hyvää. Ilves tulee olemaan jälleen yksi Liigan viihdyttävimmistä joukkueista.

Viisi väitettä

1. väite – Eemeli Suomi voittaa pistepörssin. Ennustus on rohkea, sillä Liigassa pelaa tällä kaudella puolentusinaa kovan luokan tähteä. Suomi on kuitenkin ollut lähellä pörssivoittoa jo useaan kertaan ennenkin, vaikka on vasta 24-vuotias. Onkin ihme, että hänet on saatu pidettyä Suomessa näinkin pitkään. Seuraavalla kaudella rahakkaammat ympyrät jo kutsuvat.

2. väite – Lainasopimuksella Ilveksessä oleva Lukas Dostal pelaa tällä kaudella ensimmäisen NHL-ottelunsa. Anaheim Ducks haluaisi tarjota jatkosopimuksen kakkosmaalivahti Ryan Millerille, joka on jo 40 vuoden kypsässä iässä. Palkkakatto-ongelmat ja pitkä tauko saattavat kuitenkin olla liian iso haaste. Anthony Stolarz olisi Anaheimin uusi kakkosvahti, joka avaisi oven Dostalille ykköskassariksi farmin puolelle. Hänkin pääsisi jossain välissä näyttämään kyntensä NHL:n puolella.

3. väite – Ville Kolppanen nousee tasolleen monen välivuoden jälkeen. Kun hän lähti aikoinaan KHL:ään, Kolppanen oli Liigan ehdotonta maalivahtieliittiä. Vähäiset ottelumäärät ja maailmalla reissaaminen ovat kuitenkin vaatineet veronsa. Nyt Kolppanen on saanut olla pidempään tutussa ympäristössä, ja jälki on Liigassa sen mukaista.

4. väite – Ondrej Roman ei näe joulua Ilveksessä. Tshekkikonkari ei koskaan kotiudu Tampereelle, ja koti-ikävä on kova. Kotimaassa sentterille löytyy kyllä innokkaita ottajia, joten isoa vahinkoa ei pääse syntymään.

5. väite – Jossain vaiheessa alkukautta Ilveksellä tulee olemaan kolmoisjohto Liigan pistepörssissä. Joukkueen tähtipelaajat Suomi, Ville Meskanen, Teemu Lepaus ja Arttu Ruotsalainen tuntevat toisensa pidemmän kaavan kautta ja jälki on sen mukaista. Kun muut vasta polkevat koneitaan käyntiin, Ilveksen tähdet herkuttelevat tehoilla ilta toisensa jälkeen.

Eemeli Suomi on ollut Liigan tehokkaimpia pelaajia jo vuosien ajan. Kuva: Juha Tamminen

Mielenkiintoisimmat hankinnat

Ondrej Roman – 30-vuotias tshekkihyökkääjä on mielenkiintoinen haku Ilvekseltä. Sentteri on pelannut kahdeksan viime vuoden aikana seitsemän kautta HC Vitkovicessa nakuttaen kovia tehoja. KHL-visiitti oli iso floppi, ja EHT-ovet eivät ole auenneet. Taitavana ja vikkeläjalkaisena Romanin pitäisi olla sopiva vahvistus tupsukorville.

Joni Ikonen – Loukkaantuminen pilasi koko viime kauden ja ison osan edellisestäkin kaudesta. Ennen pitkää poissaoloa Ikonen oli jo erinomainen pistemies Liiga-tasolla. Montreal Canadiens varasi hänet kakkoskierroksella vuonna 2017. Pitkällä sairaslomalla on varmasti vaikutuksensa, mutta potentiaali on huima.

Taavi Vartiainen – Vartiainen oli Lahdessa uhrautuva joukkuepelaaja. Viime kausi oli uran huonoin, mutta Pelicans oli niin pahasti sekaisin, että se ei ole mikään ihme. Fyysisellä rouhijalla on myös kova maalintekopotentiaali.

Näin runkosarjassa käy

Ilves jatkaa siitä, mihin viime kaudella jäi. Pieni vaihtuvuus, erinomaiset runkopelaajat ja osaava valmennus ovat menestysresepti etenkin syksyllä.

Lainapelaajien iso määrä voi luoda joukkueeseen omat jännitteensä. Mitä tapahtuu ylivoimakoostumuksille ja kemioille, kun NHL-lainat suuntaavat takaisin Pohjois-Amerikkaan? Isoin kysymysmerkki on Kolppanen, joka ei ole vuosiin kantanut ykkösvahdin viittaa. Kakkosvahdin roolissakin hän on ollut kyseenalainen.

Runkosarjan 5. sija.

Valmennus

Päävalmentaja: Jouko Myrrä
Valmentajat: Marko Ojanen, Pasi Saarinen
Maalivahtivalmentaja: Markus Korhonen

Kokoonpano

[table id=27 /]

Tähdellä merkityt pelaajat ovat toistaiseksi lainassa Pohjois-Amerikasta.